Υπό το βάρος των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα η κυβέρνηση ετοιμάζει πυρετωδώς ένα νέο σχέδιο – ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών και των επαγγελματιών της χαμηλής τάσης αλλά και των επιχειρήσεων και βιοτεχνιών της μέσης τάσης από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται από πολλούς ως πρωτόγνωρη!
Στελέχη επιχειρήσεων ηλεκτρισμού εκτιμούν ότι μόνο για το διάστημα του Ιουλίου – Δεκεμβρίου οι προαναφερόμενες κατηγορίες καταναλωτών πλήρωσαν ακριβότερα κατά 2,3 δισ. ευρώ την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την αξιολόγηση της κατάστασης στη διεθνή αγορά ενέργειας και τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο του 2022.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από την πορεία των τιμών στο ρεύμα, στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στο ύψος του πληθωρισμού και οι διαθέσιμες εναλλακτικές για την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή του πακέτου κρατικών ενισχύσεων προς όλους όσοι πλήττονται.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Αποκαλυπτικά ειναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, οι λογαριασμοί για τους οικιακούς πελάτες όλων των προμηθευτών ήταν «φουσκωμένοι» κατά 880 εκατ. ευρώ, για τους επαγγελματίες της χαμηλής τάσης το σύνολο της πρόθεσης επιβάρυνσης εκτιμάται σε 825 εκατ. ευρώ και για τις επιχειρήσεις της μέσης τάσης οι αυξήσεις αποτιμώνται σε 600 εκατ. ευρώ.
Το επιπλέον κόστος προκαλεί σοκ καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΟΤ, όλο το 2020 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για κατανάλωση 45 εκατομμυρίων Μεγαβατώρων (εξαιρείται η βαριά βιομηχανία της υψηλής τάσης) πλήρωσαν λογαριασμούς ρεύματος συνολικού ύψους 3,9 δις. ευρώ. Και με τιμές σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις δυσθεώρητες που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο εξάμηνο.
Οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να συνεχιστούν και το 2022. Οι ασφαλείς προβλέψεις δείχνουν ότι για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους η κούρσα ανόδου των τιμών θα συνεχιστεί.
Το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου θα συμπαρασύρει και εκείνες της ηλεκτρικής ενέργειας με δεδομένο το ό,τι το συγκεκριμένο καύσιμο είναι κυρίαρχο στην ηλεκτροπαραγωγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα πακέτο επιχορηγήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μπορεί να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρουν πηγές, με το νέο σύστημα ενίσχυσης των λογαριασμών ρεύματος, παύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις σε όλα τα νοικοκυριά. Η συγκεκριμένη πολιτική προκάλεσε τις ενστάσεις της Ευρ. Επιτροπής με την αντιπρόεδρο Μάργκρετε Βεστάγκερ να εγείρει θέμα παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Για το λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει στενή συνεργασία του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα με τη Δανή Επίτροπο προκειμένου το νέο πακέτο μέτρων να τύχει της έγκρισης της Κομισιόν.
Έτσι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να καταλήγει στα εξής:
1. Την καθιέρωση ενός αυτόματου μηχανισμού επιχορήγησης συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών.
Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται ανάλογα με την πορεία της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού και θα ενισχύει με ποσό τους λογαριασμούς ρεύματος, το οποίο θα συναρτάται με το όριο των ανατιμήσεων της Μεγαβατώρας.
2. Την επιχορήγηση νοικοκυριών με συγκεκριμένα κριτήρια.
Θα καθοριστούν συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά κριτήρια κι ενδεχομένως κριτήρια κατανάλωσης. Μόνο σε αυτούς τους οικιακούς καταναλωτές θα δίνονται οι ενισχύσεις. Βέβαια, σε σπαζοκεφαλιά τείνει να εξελιχθεί, το πώς θα δίνονται οι ενισχύσεις σε δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές στο όνομα των οποίων δεν βρίσκεται η παροχή ρεύματος.
3. Την ενίσχυση ενεργοβόρων επιχειρήσεων μέσης και μερικών βιομηχανιών υψηλής τάσης.
Στον αυτόματο μηχανισμό επιχορήγησης εντάσσονται ενερβοβόρες επιχειρήσεις της μέσης τάσης και ορισμένες της υψηλής τάσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα ενισχύεται ένα μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
4. Την επιχορήγηση επιχειρήσεων χαμηλής τάσης.
Οι διαθέσιμες πληροφορίες θέλουν και σε αυτήν την κατηγορία να εντάσσονται με διάφορα κριτήρια, κυρίως κατανάλωσης, επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.
Οι πόροι για τις επιχορηγήσεις θα προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης). Πληροφορίες θέλουν πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1,5 με 2 δις. ευρώ για τη μερική προστασία των προαναφερόμενων καταναλωτών από το ράλι των ανατιμήσεων στην ενέργεια.
Τα έσοδα του ΤΕΜ προέρχονται κυρίως από δικαιώματα ρύπων. Οι τιμές τους κινούνται ανοδικά και άρα υπάρχει η αισιοδοξία για τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων.
Πηγή: ΟΤ.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.