Βούτυρο στο ψωμί του λαϊκισμού ήταν η δημοσιοποίηση των αρμοδιοτήτων των αντιδημάρχων, μέσα στην οποία φαίνεται και ποιοι θα μισθοδοτούνται από το Δήμο και ποιοι θα διατηρήσουν τη δημόσια πηγή εισοδήματος τους. Το μισθό τους από το Δημόσιο διατηρούν οι Γ. Παπαδόπουλος και Γ. Βεργίτσης και τη σύνταξη του ο Ματ. Φαφαλιός. Οι υπόλοιποι τέσσερις (Γδύσης – Καράλης – Μπελέγρης – Ποταμούση) θα επιβαρύνουν με την αντιμισθία τους το δημοτικό προϋπολογισμό.
Στην Ελλάδα της καχυποψίας και του άκρατου λαϊκισμού, με το καλημέρα κιόλας, ορισμένοι άρχισαν τα σχόλια. «Ο πάμπλουτος Καράλης καταδέχεται να πληρώνεται για τις υπηρεσίες του προς το λαό της Χίου;», αναρωτήθηκε κάποιος ανώνυμος στα σχόλια του διαδικτυακού «πολίτη». Κι ο αντιδήμαρχος Οικονομικής Ανάπτυξης, που ως φαίνεται δεν έχει τη διάθεση να αφήσει τίποτα να πέφτει χάμω χωρίς απάντηση, προχώρησε στις δικές του εξηγήσεις.
«Είμαι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα. Μαζί με τον συνεργάτη μου ιδρύσαμε μια μικρή επιχείρηση από το μηδέν σε έναν ανύπαρκτο τότε κλάδο, της ανάπτυξης εφαρμογών λογισμικού για το internet. Χρειάστηκαν 3-4 χρόνια και αρκετός κόπος για αρχίσουμε να βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας μας. Σήμερα, 14 χρόνια μετά, θεωρώ τιμή μας ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε κάποιες μόνιμες θέσεις εργασίας και ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην πληρωμή των βαρύτατων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για εμάς και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση μας.
Τι σημαίνει τώρα μια αντιμισθία αντιδημάρχου σε πρακτικούς όρους:
Ασχολούμενος με τα θέματα του Δήμου για τα επόμενα 2,5 χρόνια θα στερηθεί η επιχείρηση στην οποία συμμετέχω την εργασία μου για αντίστοιχο διάστημα. Άρα για να διατηρηθεί η θέση εργασίας μου ώστε να επιστρέψω σε αυτήν μετά τη λήξη της θητείας του δημοτικού συμβούλου/αντιδημάρχου θα πρέπει κάποιος άλλος να αναπληρώνει την εργασία που δεν θα παρέχω. Αυτό έχει κόστος. Επίσης το διάστημα αυτό θα πρέπει να συμβάλω στα έξοδα της οικογένειας μου. Αυτό έχει επίσης κόστος, το οποίο αναμφισβήτητα προστίθεται στο προηγούμενο.
Άρα το να παρέχω τις υπηρεσίες μου σαν άμισθος αντιδήμαρχος, θα μπορούσε να συμβαίνει μόνο σε μια από τις παρακάτω τέσσερεις περιπτώσεις:
α. αν ήμουν δημόσιος υπάλληλος, οπότε θα λάμβανα τον μισθό της υπηρεσίας μου και θα επέστρεφα στη θέση μου μετά τη λήξη της θητείας,
β. αν ήμουν συνταξιούχος, οπότε θα συνέχιζα να λαμβάνω τη σύνταξη μου,
γ. αν επέλεγα να ασχολούμαι με τα θέματα του δήμου περιορισμένες ώρες στο περιθώριο της «κανονικής» εργασίας μου,
δ. αν ήμουν «πάμπλουτος», όπως ενδεχομένως πιστεύεις, το οποίο όμως καλώς ή κακώς δεν ισχύει!
Θα προτιμούσα λοιπόν να κριθώ με βάση τα αποτελέσματα που θα πετύχω (ή δεν θα πετύχω) ως πολιτικός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάπτυξης (η οποία περιλαμβάνει ενδεικτικά την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, τον τουρισμό, την απασχόληση και διάφορα άλλα που είναι “ψιλά γράμματα” για το Δήμο Χίου μέχρι σήμερα) και όχι για το αν θα λαμβάνω ή όχι αντιμισθία.»
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.