Το μικρό ναϊδριο της Αγίας Άννας είναι καλά φυλαγμένο από το ανθρώπινο μάτι. Σμιλευμένο μέσα στο δεύτερο επίπεδο του σπηλαίου δεν διακρίνεται εξωτερικά. Μέσα του κρύβει από τα πιο παλιά δείγματα της αγιογραφικής τέχνης στο νησί μας, προσδιορισμένα λίγο μετά τον 11ο μ.Χ. αιώνα.
Το γυμνό μάτι βέβαια διακρίνει ότι ο μόλις 9 τ.μ. ναός ήταν κάποτε καταστόλιστος από αγιογραφίες, άλλες από αυτές ολοκληρωμένες κι άλλες ημιτελείς, σε φάση προσχεδίου. Ήδη η περσινή επέμβαση συνεργείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου ανέδειξε σταυρικά πρωτοχριστιανικά σύμβολα.
Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το συνεργείο επιχειρεί να εντοπίσει αν έχουν διασωθεί τμήματα από αγιογραφίες που στο διάβα του χρόνου καλύφθηκαν από σοβά ή άλλα υλικά. Η προσπάθεια είναι εντατική, διακρίνεται πεντακάθαρα ότι κάθε σημείο του ναού ήταν αγιογραφημένο, πλην όμως η υγρασία του σπηλαίου κάνει σχεδόν αδύνατη κάθε προσπάθεια διάσωσης. Έχει κάνει ήδη τη ζημιά της και ελάχιστα σπαράγματα ίσως τελικά διασωθούν, όπως ένα προσχέδιο γυναικείας μορφής στη δεξιά βάση της υποβλητικότατης τοιχογραφίας της Πλατυτέρας.
Παράλληλα η Αρχαιολογική Υπηρεσία ενστερνίστηκε την υπόδειξη του Σεβασμιωτάτου Χίου και αφαίρεσε το αταίριαστο με το χώρο ξύλινο σύγχρονο τέμπλο και στη θέση του θα τοποθετηθεί ένα πολύ κοντύτερο, που θα αναδεικνύει τον αγιογραφικό πλούτο του ναού.
Όπως φαίνεται η Αγία Άννα είναι αποφασισμένη να κρατήσει για πάντα τα μυστικά της, εκτός κι αν τις επόμενες ημέρες μας επιφυλάσσονται εκπλήξεις.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.