Σοκ έχουν πάθει οι επαγγελματίες από τα φορολογικά μέτρα και τα νέα πρόστιμα της κυβέρνησης, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή και ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014. Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες των νησιών νοιώθουν εντονότερα από ποτέ ότι οδηγούνται σε αργό θάνατο και ετοιμάζονται να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν την επιβίωση τους, ακόμη και με προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά νομικά όργανα
«Μας οδηγούν άμεσα στο λουκέτο», δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Γεωργούλης, μεταφέροντας την απόγνωση της αγοράς.
«Τα νέα μέτρα οδηγούν τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο, αν δεν ενημερωθούν σωστά», προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Χίου, Τάσος Μακρίδης, καλώντας έμμεσα τους επιχειρηματίες να ενημερωθούν από τους λογιστές τους και τα συνδικαλιστικά όργανα των κλάδων τους.
Επαγγελματίες και λογιστές ζητούν να ανασταλεί η εφαρμογή και να αναθεωρηθούν τα μέτρα που θεσπίζει η νέα φορολογική νομοθεσία, να ισχύσει η παλιά νομοθεσία και να γίνουν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των προστίμων, αφού, αν ισχύσουν τα νέα μέτρα, πολύ σύντομα θα κλείσουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως τονίστηκε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των λογιστών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Επιμελητήριο, είναι μαθηματικά βέβαιο πως μέσα σε μία πενταετία οι περισσότερες επιχειρήσεις θα υποπέσουν τουλάχιστον δύο φορές στην ίδια παράβαση και θα πληρώσουν διπλά και τριπλά πρόστιμα.
«Η νέα τάξη πραγμάτων ανατρέπει όλα τα δεδομένα και επιδεινώνει το ήδη δύσκολο και δυσάρεστο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μας. Τα πρόστιμα είναι τόσο μεγάλα και τόσο εξοντωτικά, που θα οδηγήσουν ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων σε λουκέτο», επισημαίνει ο Γ. Γεωργούλης.
Λογιστές και επαγγελματίες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα δράσουν από κοινού για να ανατρέψουν τη νέα φορολογική πολιτική. Πρώτο βήμα θα είναι η κοινή συμμετοχή στην αυριανή συνεδρίαση του Επιμελητηρίου, όπου θα κατατεθούν προτάσεις και θα επικυρωθεί το πλαίσιο των διεκδικήσεων και των δράσεων που θα ακολουθήσουν.
«Οι ίδιες κινήσεις θα γίνουν από όλα τα νησιωτικά επιμελητήρια», τονίζει ο Γ. Γεωργούλης, μεταφέροντας το κλίμα ομοψυχίας που επικρατεί στο χώρο των επαγγελματικών συνδικαλιστικών φορέων.
Το επόμενα βήματα περιλαμβάνουν Γενική Συνέλευση όλων των επιμελητηρίων στην Αθήνα και ενημέρωση των νησιωτών βουλευτών.
Ο νέος νόμος προβλέπει τα παρακάτω μέτρα:
1. Οι πληρωμές άνω των 500 ευρώ προς οποιονδήποτε προμηθευτή, ακόμη και λογαριασμοί ρεύματος, πρέπει να γίνονται μέσω τραπέζης, ή μέσω επιταγής ή μέσω ηλεκτρονικής κάρτας.
2. Ο επιχειρηματίας έχει υποχρέωση πλέον να κάνει συγκεντρωτική κατάσταση πελατών προμηθευτών ανά μήνα και όχι ανά έτος, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
3.Υψηλά πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρεί η εταιρεία, για οποιαδήποτε καθυστέρηση πληρωμής ή υποβολή εκπρόθεσμα περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και οποιουδήποτε άλλου παρακρατούμενου φόρου. Μάλιστα, σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στο Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, αυτός διπλασιάζεται και προστίθεται και το πρόστιμο των χιλίων ευρώ.
4. Πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος επιχειρηματίας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να μην έχει κόψει απόδειξη.
5. Σε όλες τις παραπάνω παραβάσεις ισχύει πενταετής παρακολούθηση. Δηλαδή, αν ο ίδιος επιχειρηματίας εντοπιστεί για δεύτερη φορά να κάνει την ίδια αστοχία -παράβαση, τότε τα πρόστιμα υπερδιπλασιάζονται και τριπλασιάζονται.
6. Πρόστιμα της τάξεως των 400 ευρώ σε περίπτωση που κάποιος επιχειρηματίας αμελήσει ή ξεχάσει να ενημερώσει την Εφορία για κάποια μικρή αλλαγή, τροποποίηση, που έχει γίνει στην επιχείρησή του. Δηλαδή αλλαγή διεύθυνσης, τροποποίηση επωνυμίας κ.λπ..
7. Πρόστιμα, αδιευκρίνιστου προς το παρόν ποσού, αφού καθημερινά αλλάζουν τα δεδομένα, για τις τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ.
8. Σε περίπτωση που εντοπιστεί ανασφάλιστος εργαζόμενος από ελέγχους του ΙΚΑ, το πρόστιμο για κάθε έναν είναι 10.500 ευρώ.
9. Σε περίπτωση που στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που αποστέλλεται κάθε μήνα στο ΙΚΑ εκ παραδρομής δεν μπει μέσα το όνομα κάποιου εργαζόμενου, το πρόστιμο είναι και πάλι 10.500 ευρώ.
10. Σε περίπτωση που κάποιος επιχειρηματίας χρωστά στο ΙΚΑ και δεν έχει προχωρήσει σε ρύθμιση, δεν θα μπορεί από 1η Φεβρουαρίου να υποβάλει ΑΠΔ. Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι όλοι οι εργαζόμενοι του θα θεωρούνται ανασφάλιστοι και το πρόστιμο για κάθε έναν είναι 10.500 ευρώ!
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.