24.3.2015 18:10

Ο σοφός

Είχα την τιμή να τον γνωρίσω στη δύση της ζωής του. Με το σώμα του ζαρωμένο και καμπουριασμένο απ’ τα χρόνια. Οι χοντροί φακοί στο γυαλί και ο εξίσου αυστηρός τύπος του σκελετού τους παρέπεμπαν απευθείας σε έναν άνθρωπο που καταλάβαινες ότι είχε χαλάσει τα μάτια του από την πολύ ανάγνωση.

Ο αείμνηστος Γιάννης Καράλης έχω ακουστά ότι υπήρξε υπόδειγμα εμπόρου. Προσωπικά τον έζησα ως άνθρωπο του πνεύματος, απ’ τις εξέχουσες προσωπικότητες του νησιού, δικαίως μεταξύ των λιγοστών νεότερων σοφών αυτού του τόπου.

Τι ήταν εκείνο που του χάριζε τη σοφία; Η ικανότητα του να αποκρυπτογραφεί τα δεδομένα βλέποντας τα μέσα από ένα διεθνοποιημένο φακό. Μιλούσε για τη Χίο και συσχέτιζε πάντοτε όσα συμβαίνουν στο νησί μας με όσα ταυτόχρονα ελάμβαναν χώρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το παγκόσμιο πρίσμα στη σκέψη του τον έκανε ξεχωριστό και σεβαστό. Επέτρεπε σε εύπορους Χιώτες να ζητούν και να αποδέχονται τη γνώμη του για το που θα κατευθύνουν την ευεργεσία τους. Έκανε όλους εμάς, όταν επιθυμούσαμε να διανθίσουμε με κύρος μια ενέργεια μας, να αναζητούμε τη συμβολή του.

Το παράπονο 

Ο Γ. Καραλής έφυγε παίρνοντας μαζί του μια μεγάλη πίκρα. Την αδυναμία να δει το Πανεπιστήμιο να ανταποκρίνεται σε μια από τις διαμεσολαβήσεις του. Εκείνος μπήκε … εγγυητής στις μεγάλες δωρεές στα Ταμπάκικα προκειμένου να μετατραπούν σε πανεπιστημιούπολη και τελικά βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση στα τελευταία χρόνια της ζωής του να απολογείται για την ανημποριά του Ιδρύματος να αξιοποιήσει τις δωρεές.

Στυλοβάτης και της Επιτροπής Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την κοινωνία της Χίου, πήρε μαζί του το παράπονο ότι αυτοπαγιδεύτηκε, δεν διέγνωσε ορθά ότι οι δυνατότητες του Πανεπιστημίου δεν ήταν τόσο μεγάλες, όσο αρχικά πίστεψε.

Ελάχιστο καθήκον του Ιδρύματος προς τη μνήμη του, είναι κάποια στιγμή τουλάχιστον να … λογοδοτήσει για την υπόθεση. Να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προθέσεις του και να καθορίσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο ολοκληρωμένης στέγασης των τμημάτων του. Και να το διεκδικήσουμε όλοι μας, πέρα από έριδες και προσωπικές απόψεις, στη μνήμη ενός ανθρώπου που έβλεπε μακριά. Απόδειξη ότι θεωρούσε το Πανεπιστήμιο τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ πάνω σε αυτό τον τόπο. 

Στη δύναμη του Ομήρου

Διόλου τυχαίο δεν ήταν επίσης πως ο Γ. Καράλης θεωρούσε χρέος του να ασκήσει την όποια επιρροή του υπέρ της ετήσιας διοργάνωσης της Ομηρικής Ακαδημίας. Ο χαιρετισμός του προς τους προσκεκλημένους της ήταν ένας θεσμός τα τελευταία χρόνια. Μια απ’ τις λιγοστές φωνές του πνεύματος που διαρκώς ζητούσαν τη στήριξη της Euroclassica.

Ο αείμνηστος επί χρόνια πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου διαισθάνονταν ότι η παγκόσμια αύρα του Ομήρου είχε πολλά να προσδώσει στο νησί μας. Πάσχιζε με τον κόσμιο τρόπο του να πείσει πως κάθε ενίσχυση εκ μέρους μας δράσεων που ταυτίζουν τον επικό ποιητή με τη Χίο είναι προς όφελος του τόπου. Άνοιξε έναν δρόμο, που, αν νοιώθαμε την αξία του, θα έπρεπε να είχαμε ρίξει όλο το βάρος μας προκειμένου να τον φτάσουμε μέχρι το τέρμα. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ