Μας χαλάει, ίσως, την τοπικιστική αυτοπεποίθηση, η πικρή αλήθεια πάντως είναι πως αν ρωτούσες στην Ευρώπη που είναι η Χίος θα έπαιρνες μέχρι τούδε δεκάδες διαφορετικές απαντήσεις. Από Ολλανδία και Πολωνία, μέχρι κάποιοι φανατικοί της γεωγραφίας στην ελληνική θάλασσα του Αιγαίου.
Η προσφυγική κρίση μας παρείχε την πολυπόθητη για χρόνια εξωστρέφεια. Τη δυνατότητα να συστηθούμε με τον … έξω κόσμο, ό,τι πιθανά δεν καταφέραμε επαρκώς με τις συμμετοχές μας επί εικοσαετία στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. Βρήκαμε, απροσδόκητα, το διαβατήριο γνωριμίας, σ’ αυτές τις περιπτώσεις όμως συνήθως παίζει ρόλο και η … συστατική επιστολή.
Ευκαιρία να δούμε λοιπόν πως ο γερμανικός πληθυσμός έρχεται σε πρώτη επαφή με το νησί μας.
Σε ρεπορτάζ της η Tageszeitung αναφέρεται στην περίπτωση ενός πρόσφυγα από το Χαλέπι που μένει προσωρινά στον καταυλισμό της Χίου. «Στις σκηνές, εδώ στη Χίο, η θερμοκρασία τις νύχτες πέφτει κάτω από μείον 2 βαθμούς. Κοιμόμαστε σε ένα λεπτό στρώμα ακριβώς πάνω από το έδαφος», αναφέρει ο πρόσφυγας από τη Συρία. Όλοι είναι έκθετοι στο κρύο, με σκηνές και ρούχα βρεγμένα από το χιόνι, υποστηρίζει το δημοσίευμα.
«Αν σκεφτεί κανείς ότι σε πολλά νησιά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση για τους απλούς κατοίκους, δεν είναι δύσκολο να εικάσουμε πώς είναι η κατάσταση που επικρατεί στα προσφυγικά καταλύματα, ιδίως στη Λέσβο και τη Χίο», αναφέρει από την πλευρά της η DeutscheWelle.
Ο κατάλογος των δημοσιευμάτων είναι μακροσκελής, με πανομοιότυπη αναφορά. Η Χίος επιτέλους συστήνεται στην Ευρώπη, αλλά πως… Εδώ είναι το ζητούμενο.
Το νησί ταυτίζεται οριστικά με την προσφυγική κρίση και μάλιστα με την πιο ακραία και απάνθρωπη μορφή της, την εξαθλίωση της διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών. Αυτό ονειρευτήκαμε;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.