Τα άδεια τραπεζοκαθίσματα σε εποχή με γεμάτες από προσωπικό κουζίνες φέρνουν σε δυσμενή θέση το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων εστίασης του νομού.
Η άνοιξη των εσόδων τους δεν διαδέχθηκε τον βαρύ χειμώνα που προηγήθηκε και μέχρι τα μέσα Ιουλίου η εικόνα στα περισσότερα από τα καταστήματα εστίασης του νησιού, ακόμα και αυτά που εδράζονται σε καίριες παραλιακές θέσεις, είναι αποκαρδιωτική.
Προσωπικό 5 ατόμων για λιγότερους πελάτες!
Η συρρίκνωση του τζίρου τους ανοιξιάτικους μήνες ήταν ένα πρώτο προειδοποιητικό σήμα για όσα ακολούθησαν. Το πρόβλημα όμως ενισχύθηκε τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, όταν για να λειτουργήσουν τα εστιατόρια και να ανταποκριθούν στην καθιερωμένη αύξηση της πελατείας, προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό στην κουζίνα και το σέρβις.
Προς μεγάλη απογοήτευση των ιδιοκτητών τους η κίνηση φέτος καταβυθίστηκε, ακόμα και σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, και όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι η σεζόν περιορίζεται δραματικά στον ένα μήνα. Το διάστημα αυτό, βέβαια, όση πίεση και να υπάρξει, δεν στέκεται ικανό να «θρέψει» τους υπόλοιπους 11 … χειμερινούς μήνες, δεδομένου ότι αυξάνονται καθημερινά οι απαιτήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών για μια σειρά υποχρεωτικώς τηρούμενων προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους.
Έμπειρα στελέχη της αγοράς προβλέπουν ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά κι αν δεν ενισχυθεί ο Σεπτέμβριος, θα τεθούν διλλήματα αν εστιατόρια και ταβέρνες θα συνεχίσουν να υπάρχουν και την επόμενη σεζόν.
Η ρίζα του κακού
Τα αίτια της καθίζησης του τζίρου είναι διαφορετικών κατευθύνσεων:
Στέρεψε η Τούρκικη λίρα
Ως κερασάκι στην τούρτα για την έντονα πτωτική τάση των εσόδων στον κλάδο, που αντιστοίχως πιθανολογείται ότι θα συμπαρασύρει και τον τομέα των αντιπροσωπειών, ήρθε η κάθετη πτώση των αφίξεων από την Τουρκία. Η πτώση της Τουρκικής λίρας, η οποία συνεχίζεται και μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, πέρα από το ότι μείωσε τις τουριστικές ροές από τη γείτονα, περιορίζει και τη διάθεση όσων Τούρκων επισκεπτών έρχονται στο νησί μας να ξοδέψουν με την άνεση των προηγούμενων χρόνων.
Ακόμα και παραδοσιακά σημεία του νησιού, όπως η Λαγκάδα, που στήριξαν τη λειτουργία των οικονομιών τους στην μαζική προσέλευση Τούρκων επισκεπτών, φέτος μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, ιδιαίτερα τις καθημερινές, κάνουν ταμεία … χειμώνα.
Θα αντέξουν;
Κι αν τη χειμερινή περίοδο τα λειτουργικά έξοδα της κάθε επιχείρησης είναι πιο περιορισμένα, τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο εκτοξεύονται από τις ανελαστικές προσλήψεις προσωπικού για να υποδεχτούν την υποθετική αύξηση της κίνησης.
Έμπειρα στελέχη της αγοράς προβλέπουν ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά κι αν δεν ενισχυθεί ο Σεπτέμβριος, σε ανάλογο βαθμό με τον περσινό, θα μεσολαβήσει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, ο οποίος θα θέσει διλλήματα αν εστιατόρια και ταβέρνες, ακόμα και με πολυετή παρουσία στο χώρο, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και την επόμενη σεζόν ή θα επιλέξουν να μην ταλαιπωρούνται άδικα απλά για να αυξάνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του Δημοσίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.