Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα θέματα κατά το παρελθόν, αυτό της λειτουργίας λαϊκής αγοράς στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου και στα προάστια της πόλης, επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή αίτηση που κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου τα μέλη του Σωματείου «Ημέρα του Αγρότη».
Η αίτηση
Ο εκπρόσωπος του και παραγωγός Νικόλας Κορωναίος σημειώνει ότι είναι η δεύτερη φορά που το Σωματείο έχει υποβάλλει αίτηση προς τον Δήμο Χίου για τη λειτουργία Λαϊκής Αγοράς, ζήτημα με το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει καταπιαστεί η δημοτική αρχή, δεδομένου του πιθανού πολιτικού κόστους και των αντιδράσεων από ιδιοκτήτες οπωροπωλείων και εμπόρων του κέντρου.
«Είναι η δεύτερη αίτηση που υποβάλλεται μέσα στο 2018 από το Σωματείο μας με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, δηλαδή τον νόμο 4497/2017 περί υπαίθριου εμπορείου και λαϊκών αγορών. Δυστυχώς ο Καστρομηνάς ήταν μία επιλογή κακή. Μας παραχωρήθηκε ένα χαρτί από την τότε δημοτική αρχή Λαμπρινούδη που δεν είχε καμία νομική ισχύ με αποτέλεσμα, αν γίνει μία καταγγελία, να βρεθούμε όλοι μπλεγμένοι παραγωγοί και αιρετοί», εξηγεί στον «π» ο κ. Κορωναίος.
«Η λαϊκή αγορά είναι μία σύγχρονη ανάγκη μέσα στην οικονομική κρίση. Είναι μία αγορά που ο απλός κόσμος μπορεί να έχει πρόσβαση σε καθημερινά λαϊκά είδη. Να μπορεί να έχει πρόσβαση ο ανάπηρος, ο συνταξιούχος και ο ηλικιωμένος. Και αυτό δεν γίνεται με την ημέρα του παραγωγού, μία φορά την εβδομάδα στον Καστρομηνά».
Τα σημεία της λαϊκής
Στην αίτηση που υποβλήθηκε στις 18/10 προς τον Δήμο Χίου τα μέλη του Σωματείου ζητούν τη δημιουργία λαϊκής αγοράς από 3 έως 5 φορές την εβδομάδα. Στην αίτηση προτείνονται διάφορα σημεία δραστηριοποίησης της λαϊκής αγοράς.
Για την περίπτωση της πόλης προβλέπεται ο χώρος δίπλα από το Εργατικό Κέντρο ή στον Δημοτικό Κήπο – όπως παλαιότερα είχε προταθεί από τον Μ. Βουρνού- στο χώρο στάθμευσης των νταλικών απέναντι από το αεροδρόμιο της Χίου, στη Φάρκαινα και στον Καστρομηνά.
Στις περιοχές εκτός κέντρου ζητείται η άδεια για λειτουργία λαϊκής στο Γούβι στον Βροντάδο ή στην πλατεία του Αφανή Ναύτη καθώς και σε περιοχή του πρώην Δήμου Αγίου Μηνά.
Ειδική άδεια
Ο Ν. Κορωναίος διευκρινίζει ότι το νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών διαχωρίζει τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους πλανόδιους πωλητές.
«Για να δραστηριοποιηθεί κάποιος πρέπει να λάβει άδεια στάσιμου εμπορείου και όχι πλανόδιου εμπορίου. Να δηλώσει ακριβώς τί είδη θα προωθεί προς πώληση με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά με κανέναν. Γι’ αυτό ζητάμε να γίνει μία λαϊκή αγορά με βάση όσα προβλέπει η νέα νομοθεσία», δήλωσε.
Τι προβλέπει ο νέος νόμος
Σύμφωνα με τον νόμο 4497/2017 την απόφαση για την ίδρυση μίας λαϊκής αγοράς την εκδίδει το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έπειτα από γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου και της Τροχαίας Χίου για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις που θα έχει η ίδρυση της λαϊκής αγοράς στα σημεία που προτείνονται.
Στην απόφαση ίδρυσης της νέας λαϊκής αγοράς πρέπει να επισυνάπτεται αίτημα για κάλυψη νέων θέσεων οι οποίες χορηγούνται με τη διαδικασία της πρόσκλησης για κάλυψη αυτών είτε για έκδοση νέων επαγγελματικών αδειών ανά κατηγορία προϊόντων για τη στελέχωση της αγοράς. Στη σχετική απόφαση οριοθετείται ο ακριβής χώρος λειτουργίας της, ο αριθμός των θέσεων αυτής για παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές και οι κατηγορίες των αδειών ανά αντικείμενο εκμετάλλευσης. Σε κάθε νέα λαϊκή αγορά η αναλογία των θέσεων παραγωγών προς επαγγελματίες πωλητές πρέπει είναι 1 προς 1.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.