2.2.2015 18:41

Γιατί τόση φασαρία για την Απλωταριά;

ΔΥΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΟΤΕΡΑ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Η παρόρμηση του Έλληνα – κι ο Χιώτης εκεί ακόμα συμπεριλαμβάνεται – έχει, ως συνήθως, πανεύκολη την εξήγηση. «Ωραία έργα κάνουν! Περσινό έργο η Απλωταριά, πλημμύρισε στην πρώτη δυνατή βροχή».

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Πρέπει κάποιος να μας θυμίσει ότι το έργο της Απλωταριάς ήταν αμιγώς αναπλαστικό. Πουθενά δεν περιγράφονταν ως αντιπλημμυρικό. Ουσιαστικά εμείς τι κάναμε; Ξέραμε ότι υπάρχει ένα πτώμα, η βουλιαγμένη απ’ το νερό Απλωταριά κάθε φορά που κατεβαίνει ο Καλοπλύτης, κι είπαμε αυτόν τον πνιγμένο να τον καλλωπίσουμε. Του βάλαμε όμορφες πλάκες, παγκάκια, νέο φωτισμό, μπάρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά ζωή, φυσικά, στον πνιγμένο δεν δώσαμε. Τον ομορφύναμε μέσα στο φέρετρο αλλά ως εκεί.

Δεν πήγαν στράφι, επομένως, οι 850.000 ευρώ του έργου ανάπλασης, εμείς επιλέξαμε να τις πετάξουμε.

Θα θυμίσω κάτι ακόμα, μάλλον λησμονημένο από τους περισσότερους. Στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις για την τακτική «απ’ έξω bella κι από μέσα κατσιβέλα». Δυο ή τρεις φορές κόπηκε το έργο με ενστάσεις, άλλοτε πολύ σοβαρές κι άλλοτε δευτερευούσης σημασίας. Φώναζε η Διαχειριστική Αρχή γιατί οι σχάρες απορροής των υδάτων της φαίνονταν πολύ μικρές και ο φόβος το έργο να πλημμυρίζει δεν αντιμετωπίζονταν. Φώναζε και για την έλλειψη διαδρόμων για τυφλούς, από όσο θυμάμαι. Τότε εφευρέθηκε η λύση μιας … διαβεβαίωσης.  Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΝΧ πιστοποιούσαν ότι οι απορροές μπορούν να καλυφθούν από τον υπάρχοντα αγωγό της ΔΕΥΝΧ. Έλα όμως που η τελευταία νεροποντή διέψευσε τη διαβεβαίωση…

Πιθανότατα τα νερά που κατεβάζει ο Καλοπλύτης δεν καταλήγουν όπως θα έπρεπε στον αγωγό της ΔΕΥΝΧ. Για να πιστοποιούνταν αυτό θα έπρεπε να υπήρχε υδρολογική και υδραυλική μελέτη για το έργο, η οποία ποτέ δεν έγινε. Υπήρχαν άλλες … διαβεβαιώσεις ότι υδραυλικές μελέτες υπάρχουν, κάποιοι τόμοι που συντάχθηκαν προ τριακονταετίας. Διαπιστώσαμε την αξία τους.

Αυτά για την αποκατάσταση της μνήμης μας. Τι θα έπρεπε να κάνει τώρα η δημοτική αρχή, ταυτόχρονα με το μοίρασμα των σακιών με άμμο; Να σκαλίσει το φάκελο του έργου, να εντοπίσει τις βεβαιώσεις και να αποφασίσει να … στήνει αυτί σε όσους φωνάζουν ότι κάτι δεν πάει καλά κι ας … διαβεβαιώνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες.  

Όλα θα γίνουν απλούστερα, αν ο κάθε υπάλληλος αισθανθεί ότι οι δικές του αβίαστες αποφάσεις επηρεάζουν τη ζωή μας. Μέχρι τώρα δεν παρατηρώ διάθεση απ’ τη δημοτική αρχή να διακριθεί στο συγκεκριμένο πεδίο. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ