Την ίδια ώρα σε έκθεσή της παραδέχεται την επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους και προβλέπει για φέτος ύφεση έως και 4%.
Οπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, η συγκεκριμένη πρόταση οδεύει προς κύρωση από τα 28 κοινοβούλια της Ε.Ε. καθώς αφορά τη χρήση του παλαιότερου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που είχε συσταθεί το 2010 σε επίπεδο Ε.Ε. και έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αν και έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις (Βρετανία - Τσεχία), καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως η Κομισιόν εξετάζει λύσεις για να καμφθούν οι αντιρρήσεις.
Το δάνειο-γέφυρα, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, θα έχει μέγιστη λήξη στους 3 μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSF με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, τον ESM, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.
Τι θα πληρώσει
Με τα 7 δισ. η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει:
1. Ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.
2. Τις ληξιπρόθεσμες δόσεις προς το ΔΝΤ, ύψους 2 δισ. ευρώ.
3. Λοιπές υποχρεώσεις (νέες δόσεις ΔΝΤ κ.λπ.) ως τις αρχές Αυγούστου.
Η Κομισιόν αναφέρει στο μεταξύ σε έκθεσή της πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με την έκθεση του Απριλίου του 2014, όταν εκτιμάτο ότι θα ανέλθει στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και στο 112% μέχρι το 2022.
Πλέον οι νέες εκτιμήσει κάνουν λόγο για χρέος 165% του ΑΕΠ το 2020 και στο 150% το 2022. Προβλέπει, τέλος, βαθιά ύφεση το 2015, μεταξύ 2% και 4%, έναντι προβλέψεων για οριακή ανάπτυξη 0,5%.
Κάνει λόγο για πτώση του ΑΕΠ και το 2016, μεταξύ 0,5% και 1,75%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει εντός του 2017.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.