Το νοιώθω κάθε φορά που περνώ από το Ναγό. Το θυμήθηκα και χθες βλέποντας στο fb μια φωτογραφική ανάρτηση της Άννας Χειλά. Το σκάνδαλο των σωλήνων του Ναγού παροχέτευσε σε χρονοβόρες και κοστοβόρες αναζητήσεις το υδρευτικό μας πρόβλημα, πολύ φοβάμαι δέσμιο των ησσόνων λύσεων για πολλές δεκαετίες.
Η δυναμική της πηγής του Ναγού (για να μην αναφερθώ στης Ρήνας, του Δελφινιού και όλων των άλλων γειτονικών) θα μπορούσε να πότιζε με πεντακάθαρο νερό άφθονα νησιά του μεγέθους και των αναγκών της Χίου.
Εδώ σφάλαμε σε ένα έργο, να ‘ταν δα και το πρώτο, και μαζί με τις σωλήνες του αποξηλώσαμε έναν ολόκληρο υδρευτικό σχεδιασμό! Φτιάχνουμε φράγματα, μονάδες αφαλάτωσης, δίκτυα επί δικτύων, όλα αυτά αμφίβολης αποδοτικότητας, όπως πείθει πια και η αποτελεσματικότητα του φράγματος Κατράρη. Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, ας ελπίσουμε ότι δεν θα έρθει η στιγμή που θα αναλογιζόμαστε τα ίδια ακριβώς και για τις δυνατότητες του φράγματος Κόρης Γεφύρι, αν και όποτε ολοκληρωθεί.
Σαν να θέλαμε να αποστρέψουμε το πρόσωπο μας απ’ τα ανομήματα ενός ατιμώρητου σκανδάλου διαγράψαμε από τη μνήμη μας, μαζί μ’ αυτό, και ολόκληρο τον σχεδιασμό εκμετάλλευσης των πηγαίων νερών της βορειοανατολικής Χίου. Για ένα μικρό διάστημα προσπάθησαν να αναθερμάνουν το σχεδιασμό οι υδρευτικές αναλαμπές της περιόδου Μεννή, για άλλο ένα η πρόβλεψη Λαμπρινούδη να κατασκευάσει φράγμα στο Σαραπιό. Τα πάντα έμειναν στη μέση, ίσως γιατί μελετήθηκαν στο πόδι, και σήμερα ο αρμόδιος φορέας ύδρευσης του νησιού μας, η ΔΕΥΑΝΧ ούτε καν έχει στον πολύ μακροπρόθεσμο προγραμματισμό της την εκμετάλλευση των νερών της βορειοανατολικής Χίου. Να μην τους επιτρέπει την κατάληξη στη θάλασσα, όταν η υπόλοιπη Χίος διψά το καθαρό νερό.
Αν αθροιστούν οι προϋπολογισμοί των ήδη εκτελούμενων έργων και όσων βρίσκονται τώρα σε επίπεδο σχεδιασμού είναι βέβαιο ότι θα υπερβαίνουν κατά πολύ σε κόστος μιας σοβαρής και επιστημονικά τεκμηριωμένης προσπάθειας αξιοποίησης των υδάτινων αποθεμάτων της βορειοανατολικής Χίου. Γιατί κανείς δεν το βλέπει είναι ερώτημα ανεξήγητο. Ίσως γιατί το φάντασμα των σωλήνων του Ναγού θα στοιχειώνει συνειδήσεις, υπηρεσίες, ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ίσως γιατί και η βορειοανατολική Χίος αποκόπηκε από το υπόλοιπο νησί, κανείς μας πια δεν έχει τη δυνατότητα να βλέπει συχνά πόσα μπορεί να μας προσφέρει. Και πάντως σίγουρα μεγάλες ποσότητες από το πιο πολύτιμο αγαθό.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.