8.5.2023 12:28

Μαστιχώνας 50 στρεμμάτων με έξυπνους αυτοματισμούς από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών

Στη σύσταση μαστιχώνα στη Νότια Χίο όπου με το νεοσυσταθέν Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, θα πραγματοποιηθούν δοκιμές και εφαρμογές για την καλλιέργεια της μαστίχας, προχώρησε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Με βάση τα όσα αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Τούμπος, ο συγκεκριμένος μαστιχώνας «θα φέρει στην επιφάνεια νέες καλλιεργητικές πρακτικές που θα προτείνει ο Συνεταιρισμός στους παραγωγούς αλλά και αποδοτικότερους τρόπους καλλιέργειας. Επί της ουσίας θα μπούμε στο χωράφι με απόλυτα επιστημονικό τρόπο. Ταυτόχρονα, θα δρομολογήσουμε την εφαρμογή της μαστίχας σε τελικά προϊόντα, συνδυάζοντας την επιστημονική έρευνα με την έρευνα που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Ανασυγκρότηση των εκτάσεων παραγωγής

Όπως αναφέρει ο κύριος Τούμπος, τα τελευταία χρόνια η δυναμική παραγωγής της μαστίχας συνολικά στη Χίο ανέρχεται μεταξύ 90 και 145 τόνων. Ωστόσο, το 2021 ο Συνεταιρισμός παρέλαβε 216 τόνους, με την παραγωγή να αυξάνεται κατά 70 τόνους. «Υφίσταται μία σημαντική ανασυγκρότηση σημαντικών εκτάσεων παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορούμε να παράγουμε έως και 280 τόνους. Ο λόγος για τον οποίο αυξάνεται η παραγωγή, είναι διότι εισέρχονται στα μητρώα μας πολλοί νέοι αγρότες καθότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα επικερδή καλλιέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 ο παραγωγός πληρωνόταν από την Ένωση 63 ευρώ το κιλό και αυτή τη στιγμή πληρώνεται περίπου 87 ευρώ το κιλό».

Επισημαίνει ωστόσο ότι όσοι παραγωγοί επενδύουν στη μαστίχα θα δουν αποδόσεις 10 χρόνια αργότερα, δεδομένου ότι πρόκειται για δενδρώδη καλλιέργεια με αργή ανάπτυξη. «Το γεγονός αυτό αποκλείει όσους θελήσουν να εισέλθουν στη μαστίχα ευκαιριακά, διασφαλίζει από την άλλη εκείνους που έχουν την υπομονή να δουν ότι η επένδυσή τους δεν θα πάει χαμένη».

«Παρά την είσοδο ορισμένων αυτοματισμών στο χωράφι, η παραγωγή μας παραμένει στο σύνολό της παραδοσιακή τα τελευταία 200 χρόνια. Δεν υπάρχει συντονισμός τεχνογνωσίας στο πεδίο. Με τον μαστιχώνα που δημιουργήσαμε αλλά και με το Κέντρο Έρευνας, έχουμε σκοπό να αξιοποιήσουμε νέες καλλιεργητικές μεθόδους με την εφαρμογή και της έξυπνης γεωργίας. Η ασφάλεια του προϊόντος, η βιοποικιλότητα και το ενεργειακό μας αποτύπωμα, θα αποτελέσουν βασικό συντελεστή σε όποιες κινήσεις θα κάνουμε», συμπληρώνει ο Γιώργος Τούμπος.

Διακύβευμα αποτελεί για τον Συνεταιρισμό και τη Mediterra η διάσωση του προβάτου της χιώτικης φυλής. Πριν από λίγες μέρες ο Συνεταιρισμός αγόρασε τα πρώτα 25 πρόβατα, με στόχο να δημιουργήσει μία πιλοτική φάρμα. Στόχος είναι εντός της επόμενης διετίας να δημιουργήσει έναν στάβλο επίδειξης και έρευνας, προκειμένου να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα, που αφορούν στη διάσωση της συγκεκριμένης φυλής ζώων της Χίου.

Αυτή τη στιγμή η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, η οποία διατηρεί εμπορική εταιρεία στην Τουρκία με ποσοστό 75%, εξετάζει την επέκτασή της και στις αραβικές χώρες με επιμέρους εταιρείες, προκειμένου να καλύψει την ζήτηση που υπάρχει σε αυτές για την πώληση μαστίχας.

H Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, η οποία είναι μέτοχος του 52,5% της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας, Mediterra (28,41% κατέχει το Zaitech Fund και περίπου 5% η βιομηχανία καλλυντικών Κορρές), εγκαινίασε πρόσφατα το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, εγκαταστάσεις στην Καλλιμασιά της Χίου, που θα στελεχωθούν με επιστημονικό προσωπικό με στόχο την έρευνα για την παραγωγή ιατροφαρμακευτικών σκευασμάτων με πρώτη ύλη τη μαστίχα. «Ξεκινήσαμε με την ίδρυση της εταιρείας Mediterra το 2002, η οποία λειτουργεί ως εργαλείο μάρκετινγκ και εμπορικής προώθησης της μαστίχας. Ήταν ένα βήμα που μας έλυσε τα χέρια, δεδομένου ότι οι συνεταιρισμοί δεν έχουν τα απαιτούμενα αντανακλαστικά σε πολλές των περιπτώσεων, ώστε να λειτουργήσουν με κανόνες μίας ανώνυμης εταιρείας. Κάναμε κάτι αντίστοιχο και στην περίπτωση του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας, δημιουργώντας την εταιρεία αλλά και τις εγκαταστάσεις που θα εκπληρώσουν τους στρατηγικούς μας στόχους για την παραγωγή και φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας. Το Κέντρο Έρευνας όμως θα έρθει και να υποστηρίξει την παραγωγή», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Τούμπος. Στο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας συμμετέχουν συμμετέχουν μετοχικά ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών της Χίου με 36%, η Mediterra με 36%, η φαρμακοβιομηχανία Iasis Pharma του Κωνσταντίνου Παχή με 20%, η Pharma Q με αντικείμενο την παραγωγή Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (υπάγεται στον όμιλο της PharmaQ) με 4%, καθώς και η PharmaGnose που αποτελεί εταιρεία-τεχνοβλαστό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Συνεταιρισμός σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών 2022: 23,5 εκατ. ευρώ

Καθαρά κέρδη: >3 εκατ. ευρώ

Συνολική παραγωγή μαστίχας: 216 τόνοι/έτος

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ