Παρακολούθησα αρκετούς τις τελευταίες μέρες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να επιρρίψουν όσες περισσότερες ευθύνες μπορούσαν στους πρώην δημάρχους Βροντάδου, είτε με τοποθετήσεις τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είτε σε συζητήσεις καφενειακές, κάνοντας αναφορές για καταπάτηση αιγιαλού, για παράνομα μπαζώματα, για αυθαιρεσίες και διάφορα ακόμη που εκστομίζονται εύκολα. Παλιά τους τέχνη κόσκινο...
Η σοβαρότητα ήταν πάντα ένα ζητούμενο στον τόπο μας και το κυνήγι των πρόσκαιρων εντυπώσεων από τσιτάτα εξαιρετικά δημοφιλές. Αυτό όμως που προφανώς καταπίνουν και δεν ξεστομίζουν με την ίδια ευκολία, είναι πως όλα τα έργα στον παραλιακό του Βροντάδου προέκυψαν μέσα από απόλυτα δημοκρατικές αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται κάθε φορά δια αντιπροσώπων στα αντίστοιχα συμβούλια. Ο Βροντάδος ζήτησε την ανάπλαση και όχι ο Μεννής ή ο Ζαννίκος.
Και το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να ξεκινήσουν τα έργα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι στη χώρα μας, πιο εύκολα κλέβεις μια τράπεζα ή ισοπεδώνεις ένα βουνό, παρά τοποθετείς μια πέτρα πάνω σε μια άλλη σε αιγιαλό και παραλία.
Γι΄αυτό εξάλλου και ο Κων/νος Καραμανλής (ο θείος) υπέγραψε και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που επέτρεψε στον τότε Δήμο να ξεκινήσει τα έργα. Προεδρικό Διάταγμα... όχι προφορική άδεια στο Μεννή ή το Ζαννίκο να μπουν στην παραλία και να κάνουν ότι θέλουν.
Τα χρόνια πέρασαν και κανένα έργο ουδέποτε, από όσα σήμερα λοιδορούνται, δεν βρέθηκε στο στόχαστρο ως μη νόμιμο. Μόλις όμως έσκασε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (όνομα και πράγμα) βγήκαν πάλι οι γνωστοί – άγνωστοι να κάνουν λόγο για αυθαιρεσίες, μπαζώματα, παρανομίες.
Σε αυτές τις τοποθετήσεις, η γελοιότητα συναντά το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να εκφράσει την «πολιτική» του άποψη στο γεγονός και όλα ξεκινούν από την αρχή. Ανακαλύπτουμε εκ νέου σε τούτο τον τόπο την πυρίτιδα και πάμε παρακάτω... Ποιο το παράνομο λοιπόν στις περιπτώσεις των έργων στο Βροντάδο;
Ποια η υπερβολή σε έργα που αποδεδειγμένα άλλαξαν την εικόνα της κωμόπολης του νησιού;
Ποια η παρανομία και ποιο το σημερινό όφελος να ανοίγει η Αποκεντρωμένη τον φάκελο των έργων, 30 χρόνια μετά, αναλαμβάνοντας χρέη αδέκαστου κριτή και προφανώς μη θεωρώντας τίποτα άλλο πιο σημαντικό στην καθημερινή της περιορισμένη δράση, από το να ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο με κάτι εκατομμύρια για την αποκατάσταση έργων που το ίδιο είχε χρηματοδοτήσει;
Αντέχετε αυτή η λογική;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.