Ένα προς ένα καταρρίπτονται τα επιχειρήματα όσων προσπαθούν να απλοποιήσουν τις επιπτώσεις της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης στο τουριστικό προϊόν των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Συχνά ακούγεται το επιχείρημα ότι για την καταβύθιση της Χίου δεν φέρει ευθύνη η διεθνής σύνδεση της με το προσφυγικό αλλά ευθύνονται αποκλειστικά οι εγγενείς αδυναμίες του δικού μας τουριστικού προϊόντος. «Δείτε τι γίνεται στη Λέσβο», επαναλαμβάνεται, υπονοώντας ότι οι γείτονες ξεπέρασαν τη δραματική περσινή σεζόν.
«Η φετινή χρονιά έχει ενδείξεις ελάχιστα λιγότερο δραματικές από την περσινή. Μην ακούτε τι βγαίνει προς τα έξω», επισημαίνει στον «π» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου.
Αλλεπάλληλα χτυπήματα
Βέβαια, μετά την έντονη σεισμική διέγερση στο γειτονικό νησί, έχει προκληθεί ένα κοκτέιλ δύσκολων συγκυριών για τον τουρισμό της Λέσβου. «Ακόμα και πριν την οικονομική κρίση η τουριστική οικονομία της Λέσβου είχε τις δικές τις στρεβλώσεις και παθογένειες. Ακολούθησε το προσφυγικό, που μετεξελίσσεται πια σε μεταναστευτικό. Έρχονται οι φυσικές καταστροφές που ορίζουν το νησί δυο φορές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πόσο εύκολα μπορεί να αντιδράσει;», περιγράφει την κατάσταση ο κ. Αντωνίου.
Έκκληση για άμεση στήριξη
Το νησί για τρίτη συνεχόμενη σεζόν καταγράφει δραματική πτώση τόσο στις αφίξεις ξένων τουριστών, όσο και στα έσοδα, τη στιγμή μάλιστα που οι ροές μεταναστών και προσφύγων συνεχίζουν να αυξάνονται (ήδη ο αριθμός όσων παραμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ξεπερνά τις 3.500 χιλιάδες).
Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, με επιστολή της προς τον ΕΟΤ και την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, είχε ζητήσει οικονομική στήριξη προκειμένου να εξασφαλισθούν τρεις με πέντε εβδομαδιαίες πτήσεις χαμηλού ναύλου για το 2017, οι οποίες, όπως ανέφεραν οι ξενοδόχοι, θα συνεισέφεραν ενεργά στην αναστροφή της αρνητικής εικόνας του νησιού, στην αλλαγή του κλίματος της αγοράς, αλλά και στην άρση των δυσμενών συνεπειών της περιόδου 2015 – 2016.
Οι ξενοδόχοι πρότειναν ακόμη στο υπουργείο Τουρισμού να ζητήσει από τους toursoperators, στους οποίους διαθέτει 5,3 εκατ. ευρώ για συνδιαφήμιση, να κατευθύνουν μέρος της ζήτησης προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τα οποία πλήγηκαν περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές.
Στην απαντητική του επιστολή ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού σημειώνει εντούτοις πως «τα θέματα που αφορούν προγραμματισμό και προσέλκυση πτήσεων αεροπορικών εταιρειών, Charters ή LowCostCarriers, δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων μας».
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την κίνηση των αεροδρομίων, η Μυτιλήνη καταγράφει στο τετράμηνο κάθετη πτώση στις αφίξεις επισκεπτών, η οποία ανέρχεται στο 46,2%. Φορείς της τουριστικής αγοράς του νησιού κάνουν λόγο για ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι, εκφράζοντας την αγωνία τους για το πόσες τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία θα καταφέρουν να μείνουν ανοικτά και αυτήν την περίοδο.
Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, «τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, ύστερα από τη δραματική περσινή χρονιά, όπου κατέρρευσαν αφίξεις και τζίροι – με αναπάντητες μέχρι σήμερα τις εκκλήσεις τους για αποζημιώσεις καταλυμάτων και εργαζομένων τους- και την ιδιαίτερα ατυχή συγκυρία των σεισμών, αγωνιούν αφ’ ενός για το μέλλον τους κι αφ’ ετέρου θεωρούν τουλάχιστον προσβλητική την απάντηση του ΕΟΤ». Συμπληρώνουν επίσης πως το σημερινό ύψος των ναύλων είναι τουλάχιστον αποτρεπτικό αν όχι κι απαγορευτικό.
Το παραμύθι
Νησιά με περιορισμένη τουριστική παράδοση, όπως η Χίος και η Λέσβος, είναι αδύνατον να ανατρέψουν την ισοπέδωση των δεικτών τους χωρίς κρατική συμπαράσταση. Οι ξενοδόχοι της Λέσβου και οι ιδιωτικοί φορείς τουρισμού έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται και πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση.
Καιρός όμως είναι να σταματήσει το παραμύθι αποσύνδεσης του προσφυγικού από την τουριστική κρίση στο Βόρειο Αιγαίο και να ξεκινήσει μια κοινή διεκδίκηση στους αρμόδιους φορείς, με μέτρα πρακτικής αντιμετώπισης της κατάστασης κι όχι κλασσικά ευχολόγια.
Όλα δείχνουν ότι και το φετινό καλοκαίρι θυσιάζεται στην πλημμελή προετοιμασία και διεκδίκηση ενός διεκδικητικού πλαισίου. Όσο η κατάσταση δεν αντιστρέφεται, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να διατηρηθούν οι μικρής κλίμακας τουριστικές μονάδες που υπάρχουν στο Βόρειο Αιγαίο. Με ό,τι συνεπάγεται για τη μελλοντική οικονομική τους φυσιογνωμία.
Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας
Το 2016 ανέκοψε για τη Λέσβο μια διαρκή ανοδική πορεία των τουριστικών μεγεθών. Τόσο βίαια, μάλιστα, που δεν επηρέασε την πτώση η παρουσία στο γειτονικό νησί θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών και παγκόσμια αναγνωρισμένων στελεχών της showbiz.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.