Η πολυχρονεμένη μας συνήθεια να βάζουμε με χαρακτηριστική ευκολία τις υποθέσεις μας στη συντήρηση ένα πράγμα πετυχαίνει τόσα χρόνια. Να τις βγάζουμε από το ψυγείο την επόμενη χρονιά με διόγκωση του προβλήματος. Κλασσική περίπτωση ο ρουκετοπόλεμος. Εμείς νομίζουμε ότι ξεγελούμε το κράτος, για το οποίο το έθιμο είναι παράνομο, το κράτος νομίζει ότι ξεγελά εμάς, κάνοντας μονίμως τα στραβά μάτια για τη διεξαγωγή του. Πρόβλεψη απολύτως καμία για την, απαρχή έστω, ενός διαλόγου, που θα διαμορφώσει γύρω από τη φαντασμαγορική εθιμική διαδικασία μια συμφωνία στη βάση νόμιμων ή τουλάχιστον ημινόμιμων διαδικασιών.
Οφείλουμε να πείσουμε το κράτος ότι η καταστολή και η απαγόρευση δεν χαλιναγωγεί ένα έθιμο, όταν εκείνο βρήκε τρόπους έκφρασης ακόμα και σε μαύρες σελίδες της ιστορίας μας. Ακόμα κι όταν, πιο πρόσφατα, θυσίαζε παιδιά του, για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο.
Δεν καιροφυλακτούν όμως απειλές για το ρουκετοπόλεμο; Σαφώς και υπάρχουν, με πιο μεγάλη την υπερβολή και κυρίως την εδραίωση της αίσθησης ότι δεν κινδυνεύει.
Δεν θα αρχίσω πάλι τα γνωστά και χιλιοειπωμένα, έχουν γίνει κι αυτά μέρος του εθίμου. Ο ιστορικός του μέλλοντος στην καταγραφή της διάστασης του εθίμου θα περιλάβει σίγουρα ως προεόρτια όσα διαδραματίζονται στο Βροντάδο τις παραμονές της διεξαγωγής και ως μεθεόρτια την αγωνία των θιγόμενων ιδιοκτητών να αποζημιωθούν για τις καταστροφές στα σπίτια τους.
Θα σταθώ απλά στον πιο ορατό κίνδυνο με αφορμή την ετήσια αξίωση του ιδιοκτήτη του χωραφιού απ’ όπου εκτοξεύονται οι ερυθιανούσικες ρουκέτες. Η οικιστική ανάπτυξη του Βροντάδου δεν έχει πια καμία σχέση με τη μορφή του οικισμού πριν λίγες δεκαετίες. Η πυκνή δόμηση σε κάποια σημεία του αρχίζει ήδη να θυμίζει μεγαλούπολη. Σήμερα ο ιδιοκτήτης του χωραφιού αξιώνει … ενοικιοστάσιο για να το αποκαθιστά την επομένη. Αύριο, με το δίκιο του, δική του είναι η ιδιοκτησία, αποφασίζει να το πουλήσει, να τοποθετήσει ένα στάβλο ή να το χτίσει. Ποιος μπορεί να του το απαγορεύσει; Κατά τους ρουκετατζήδες οι ερυθιανούσικες ρουκέτες φεύγουν από εκεί η από … πουθενά. Τι γίνεται τότε;
Τι γίνεται αν ανάλογα εμπόδια παρουσιαστούν και στο χώρο εκτόξευσης των Αγιομαρκούσικων ρουκετών ή αν λίγα μέτρα παρακάτω απ’ τις … βάσεις εκτόξευσης χτιστούν διώροφα ή τριώροφα σπίτια και δεν επιτρέπουν τη θέαση των καμπαναριών – στόχων; Ζητήματα πρακτικά, που δεν ξέρω αν μας έχουν απασχολήσει επαρκώς. Την ώρα όμως που θα χρειαστεί να μας απασχολήσουν ίσως πια να είναι πολύ αργά ή … πολύ πιο ακριβά.
Στο ρουκετοπόλεμο πρέπει μια πολύ πιο σοβαρή αντιμετώπιση εκ μέρους μας. Σε βάθος χρόνου, με προσεκτική εξέταση όλων των απειλών κι όλων των δυνατοτήτων του εθίμου. Με θεμέλιο λίθο της προσέγγισης μας όμως τις καθαρές κουβέντες με την ελληνική πολιτεία για μια εκ μέρους της αντιμετώπιση διαφορετικού τύπου από τη σημερινή του κλεφτοπόλεμου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.