Τη Χίο τη γνώρισε κατά τη 10ετή επιχειρηματική του δραστηριότητα στη Σμύρνη. Μισός Έλληνας και μισός Άγγλος, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Villa Rossa, κατοικεί πλέον μόνιμα στο νησί, σε μία προσπάθεια να μην εγκαταλείψει μία επένδυση που του κόστισε πάνω από 150.000 ευρώ.
Έχοντας μοιράσει τη ζωή του σε Αμερική, Ευρώπη και Τουρκία δηλώνει απογοητευμένος από το επίπεδο των δημοσίων υπηρεσιών, τη συμπεριφορά και την οργάνωση του Δήμου Χίου σε θέματα τουρισμού και χαρακτηρίζει τη Χίο «αφιλόξενο τόπο» για υποψήφιους επενδυτές.
Μέσω του «π» καταθέτει την προσωπική του εμπειρία και την Οδύσσεια που έζησε από την ημέρα που αποφάσισε να επενδύσει μέχρι και σήμερα, σχολιάζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, που, όπως χαρακτηριστικά λέει, αυτά στο εξωτερικό θα σήμαιναν την απόλυση κάποιου από τον δημόσιο τομέα.
Η προσωπική πορεία και η γνωριμία με τη Χίο
- Η μητέρα μου είναι Ελληνίδα και ο πατέρας μου Άγγλος. Ο πατέρας μου ήταν Πρόξενος κι έτσι αναγκάστηκα να γυρίσω πολλές χώρες. Έμαθα πολλές γλώσσες άπταιστα, όπως Αγγλικά, Γαλλικά, Τούρκικα και Γερμανικά. Σπούδασα οικονομικά στη Γερμανία κι έπειτα πήγα Αμερική όπου έμεινα για 3 χρόνια και ξαναγύρισα πίσω Γερμανία μέχρι το 2009.
- Το επάγγελμά μου είναι μεσίτης για σκάφη και η εταιρεία μου είχε σαν βάση την Αμερική. Όταν η κρίση άρχισε στην Ευρώπη, προτίμησα να έρθω στην Ευρώπη γιατί δεν μπορούσαμε πια να πουλήσουμε σκάφη στην Αμερική.
- Όταν έφυγα από την Αμερική πήγα στην Τουρκία για 10 χρόνια κι έτσι γνώρισα τη Χίο. Ερχόμουν συχνά, γιατί ήταν το πιο κοντινό σημείο προς τη Σμύρνη. Σταδιακά άρχισα να γνωρίζω κόσμο και να κάνω φίλους.
Η αγορά του Villa Rossa και ο 8μηνος Γολγοθάς
- Με την κρίση άρχισα να σκέφτομαι την επένδυση στη Χίο. Έτσι αποφάσισα με τον γιο μου να κάνουμε τη συγκεκριμένη τουριστική επένδυση αγοράζοντας το Villa Rossa το 2017. Δυστυχώς ο γιος μου δεν ήθελε να μείνει Χίο κι έτσι έμεινα μόνος στο νησί με όλα τα προβλήματα που δεν έχω συναντήσει πουθενά αλλού στον κόσμο.
- Με την πρώτη ημέρα άρχισε ο αγώνας. Γιατί, για να πάρω την τελική άδεια έπρεπε προηγουμένως να πάρω άλλες 25 άδειες μία προς μία και να τις προσαρμόσω στο όνομά μου γιατί το ξενοδοχείο προϋπήρχε. Αγόρασα Μάιο το ξενοδοχείο και για 8 μήνες έφτυσα αίμα για να καταφέρω να μαζέψω τα χαρτιά που μου ζητούσαν. Έτρεχα γιατί με απειλούσαν συνεχώς με πρόστιμο. Τράβηξα μεγάλες στεναχώριες μέχρι να καταφέρω να ανταποκριθώ σε όσα μου ζητούσαν. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ήξεραν ούτε οι ίδιοι τι ήθελαν από εμένα.
- Έφθασα σε τέτοιο σημείο απελπισίας, που σκέφτηκα να βάλω λουκέτο πριν καν ανοίξω, να χάσω όλα μου τα χρήματα που είχα επενδύσει και να διαγράψω οριστικά τη Χίο. Μόνο για να βγάλω αριθμό διεύθυνσης στο κτίριο, που δεν διέθετε για 160 χρόνια, χρειάστηκε να παλέψω 3 εβδομάδες. Παράτησα τη δουλειά μου και πόρτα- πόρτα γυρνούσα όλες τις υπηρεσίες. Δεν το έβαλα κάτω, το πάλεψα και μετά από 8 μήνες τα κατάφερα.
- Αν εγώ με ευρωπαϊκό διαβατήριο, με Ελληνίδα μητέρα, με καλή γνώση των ελληνικών τράβηξα όλα αυτά, ένας ξένος θα τα παρατούσα σε 1 ημέρα. Ακόμα και όσοι Τούρκοι από τη Σμύρνη ήταν διατεθειμένοι να έρθουν και να επενδύσουν στη Χίο, μόλις είδαν τον χαμό που επικρατεί με τις δημόσιες υπηρεσίες έφυγαν.
«Δεν συστήνω τη Χίο για επενδύσεις»
- Σήμερα, αν με πάρουν τηλέφωνο και μου ζητήσουν τη γνώμη μου για το αν πρέπει να επενδύσουν στη Χίο, θα τους πω ξεκάθαρα να μην έρθουν. Η Χίος δεν έχει μέλλον με αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες και αυτή τη συμπεριφορά.
- Ένα απλό παράδειγμα είναι το εξής: Από την ημέρα που άνοιξα έκαναν παρέλαση όλες οι υπηρεσίες. Ήρθε η Πυροσβεστική, ήρθε ο Επόπτης Εργασίας, ήρθε το Υγειονομείο, ήρθαν όλοι τους. Ένας άνθρωπος από τον Δήμο Χίου να μου πει: «Καλορίζικο. Χρειάζεσαι κάτι από εμάς;», δεν φάνηκε. Μόνο για τα δημοτικά τέλη νοιάζονται.
Η κριτική στον Δήμο Χίου
- Όσοι είναι μέσα στον Δήμο είναι για εμένα ένα μηδέν. Δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Η εμπειρία μου από το Δήμο είναι τραγική. Ακόμα και στο ζήτημα της καθαριότητας ζητάνε μόνο χρήματα αλλά, δυστυχώς, όταν έρθει η ώρα να καθαρίσουν σου λένε ότι δεν μπορούν. Όταν ήταν ο καιρός των καθαρισμών ζήτησα εξηγήσεις από τον κ. Γαϊτάνο για ποιο λόγο δεν έχει καθαριστεί από χόρτα ο δρόμος μπροστά από το ξενοδοχείο και μου έφερε ως δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Αν αυτό γίνονταν στη Γερμανία θα είχαν φύγει από τις θέσεις τους.
- Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Να σχολιάσει κανείς το Γραφείο Τουρισμού; Το μόνο που κάνουν είναι να πηγαίνουν στο Travel Turkey στη Σμύρνη για ψώνια και για γνωριμίες.
«Η Χίος έχει τον πιο απαίσιο τουρισμό»
- Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία προοπτική στον τουρισμό. Χρειάζεται μία ομάδα νέων ανθρώπων που θα αναλάβει και το κομμάτι της προβολής και το κομμάτι των εκθέσεων. Ο τουρισμός δεν είναι μόνο Τουρκία και αυτό δεν το έχουν καταλάβει. Έχουν δέσει τον γάιδαρο τους αλλά φαίνεται καθημερινά ότι η στενή τουριστική σχέση με την Τουρκία δεν κάνει καλό.
- Αν συμβεί κάτι με την Τουρκία εμείς ξεμένουμε από πελάτες. Όποτε υπάρχει πολιτική ή οικονομική κρίση απέναντι, εμείς εδώ χτυπάμε μύγες. Η Χίος έχει πλέον τον πιο απαίσιο τουρισμό. Έχουμε φθάσει στο σημείο να έρχονται οι τουρίστες από απέναντι και να φέρνουν μαζί τους σάντουιτς και νερά για να μην πληρώσουν τίποτα εδώ.
- Οι καλοί οι Τούρκοι που έρχονταν στη Χίο πλέον δεν έρχονται. Για ποιο λόγο να έρθουν εδώ; Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Δεν μπορεί ο Τούρκος που έχει χρήματα και θέλει να ξοδέψει να τρώει και να πίνει μόνο για 3-4 ημέρες. Θέλει μπουζούκια, θέλει καζίνο, θέλει Duty Free, θέλει πράγματα που δυστυχώς η Χίος δεν διαθέτει και αυτό είναι ένα μειονέκτημά της.
- Ακόμα όμως και αυτά που έχει δεν τα αξιοποιεί. Προσπαθούσα να στήσω εκδρομικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν εκτός από τη νότια Χίο και τη βόρεια πλευρά του νησιού. Αποφάσισα να πάω κόσμο στα Αγιάσματα και με πληροφόρησαν ότι τα λουτρά τον χειμώνα είναι κλειστά. Είναι ποτέ δυνατόν; Δηλαδή ποιος θα πάει στα λουτρά το καλοκαίρι ενώ έχει δίπλα του τη θάλασσα;
«Στη Χίο δεν υπάρχει λογική στις αποφάσεις»
- Δυστυχώς στη Χίο υπάρχει μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που αποφασίζει για όλους τους άλλους. Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν να είναι η αγορά κλειστή το καλοκαίρι; Ποιος είναι αυτός που λέει ότι τα καταστήματα πρέπει να κλείνουν 2 το μεσημέρι; Είναι εγκληματικό. Ακόμα και ο Τούρκος που έρχεται το καλοκαίρι, φθάνει στο Τελωνείο, κάνει 2 ώρες να βγει από εκεί μέσα και αφού ιδρωμένος και κουρασμένος καταφέρνει να βγει, πάει στο ξενοδοχείο του. Μέχρι να κάνει μπάνιο και να ετοιμαστεί, βγαίνει έξω το μεσημέρι και βλέπει τα πάντα κλειστά. Που αλλού γίνονται αυτά τα πράγματα;
Χίος και τουρισμός από την Ευρώπη
- Η σύνδεση της Χίου με την Τουρκία είναι πολύ κακό πράγμα. Διότι αυτή τη στιγμή, αν αποφασίσει η Τουρκία να μην έρχονται επισκέπτες στη Χίο, τότε το νησί θα καταστραφεί. Αν είχαμε Γερμανούς, Βέλγους, Γάλλους ή Ολλανδούς και Άγγλους τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Φέτος μου ήρθε κατά λάθος ένας Ιταλός και μερικοί Δανοί.
- Όμως μην πάμε προς τα έξω. Ακόμα και ο Έλληνας δεν έρχεται στη Χίο. Γιατί να έρθει ο ξένος; Θάλασσα και παραλίες μπορεί να βρει παντού.
- Υπάρχουν πολλά περιθώρια σύνδεσης με την Ευρώπη αλλά δυστυχώς δεν τα εκμεταλλεύεται κανείς. Πρέπει να γίνει ένα μάρκετινγκ. Αυτό που γίνεται και στη Χίο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας είναι ότι όταν κάτσει κάποιος στην καρέκλα του τουρισμού όχι μόνο δεν σηκώνεται αλλά δεν τον διώχνει κανείς, ακόμα και αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του.
Το μέλλον του νησιού
- Η Χίος είχε τους καπεταναίους. Ήταν άνθρωποι άξιοι που έκαναν περιουσία, που έκαναν χρήματα. Σήμερα ζει η δεύτερη γενιά αυτών των ανθρώπων. Κάποια στιγμή τα έτοιμα χρήματα θα σταματήσουν να υπάρχουν και αυτό είναι κάτι που δεν το σκέφτεται κανείς. Η Χίος, αν δεν αλλάξει, θα γίνει ένα νησί γερόντων.
- Το μέλλον της Χίου δεν είναι καλό. Πάει από το κακό στο χειρότερο. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική προσπάθεια. Ο τουρίστας δεν θέλει μόνο φαγητό, πρέπει να του έχεις έτοιμες επιλογές και η Χίος δεν έχει επιλογές. Στην προσπάθεια να φτιαχτεί ξανά η Χίος πρέπει να πρωτοστατήσει ο Δήμος μαζί με τους ιδιώτες και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια συνεργασία, δυστυχώς. Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει.
Ειδήσεις σήμερα
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.
Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.