24.10.2024 12:37

Έρχονται νέα λουκέτα στην εστίαση της Χίου λόγω υπερφορολόγησης

Η υπερφορολόγηση στον κλάδο της εστίασης, τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά στη Χίο, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες και έντονες αντιδράσεις μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χίου, Κώστας Βεζέρης, εξέφρασε με σαφήνεια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες λόγω της αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης και των υψηλών εισφορών.

Σύμφωνα με τον κ. Βεζέρη, η υπερφορολόγηση και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές έχουν οδηγήσει σε μαζικό κλείσιμο καταστημάτων εστίασης σε όλη την Ελλάδα. Όπως ανέφερε, πάνω από 1.500 εστιατόρια και 1.000 καφέ-μπαρ έχουν κλείσει χωρίς να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις για να αναπληρώσουν το κενό. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα ανησυχητικό κλίμα στην αγορά, καθώς η οικονομική πίεση αποτρέπει νέες επενδύσεις και φέρνει σε δεινή θέση τους υπάρχοντες επιχειρηματίες.

Ο κ. Βεζέρης τονίζει ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν επιδιώκουν να αποφύγουν την φορολόγηση, ωστόσο ζητούν ένα δικαιότερο φορολογικό καθεστώς. Η αυξημένη φορολογική πίεση έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Όπως σημειώνει, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με υπερβολικά χρέη, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω λουκέτα το προσεχές διάστημα.

Σε τοπικό επίπεδο, η Χίος δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτή την αρνητική τάση. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα είναι παρόμοιες με αυτές που καταγράφονται πανελλαδικά, με πολλούς επιχειρηματίες να βλέπουν τις επενδύσεις τους να μην αποδίδουν λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και της μειωμένης κατανάλωσης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου επισημαίνει ότι η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη για τα νέα καταστήματα, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σκληρή αγορά με υψηλά φορολογικά βάρη και περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης.

Ο κ. Βεζέρης προτείνει ότι οι νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει να προχωρούν σε πολύ προσεκτικό σχεδιασμό πριν ανοίξουν νέες επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης. Τονίζει τη σημασία της σωστής μελέτης και εκτίμησης των εξόδων, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Αυτός ο προσεκτικός σχεδιασμός μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την επιβίωση νέων επιχειρήσεων σε έναν κλάδο που μαστίζεται από τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης.

Η αναφορά του κ. Βεζέρη έρχεται σε μια περίοδο όπου η αγορά αναζητά διέξοδο από τη συνεχιζόμενη ύφεση και τονίζει την ανάγκη για έναν πιο ισορροπημένο και ευνοϊκότερο φορολογικό σχεδιασμό, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν χωρίς την απειλή του κλεισίματος. Με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες να αυξάνονται, η επανεξέταση του φορολογικού πλαισίου και η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας είναι απαραίτητες για την αποτροπή περαιτέρω απωλειών στον κλάδο της εστίασης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ