Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν γιατί στα χιακά νομίσματα το σύμβολο του νησιού, η σφίγγα, συνοδεύονταν πάντα με αναπαραστάσεις αμφορέων. Τα χιώτικα κρασιά κυριαρχούσαν κατά την αρχαιότητα στον τότε γνωστό κόσμο και ταξίδευαν, μέσω των αμφορέων, μέχρι και για τα ρωμαϊκά συμπόσια.
Αρχικά η σφαγή, αργότερα η φυλλοξέρα και τελευταία η μετανάστευση εξαφάνισαν τους αμπελώνες της βορειοδυτικής Χίου και έσβησαν τη φήμη του Αριούσιου οίνου. Αποκοτιά; Κι όμως στον μακρινό Εγρηγόρο μια μεταποιητική οινοπαραγωγική μονάδα αντιστέκεται τα τελευταία χρόνια και, σταθεροποιημένη πια, παραδίδει μαθήματα εξαγωγικού προσανατολισμού. «Το 65% της παραγωγής μας εξάγεται», δηλώνει σε συνέντευξη του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Αριούσιος Α.Ε.» Δημ. Κεφάλας.
«Συλλογική δουλειά και πίστη σε ένα στόχο με κίνητρα πέρα από τα οικονομικά», είναι για τον ίδιο τα στοιχεία – οδηγοί στην επιτυχία.
Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ
Ερ.: Τι σημαίνει «Αριούσιος» για την περιοχή;
Δ.Κ.: Η «Αριούσιος» έχει αλλάξει πολλά στην περιοχή της Αμάνης και έχει πετύχει - κατά ένα μεγάλο μέρος - το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Σαν επένδυση όλοι είχαμε αρχικά τους προβληματισμούς μας για την πορεία της αλλά ταυτόχρονα και την πίστη ότι θα πάει καλά. Σήμερα νοιώθουμε ότι η επιχείρηση έχει στεριώσει. Η «Αριούσιος», μαζί με το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος και το υδροθεραπευτήριο των Αγιασμάτων κατάφεραν να ξαναβάλουν στο χάρτη του τουρισμού την εγκαταλελειμμένη περιοχή της Αμανής. Κατόρθωσαν να προσελκύσουν επισκέπτες.
Ερ.: Πετυχαίνω το στόχο σημαίνει είμαι κερδοφόρος επιχείρηση;
Δ.Κ.: Η «Αριούσιος» δεν δημιουργήθηκε με αυτοσκοπό το κέρδος, έστω κι αν το θεωρούμε απόλυτα θεμιτό σε μια ιδιωτική επιχείρηση. Στόχος μας ήταν και παραμένει να κερδίζουμε για να επενδύουμε και όχι να μοιράζουμε χρήματα ή να τα βάλουμε στις τσέπες μας. Υπό αυτή την έννοια πετύχαμε το στόχο μας, ως μια εταιρεία στη δυσκολότερη περιοχή του νησιού. Αν θυμάστε, στο ξεκίνημα μας είχαν αποκαλέσει τρελούς. Σήμερα έχουμε κατορθώσει, σε μια υφεσιακή περίοδο μακράς διάρκειας, να μην χρωστάμε σε κανέναν, να καλύπτουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και το 65% της παραγωγής μας να εξάγεται.
Ερ.: Δεν σας χωράει η Χίος; Ή ο εξαγωγικός προσανατολισμός υπήρχε εξ’ αρχής ως στόχος;
Δ.Κ.: Και στη Χίο είμαστε ευχαριστημένοι αλλά το νησί είναι πολύ μικρό για τις δυνατότητες της «Αριούσιος». Από την αρχή στοχεύαμε εκτός Χίου. Δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία να έχεις μια επιχείρηση που να κινείται μόνο εντός των ορίων του νησιού. Δεν υποτιμώ αυτές τις επιχειρήσεις αλλά δικός μας στόχος ήταν μια επιχείρηση εκτός συνόρων. Διότι με αυτό τον τρόπο και το νησί μας διαφημίζεται παντού και εισρέει χρήμα.
Ερ.: Μεγάλος ο ανταγωνισμός στη διεθνή αγορά. Δεν υπάρχει θέμα με τα μεταφορικά κόστη ή τη σύγκριση του «Αριούσιου» με διεθνούς φήμης κρασιά;
Δ.Κ.: Για όλα αυτά πήραμε την απόφαση να είναι χαμηλότερο το κέδρος μας για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Οι τιμές μας, για την ποιότητα που παρέχουμε, πιστεύω ότι είναι ανταγωνιστικές. Παράλληλα εκμεταλλευόμαστε τη μοναδικότητα ορισμένων ποικιλιών μας, καθώς και την πλούσια ιστορία της περιοχής που καλλιεργούνται τα αμπέλια μας. Ο αγώνας που δόθηκε ήταν τεράστιος. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο την Αμερική. Μάλιστα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι σε λίγες ημέρες θα αποστείλουμε στην Καλιφόρνια, που είναι κατεξοχήν μια οινοπαραγωγική περιοχή, τις πρώτες παλέτες με το κρασί της «Αριούσιος».
Ερ.: Η ομογένεια βοήθησε στην διάδοση της φήμης του Αριούσιου οίνου;
Δ.Κ.: Πάρα πολύ. Το συναισθηματικό δέσιμο άνοιξε τις πόρτες, αλλά καμία πόρτα δεν μένει ανοικτή εάν το προϊόν είναι σκάρτο. Κανένας δεν συνεχίζει να σε αγοράζει για συναισθηματικούς λόγους. Η ομογένεια μας άνοιξε τις πόρτες και εμείς, με την ποιότητα που παρείχαμε στο προϊόν μας, πετυχαίνουμε να τις κρατάμε ανοικτές.
Ερ.: Πού αλλού ταξιδεύει ο Αριούσιος;
Δ.Κ.: Χρόνο με το χρόνο χτίζουμε τις παραγγελίες μας. Η καινούργια μας συνεργασία είναι με τη Γένοβα της Ιταλίας, μια πόλη που έχει παράδοση στο καλό και το φτηνό κρασί. Φτιάξαμε μια συνταγή όπως ακριβώς μας τη ζήτησε η εκεί εταιρεία. Η εταιρεία λέγεται «wenger», η νούμερο ένα εταιρεία σε φυσικό κρασί στην Ευρώπη. Πέτυχε η συνταγή που φτιάξαμε μαζί και έτσι κλείσαμε μια νέα συμφωνία, η οποία ξεκίνησε από πέρσι και εξελίχθηκε σε μόνιμη. Είναι μεγάλη επιτυχία. Είμαστε ένα οινοποιείο-boutique, δεν μπορούμε να παράξουμε μεγάλες ποσότητες φτηνού κρασιού. Έτσι πηγαίνουμε σε ειδικές εμφιαλώσεις, σε ειδικά κρασιά για να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
Επίσης συνεχίζεται η συνεργασία μας με το Λονδίνο. Πήραμε υψηλή βαθμολογία από έναν δύσκολο κριτή. Συνεχίζουμε τις επαφές μας, όμως δεν επαναπαυόμαστε.
Ερ.: Εκτός από τις ήδη γνωστές ετικέτες κρασιών που παράγει η «Αριούσιος», υπάρχουν σχέδια για παραγωγή κάποιας καινούργιας;
Δ.Κ.: Άμεσα όχι. Ετοιμάζουμε όμως κάποιες σπέσιαλ φιάλες που θα κυκλοφορήσουν σε περίπου 6 μήνες. Θα είναι από επιλεγμένα αμπέλια και επιλεγμένη ποικιλία. Η εμπειρία μας δίνει πια τη δυνατότητα να κάνουμε ειδικές εμφιαλώσεις με επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.
«Όσο αυξάνεται η ζήτηση θα φυτεύουμε αμπέλια»
Ερ.: Για να καλύψεις νέες αγορές πρέπει να έχεις και επαρκείς ποσότητες σταφυλιού.
Δ.Κ.: Συνεχίζουμε να φυτεύουμε αμπέλια σε διάφορες περιοχές, όπως στο Αίπος και στα Καρδάμυλα. Όσο αυξάνεται η ζήτηση θα συνεχίσουμε να φυτεύουμε αμπέλια και θα προτρέπουμε και άλλους ανθρώπους να το κάνουν. Ευτυχώς έχουμε άψογη συνεργασία με τη Δ/νση Γεωργίας και μας βοηθούν πάρα πολύ με τις άδειες, δίχως να καθυστερούν
Ερ.: Πρώτη ύλη εισάγετε;
Δ.Κ.: Στο εργοστάσιο της «Αριούσιος» φτιάχνουμε το «παραπορτιανό», κρασί της Μυκόνου. Για να φτιάξουμε το Μυκονιάτικο κρασί εισάγουμε σταφύλια από τη Μύκονο. Κάποιοι, βλέποντας την εισαγωγή σταφυλιών, θεωρούν ότι χρησιμοποιούμε στα δικά μας κρασιά εισαγόμενα σταφύλια. Όμως αυτό απέχει από την πραγματικότητα. Τα δικά μας χιώτικα κρασιά φτιάχνονται από 100% χιώτικο σταφύλι. Είναι πλήρως ελεγμένα από όλες τις κρατικές υπηρεσίες.
Τα κέρδη της «Αριούσιος»
Ερ.: Η επένδυση ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων-μετόχων που είχαν ως στόχος να βοηθήσουν την περιοχή της Αμανής να αναπτυχθεί. Ευνοήθηκε τελικά από την επένδυση η περιοχή;
Δ.Κ.: Καταρχήν οι μέτοχοι είναι ήδη κερδισμένοι. Κέρδος δεν σημαίνει μόνο να βάζουμε κάθε χρόνο χρήματα στην τσέπη μας. Κέρδος σημαίνει ότι η επένδυση η οποία έκανες έχει προοπτική και οι μετοχές σου αυξανόμενη τιμή. Από αυτή την άποψη οι μέτοχοι είναι κερδισμένοι αφού τα χρήματα που επένδυσαν στην επιχείρηση υπάρχουν και οι μετοχές τους έχουν αυξηθεί.
Η περιοχή σαφώς και κέρδισε από την επένδυση, καθώς αυξήθηκε η επισκεψιμότητά της. Ο κόσμος, με αφορμή και το οινοποιείο, επισκέπτεται την Αμανή για να γνωρίσει τα τοπία της, τα χωριά της, τις ομορφιές της. Τα πρακτορεία άρχισαν να μας βάζουν στο χάρτη του τουριστικού τους ενδιαφέροντος. Παράλληλα όσοι ασχολήθηκαν με τα αμπέλια βγήκαν κερδισμένοι καθώς έχουν οικονομικές απολαβές με την πώληση των σταφυλιών τους.
Η δημιουργία της «Αριούσιος» βοήθησε στην ανάπτυξη της αμπελουργίας στο νησί και έδωσε ώθηση σε αρκετό κόσμο να ασχοληθεί με το αμπέλι.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.