18.11.2017 19:46

Θα βρεθεί «λεοντόκαρδος» να διεκδικήσει σκέτη τη μαρίνα;

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκμίσθωσή της για τουλάχιστον 35 χρόνια

Σε νέα διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης για τη μαρίνα του Καστέλου, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα βρεθεί ανάδοχος να την αξιοποιήσει, προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ, που το απόγευμα του Σαββάτου ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού με διάρκεια παραχώρησης για 35 έτη.

Η μαρίνα

Στην περιγραφή του προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει ότι η μαρίνα διαθέτει θαλάσσια ζώνη συνολικής επιφάνειας 80.000 τ.μ. και περιλαμβάνει λιμενολεκάνη 28.000 τ.μ. με το ωφέλιμο βάθος να κυμαίνεται από -3,5 μ. έως 5 μ.. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας καλύπτει μία επιφάνεια 35.000 τ.μ. που έχει προκύψει από επιχώσεις θαλασσίου χώρου ενώ σημειώνεται ότι η χερσαία ζώνη είναι πλήρως ανεκμετάλλευτη και χαρακτηρίζεται από πλήρη απουσία υποδομών και διαμορφώσεων. Όπως σημειώνει το ΤΑΙΠΕΔ, η μαρίνα μπορεί να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 170 σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών, μήκους έως 25 μ., ύστερα από περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις.

Ο διαγωνισμός

Στην πρώτη φάση της διαδικασίας, υποψήφιοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, κοινοπραξίες νομικών ή φυσικών προσώπων θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι και την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου εγγράφως στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ. Στη συνέχεια το Ταμείο θα εξετάσει ποιοι από τους ενδιαφερόμενους πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής και θα τους καλέσει να συμμετάσχουν στη Β’ Φάση ως προεπιλεγέντες επενδυτές.

Κατά τη διάρκεια της Β’ Φάσης οι επενδυτές που έχουν προκριθεί θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης προκειμένου να διεξάγουν έλεγχο της μαρίνας Χίου και να πραγματοποιήσουν επιτόπιες επισκέψεις. Παράλληλα θα πρέπει να υποβάλλουν μη δεσμευτικά σχόλια επί του σχεδίου της σύμβασης ενώ θα πρέπει να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές μαζί με τις σχετικές χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις.

Με τη σφραγίδα του Υπ. Εθνικής Άμυνας

Το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει ότι, δεδομένου ότι η Μαρίνα Χίου βρίσκεται σε παραμεθόριο περιοχή, στην περίπτωση που ο προτιμητέος επενδυτής έχει ιθαγένεια εκτός των κρατών – μελών της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, ενδέχεται να απαιτηθεί να λάβει από τον Υπ. Εθνικής Άμυνας ειδική άδεια που θα του επιτρέπει να υπογράψει τη σύμβαση. Η μνεία αυτή γίνεται καθαρά για να προδιαγράψει ότι οι κινήσεις επιλογής θα είναι ιδιαίτερα λεπτές ειδικά για προσφορές που θα κατατεθούν από τουρκικά επενδυτικά σχήματα, καθώς υπήρξαν πληροφορίες ότι ενδέχεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. 

«Σώθηκε» το νότιο τμήμα του λιμένα

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός κλείνει οριστικά, όπως φαίνεται, το σενάριο αξιοποίησης του νότιου τμήματος του λιμένα από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είχε παραχωρηθεί στο Ταμείο «πακέτο» με τη μαρίνα στο Καστέλλο, ως επιπλέον δέλεαρ στον υποψήφιο επενδυτή. Όπως φάνηκε και στην πράξη, το ΤΑΙΠΕΔ κράτησε τον λόγο του απέναντι στην προηγούμενη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου και στον τότε πρόεδρο Μιχάλη Μπελέγρη, ότι το νότιο τμήμα θα απεμπλακεί πλήρως από οποιοδήποτε διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να αξιοποιηθεί από τη Λιμενική Επιτροπή στο πλαίσιο της σύνταξης Master Plan, μέσα από το οποίο προβλέπεται επακριβώς η χρήση του ως τουριστικού λιμένα που θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στον Δήμο της Χίου. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ