Σημαντική είναι και φέτος η μείωση των ενοικίων των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Η οικονομική κρίση αναγκάζει τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακόμη και να διαπραγματεύονται τις τιμές, για να μην τους μείνουν ξενοίκιαστα, αλλά και να διασφαλίσουν όσο είναι δυνατόν την απόδοση του ενοικίου.
Πέρυσι οι τιμές σε γκαρσονιέρες και δυάρια, που προτιμώνται ως επί το πλείστον από φοιτητές, είχαν μειωθεί από 20 έως 30% σε σχέση με το 2011. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κτηματομεσιτών, φέτος οι περισσότεροι φοιτητές αναμένεται να ψάξουν για σπίτι όταν αρχίσουν τα μαθήματα τον Οκτώβριο για να αποφύγουν να πληρώσουν οι γονείς τους και το ενοίκιο του Σεπτεμβρίου, αφού οι περισσότερες οικογένειες προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα τους.
Όπως εξηγεί ο κτηματομεσίτης Δημόκριτος Δαμαλάς, η πτώση που δέχτηκαν οι τιμές το 2012 ήταν σημαντική, γι’ αυτό η μείωση που παρατηρείται φέτος αυτή την περίοδο παραμένει μεγάλη, αλλά ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα.
«Πάντα η ζήτηση και ο προσδιορισμός των τιμών είναι ανάλογες με τον αριθμό των επιτυχόντων και όσων έρχονται τελικά να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Αν είναι μεγάλη, εξισορροπείται η διαφορά από τη μείωση και δεν χάνουν πολύ οι ιδιοκτήτες, που τις μειώνουν για να μην να τους μείνουν ξενοίκιαστα. Επιπλέον υπάρχει διάθεση διαπραγμάτευσης του ενοικίου από πλευράς των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων, γεγονός που επιδρά θετικά στην αγορά».
Παράλληλα προσθέτει ότι η ζήτηση τώρα που έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η κίνηση είναι ομαλή στα επίπεδα των περασμένων ετών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μαρίας Σκέλλα παρατηρείται το φαινόμενο ότι αρκετοί έρχονται, αλλά σε αντίθεση με παλιότερες σεζόν κλείνουν τα διαμερίσματα τον Οκτώβριο για να αποφύγουν τα έξοδα του Σεπτεμβρίου.
Οι τιμές στα δυάρια κυμαίνονται από 220 έως 250 ευρώ και στις γκαρσονιέρες από 200 έως 220 περίπου περίπου, ανάλογα βέβαια με την κατάσταση των διαμερισμάτων, την περιοχή, την παλαιότητα του κτιρίου και τις άλλες προϋποθέσεις που προσδιορίζουν την αξία και το ενοίκιο του κάθε ακινήτου. Ελάχιστα κινούνται τα νεόδμητα διαμερίσματα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι ενοικιαστές δεν προσπαθούν να επιλέγουν τα αξιοπρεπή από κάθε άποψη, αλλά προσπαθούν να μειώνουν τις τιμές ακόμη περισσότερο Οι τιμές αυτές δεν είναι απόλυτες, καθώς μπορεί να πέσουν κι άλλο έπειτα από διαπραγμάτευση. Το ενοίκιο σε ανάλογου μεγέθους παλαιότερα ακίνητα είναι σαφώς μικρότερο. Σημαντικό είναι ακόμη και το ότι όπως επισημαίνει η ίδια οι ενοικιαστές ενδιαφέρονται κυρίως για επιπλωμένα διαμερίσματα, για να αποφύγουν τα έξοδα των αγορών και των μεταφορών.
Η ακριβή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, αναγκάζει τους ενοικιαστές να προσπαθούν να βρουν αν είναι δυνατόν διαμερίσματα χωρίς καλοριφέρ και κοινόχρηστα, με αυτονομία λειτουργίας και θέρμανσης.
Ο Ιάκωβος Ψώρας, ως κτηματομεσίτης και γενικός γραμματέας του σωματείου των Ιδιοκτητών υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, σε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας.
«Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ενοικιαστών για ανέσεις που υπάρχουν μόνο στα νέα διαμερίσματα. Πολυκατοικίες δεν ξαναγίνονται στη Χίο με αυτή την οικονομική κρίση, είμαι 40 χρόνια στο επάγγελμα και πρώτη φορά βλέπω τόσες πιέσεις και παραξενιές από τους γονείς των φοιτητών. Δεν μας ζητούν μόνο να είναι επιπλωμένα, αλλά να είναι και στον τρίτο ή τέταρτο όροφο, να έχουν τηλεοράσεις και πλυντήρια, είναι εκτός πραγματικότητας οι απαιτήσεις τους. Η κατάσταση είναι τραγική, το κέρδος που μένει στους ιδιοκτήτες είναι από ελάχιστο έως ανύπαρκτο. Έδινα μια γκαρσονιέρα 180 ευρώ και τώρα αναγκάζομαι να κατεβάσω την τιμή στα 150 για να τη νοικιάσω».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.