Όλα τελικά έχουν την εξήγηση τους. Η σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια στη γειτονική Λέσβο είναι απότοκος της αγωνιώδους δραστηριοποίησης των ίδιων των επαγγελματιών της. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η εκτίναξη του Μολύβου χάρη στον υπερδραστήριο ιδιωτικό Φορέα Τουρισμού Μολύβου, ο οποίος όχι απλώς δεν αναστέλλει τη δράση του αλλά σχεδόν καθημερινά διαρκώς την επεκτείνει.
Τώρα, πιθανότατα, όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό επιχειρούν τη δική τους απάντηση. Συστήνουν τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου, με τη χρηματοδότηση από τους ΟΤΑ και το … τρέξιμο από τους επαγγελματικούς φορείς.
Το κατατοπιστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «εμπρός», που δανείζομαι για την περίσταση, καλό θα είναι να προβληματίσει αρχικά το αναβλητικό για το θέμα Επιμελητήριο Χίου και εν συνεχεία να αποτελέσει πυξίδα και για τις δικές μας μελλοντικές κινήσεις.
Δεν πάει να πει ότι στη Λέσβο τα κάνουν όλα τέλεια. Για παράδειγμα, αυτή η επιμονή σε θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου να τοποθετούνται ο δήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης, λες κι άλλη δουλειά δεν έχουν, εμένα μου χτύπησε άσχημα. Τουλάχιστον όμως εκεί κινούν χέρια και πόδια και κυρίως αντιλαμβάνονται ότι η ευθύνη των αυτοδιοικήσεων θα πρέπει σταδιακά να περιορίζεται στην υποβοήθηση της χρηματοδότησης, άντε και της στελέχωσης σε προσωπικό. Ως εκεί, τα υπόλοιπα είναι καθαρά δουλειά των επαγγελματιών. Εδώ πότε θα το αντιληφθούμε;
ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Την περιγραφή του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου, ο οποίος θα αναλάβει την προβολή του νησιού ως τουριστικού προορισμού και θα έχει την μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας κάνει αναλυτικά ρεπορτάζ της εφημερίδας «εμπρός».
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται στα 65.000 ευρώ. Από αυτά τα 30.000 ευρώ θα τα βάλει ο Δήμος Λέσβου και άλλα τόσα θα βάλει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Οι υπόλοιποι εταίροι, δηλαδή οι επαγγελματίες ενώσεων επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα θα συμβάλουν με 1.000 ευρώ ο καθένας.
Η αρχική ιδέα είχε διατυπωθεί από τον πρώην Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θράσο Καλογρίδη και στόχος ήταν να συνενωθούν οι προσπάθειες προβολής του νησιού, ώστε να παράγεται καλύτερο αποτέλεσμα.
Το σχέδιο καταστατικού έχει συνταχθεί από το Δήμο Λέσβου και αναμένεται να εγκριθεί το επόμενο διάστημα.
Η εταιρεία συστήνεται από το Δήμο Λέσβου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου), το Επιμελητήριο Λέσβου, την Ένωση τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτόρων Λέσβου, την Ένωση ξενοδόχων Λέσβου, την Ομοσπονδία ενοικιαζομένων δωματίων Λέσβου και την Ένωση ενοικιαζομένων αυτοκινήτων Λέσβου.
Στη γενική συνέλευση ο Δήμος και Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου εκπροσωπούνται με εννέα αντιπροσώπους ο καθένας, από τρεις αντιπροσώπους θα έχουν το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων Λέσβου και η Ένωση Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Λέσβου.
Τα μέλη της Γ.Σ. έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν σε ετήσια βάση συνδρομή, το ύψος της οποίας αποφασίζεται κατά την πρώτη Γ.Σ. κάθε έτους.
Τα μέλη που δεν είναι ταμειακά εντάξει δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν και να ψηφίσουν στη Γ.Σ. Μέλος της εταιρείας που καθυστερεί να καταβάλει τη συνδρομή του επί ένα τουλάχιστον χρόνο, μπορεί με απόφαση της Γ.Σ. να αποβληθεί από την εταιρεία.
Πρόεδρος ο δήμαρχος
Πρόεδρος της εταιρείας θα είναι ο εκάστοτε δήμαρχος Λέσβου και αντιπρόεδρος ο εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου. Το Δ.Σ. θα είναι εντεκαμελές και σε αυτό θα εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς που συστήνουν την εταιρεία.
Το σχέδιο του καταστατικού προβλέπει πως ο Διευθύνων Σύμβουλος θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό, με εμπειρία και γνώσεις (σπουδές ή προϋπηρεσία) στην ανάπτυξη τουριστικού προϊόντος και στην υλοποίηση των τουριστικών στρατηγικών.
Ο διευθύνων σύμβουλος είναι υπεύθυνος για την προώθηση και ανάλυση των γενικών στόχων που καθορίζονται από το Δ.Σ., για την εφαρμογή των στρατηγικών ανάπτυξης του τουρισμού στο νησί.
Σε περίπτωση που ασκεί καθημερινή εργασία για την εταιρεία μπορεί με απόφαση του Δ.Σ. και εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά της εταιρείας να του χορηγηθεί αντιμισθία, η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τη μηνιαία αποζημίωση Αντιδημάρχου ή Αντιπεριφερειάρχη.
Το προσωπικό
Ακόμη το σχέδιο καταστατικού προβλέπει πως το προσωπικό της εταιρείας μπορεί να προέρχεται, είτε από εξειδικευμένα στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου, τα οποία θα αποσπώνται από την υπηρεσία τους με σχετικές αποφάσεις, είτε από απευθείας πρόσληψη, εάν τα οικονομικά της εταιρείας το επιτρέπουν, είτε με συνδυασμό και των δύο επιλογών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.