Η τροπολογία που περιλαμβάνει την έκτακτη ρύθμιση θα ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι αύριο και από την επόμενη κιόλας ημέρα, δηλαδή από την Πέμπτη η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί, προκειμένου να αρχίσει να φέρνει «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία. Οι επιστολές απευθύνονται κυρίως σε όσους οφείλουν στο Δημόσιο χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εδώ και πολλούς μήνες κι έχουν συσσωρεύσει σημαντικού ύψους προσαυξήσεις. Με τα ειδοποιητήρια, θα καλούνται να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση-εξπρές, η οποία προβλέπει ότι εφόσον εξοφληθεί εφάπαξ ένα ποσοστό ή το σύνολο της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο, οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα που έχουν συσσωρευτεί θα σβήνουν άμεσα κατά το ίδιο ποσοστό ή στο σύνολό τους, κατά περίπτωση.
Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος χρωστά 3.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα, θα έχει μέχρι τις 27 Μαρτίου δύο επιλογές:
α) να πληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το ποσό της αρχικής οφειλής, δηλαδή 1.000 ευρώ, και να γλιτώσει από το σύνολο των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου ποσού των 2.000 ευρώ.
β) να πληρώσει μέρος της αρχικής οφειλής και να τύχει αυτόματα μιας έκπτωσης επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, η οποία θα υπολογιστεί σε ποσοστό ίδιο με το ποσοστό επί της αρχικής οφειλής που εξοφλήθηκε. Π.χ. εάν ο φορολογούμενος πληρώσει τα 500 ευρώ της αρχικής οφειλής, δηλαδή το 50% του αρχικού χρέους, θα γλιτώσει κι από το 50% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την πληρωμή άλλων 1.000 ευρώ.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.