Γεννήθηκε σε Μικρασιατικά χώματα μα λογίζονταν Χιώτης, καθώς στα 9 του χρόνια ήρθε με την οικογένεια του στο νησί και έζησε εδώ τα νεανικά του χρόνια. Η οδοιπορική μανία του και η καλή σχέση του με τη φωτογραφία διέσωσαν σε μας τους νεότερους την ασπρόμαυρη Χίο των αρχών του 20ου αιώνα. Οργάνωσε φωτογραφικό εργαστήριο με σκοπό «την απεικόνιση της προγονικής μας κληρονομιάς». Περιηγήθηκε όλη σχεδόν την Ελλάδα και το 1980, ως συνταξιούχος πια, επέστεψε στο νησί μας, όπου έμεινε μελετώντας την ιστορία του ως το θάνατό του, το 1990. Μέρος από το πολύτιμο αρχείο του Περ. Παπαχατζιδάκη υπάρχει και στο νησί μας, σημαντικό του τμήμα ωστόσο βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη.
Οι φωτογραφίες του είναι η οπτικοποιημένη βάση κάθε ιστορικής έρευνας για τη Χίο, μα έχω την εντύπωση πως η προσφορά του δεν έχει γίνει επαρκώς αντιληπτή, ούτε έχει αναγνωριστεί.
Ίσως κάποτε να τιμήθηκε από κάποιον τοπικό φορέα και να μην έχει υποπέσει στην αντίληψη μου. Μια αναδρομική φωτογραφική έκθεση του, πάντως, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και για τις νεότερες γενιές του νησιού μας.
Έναν φόρο τιμής στον ερασιτέχνη φωτογράφο Περ. Παπαχατζιδάκη θα άρμοζε να αποτίσει με τη διοργάνωση μιας έκθεσης του η Φωτογραφική Λέσχη Χίου. Διόλου τυχαία η κατεύθυνση της παρότρυνσης. Τα μέλη της την έχουν μετατρέψει ως μια από τις πιο ζωντανές πολιτιστικές ομάδες του νησιού, με σημαντική και ανιδιοτελή προσφορά στην ευρύτερη προβολή του τόπου. Άξιους διαδόχους του Περ. Παπαχατζιδάκη.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.