Στο αμήν έφεραν έναν από τους ελάχιστους κτηνοτρόφους που επιχειρεί ένα βήμα παραπάνω οι δημοτικές παλινωδίες. Ο Γιάννης Γεωργούλης ζήτησε από το Δήμο Χίου τις εγκαταστάσεις του πρώην σφαγείου της Λαγκάδας. Έπειτα από δυο άγονες δημοπρασίες (δεν εμφανίστηκε κανείς) με απευθείας διαπραγμάτευση συμφώνησε επί θητείας προηγούμενης δημοτικής αρχής να μισθώσει το ακίνητο για να το μετατρέψει σε μικρή τυροκομική μονάδα. Κλήθηκε να υπογράψει τα συμβόλαια από το Τμήμα Περιουσίας του Δήμου αλλά ζήτησε πρώτα να κατατεθεί η τεχνική περιγραφή του τμήματος των επισκευών που θα αναλάβει ο Δήμος καθότι το κτίριο αχούρι. Η Τεχνική Υπηρεσία συνέταξε μια έκθεση, ύψους 23.000 ευρώ, που περιλαμβάνει στεγανοποίηση της στέγης που στάζει, αντικατάσταση των κουφωμάτων και διάφορες εσωτερικές εργασίες, κυρίως στο δάπεδο και τις επιφάνειες.
Η νέα δημοτική αρχή θεωρεί υπερβολικό το ποσό και εδώ και καιρό ξεκίνησε ένα παζάρι για το ποιες δουλειές είναι ευθύνη του Δήμου για να παραδώσει το ακίνητο του και ποιες θα πρέπει να επιβαρύνουν το μέλλοντα εκμισθωτή. «Δεν καθορίσαμε εμείς τι πρέπει να γίνει», παρενέβη στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή ο μηχανικός του κτηνοτρόφου. «Εμείς ζητάμε να μας εκμισθωθεί ένα ακίνητο που δεν θα μπάζει νερά ούτε στην πρώτη μέρα εγκατάστασης μας ούτε τον επόμενο χρόνο, δε θα μπαίνουν φίδια και ποντίκια από τις πόρτες και τα παράθυρα του, όπως συμβαίνει τώρα, και θα έχει την ελάχιστη δυνατότητα σύνδεσης με το νερό», εξήγησε ο Ν. Αποστολής.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ασπάζονταν την τοποθέτηση, επέμενε όμως ότι θα πρέπει να γίνει μια νέα τεχνική έκθεση, χωρίς να καθορίζει ποιες επεμβάσεις εκ των ων ουκ άνευ θα πρέπει να επιβαρυνθεί ο Δήμος. «Θυμίζω ότι είχατε εκλεγεί με κορωνίδα των θέσεων σας τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ακόμα κι αν είναι να ξοδευτούν από το Δήμο 5.000 ευρώ περισσότερα, για τέτοιες επενδύσεις αξίζει», ανέφερε ο Στ. Καμπούρης εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
Μάταια ο Γ. Γεωργούλης εκλιπαρούσε για μια οριστική απόφαση, καθώς έχει ήδη παραγγείλει τα μηχανήματα. «Δε δέχομαι αυτό που ψιθυρίζεται, ότι εξαναγκάζω το Δήμο να μου φτιάξει τυροκομείο. Ο κ. Γδύσης ξέρει πολύ καλά ότι με 23.000 ευρώ τυροκομείο δεν γίνεται. Πες τε μου όμως πώς εγώ θα θεωρήσω αξιόπιστο συνομιλητή μου το Δήμο, όταν τόσο καιρό το μόνο που κάνει είναι να φέρνει εμπόδια και την επένδυση μου πίσω;», αναρωτήθηκε ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας.
Το θέμα θα επανέλθει, αργά ή γρήγορα, με άλλους πρωταγωνιστές. Η αδρανής δημοτική περιουσία ή θα ρημάξει ή θα αποτελέσει κίνητρο διαμόρφωσης επιχειρηματικών σχεδίων. Στη σκληρή αυτή διαπραγμάτευση ανάμεσα στο δημοτικό οικονομικό όφελος και την ευνόηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ποιο τάσι στη ζυγαριά θα πρέπει να βαρύνει; Υπάρχει ασφαλώς και το «παν μέτρον» και μακάρι να το εντοπίσει η δημοτική αρχή, μήπως όμως θα πρέπει αφενός να συνυπολογίζει τους χρόνους υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, αφετέρου να εντοπίσει ως πεδίο λαμπρό για την τόνωση της επιχειρηματικότητας τη δημοτική περιουσία, δίνοντας κι εκείνη από την πλευρά της κίνητρα ισότιμα προς όλους για την αξιοποίηση της;
……………
Σ.σ.: Για να μην υπάρχουν υστερόβουλες σκέψεις, ο ενδιαφερόμενος κτηνοτρόφος του κειμένου συνδέεται συγγενικά με τον γράφοντα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.