9.2.2015 18:08

Πως θα «θερμανθεί» το νερό των Αγιασμάτων

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Σε μια διαζευκτική κατεύθυνση γίνονταν μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός καλύτερης αξιοποίησης των θερμαλιστικών πηγών των Αγιασμάτων. Κοινή παραδοχή είναι ότι οι ιδιότητες των νερών μπορούν να αποτελέσουν πόλο αναζωογόνησης της βορειοδυτικής Χίου. Ως τώρα, βέβαια, κανένας δεν τολμούσε να πάρει το … μουντζούρη.

«Θα πρέπει να τα διαχειριστεί σωστά η Τοπική Αυτοδιοίκηση», είναι η μια κυρίαρχη τάση. «Θα πρέπει να προκληθεί σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον», αντιπροτείνει η δεύτερη. Ούτε η πρώτη φυσικά εφαρμόστηκε ποτέ, ούτε η δεύτερη είναι δυνατόν να συμβεί στις σημερινές συνθήκες της χώρας.

Η αναπτυξιακή προοπτική των Αγιασμάτων είναι μια ευκαιρία για όποιον είναι αποφασισμένος … να χάσει πολλά λεφτά. Στην κορυφή μιας ερημοποιημένης ζώνης του νησιού, με δύσβατο οδικό δίκτυο, ανύπαρκτες δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές και μια τοπική νοοτροπία μόνιμα επιφυλακτική σε κάθε πρόταση που τυχόν θα κατατεθεί, ισοδυναμεί με αυτοκτονική λύση για όποιον σήμερα αποφασίσει στα σοβαρά να επενδύσει. Ένα ιδιωτικό επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει, πέρα από τις ανάγκες αυτής καθαυτής της επένδυσης, να συνυπολογίσει κόστη για την ανασύνταξη όλων των απαραίτητων συμπληρωματικών υποδομών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί το παραμικρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Μια επένδυση στα Αγιάσματα θα γίνει μόνο από πατριωτικό ενδιαφέρον.

Αλλά και οι λύσεις λειτουργίας τους από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομαρχία παλαιότερα, Δήμος στη συνέχεια) παράγουν διαρκώς μιζέρια και τροφοδοτούν αυταπάτες αδύνατες να εκπληρωθούν. Τα αδύνατα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, η υποχρεωτική ετήσια συμμετοχής της στις ζημίες λειτουργίας της υπάρχουσας δομής και, κυρίως, η απόσταση ελέγχου της υποδομής του υδροθεραπευτηρίου από το Δήμο και η ανυπαρξία ειδικευμένου προσωπικού για τη σωστή λειτουργία του, έχουν ανατινάξει κάθε ετήσια προσπάθεια που αναλαμβάνεται.

Το αποτέλεσμα είναι μια διαρκής φθίνουσα κατάσταση, σε λουτροθεραπείες και υποδομή, μη αναστρέψιμη όσο επιμένουμε στα δυο προαναφερόμενα μοντέλα.

Θύτες και θύματα της κατάστασης οι ελάχιστοι μικροεπαγγελματίες των Αγιασμάτων. Σήμερα στα Αγίασματα υπάρχουν μόλις 25 διαθέσιμες κλίνες και μια - δυο επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής. Αδύνατον με τέτοιους συσχετισμούς να επιβιώσει ένα υδροθεραπευτήριο, ακόμα κι αν είχε εξαιρετικού επιπέδου παροχές. Με τη λουτροθεραπεία στα 4 ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία να μην μπορούν να προσφέρουν τις παροχές του παρελθόντος, στην καλύτερη περίπτωση ο ημερήσιος τζίρος του υδροθεραπευτηρίου δεν μπορεί να υπερβεί τα 150 ευρώ, όταν τα μεροκάματα του προσωπικού μόνο υπερβαίνουν το συγκεκριμένο ποσό.

Άλλη λύση για τα Αγιάσματα δεν υπάρχει, πέρα από την ανάληψη ενός ελεγχόμενου επαγγελματικού ρίσκου από τους ντόπιους επαγγελματίες. Μέχρι σήμερα τα περίμεναν όλα στο πιάτο από την Αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος, η «Προμηθευτική» εν προκειμένω να επωμίζεται την ελλειμματική λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου κι εκείνοι να συντηρούν δωμάτια κι επιχειρήσεις. Διαπιστώνοντας στην πράξη πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν επ’ άπειρο να συνεχιστεί, κάνουν τα πρώτα, δειλά όμως, βήματά τους. Πρόσφατα σχημάτισαν μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., ξεκίνησαν τη λειτουργία μιας ιστοσελίδας και πιέζουν περισσότερο Δήμο και «Προμηθευτική» για μια πιο έγκαιρη διαχείριση της επόμενης τουριστικής σεζόν. Μικρά βήματα προόδου, φοβάμαι όμως ανεπαρκή για να εξυπηρετήσουν το στόχο.

Επαγγελματίες και Δήμος επιβάλλεται να δράσουν πιο δυναμικά. Να επιχειρήσουν να τοποθετήσουν τα Αγιάσματα στον τουριστικό χάρτη της Χίου, ως εναλλακτική επιλογή του περαστικού επισκέπτη για δοκιμή μιας λουτροθεραπείας. Απαραίτητη προϋπόθεση η διαμόρφωση ενός ανοιχτού χώρου λουτροθεραπείας, πιθανά μια ανοιχτού τύπου πισίνα, με ικανότητες προσέλκυσης επισκεπτών νεότερης γενιάς, ακόμα και Χιωτών. Σταδιακά μια ανανέωση των επισκεπτών θα δημιουργήσει την ανάγκη λογικής επαύξησης των διαθέσιμων κλινών, μέσα στις οποίες θα παρέχεται και σε ατομικά μπάνια ιαματικό νερό.

Η επαναφορά των Αγιασμάτων στον τουριστικό χάρτη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συναντίληψη επαγγελματιών και Δήμου ότι θα πρέπει να αναλάβουν το ελεγχόμενο οικονομικό ρίσκο. Το υδροθεραπευτήριο, με την όποια του μορφή, πρέπει να διαχειρίζεται από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.. Οι επαγγελματίες να κινηθούν με τρόπο που δεν θα απαιτεί διαρκώς το δημόσιο χέρι στην τσέπη. Κι ο Δήμος να στηρίξει τις πρώτες μια – δυο κρίσιμες χρονιές το εγχείρημα, ενισχύοντας οικονομικά μέρος των δράσεων της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. μέχρι να της επιτρέψει να σταθεί στα πόδια της.

Τα Αγιάσματα δεν μπορούν να σταθούν αν δεν πιστέψουν στη δύναμη τους τα ίδια τα παιδιά τους. Αν δεν αυτενεργήσουν. Η Αριουσία χώρα παράγει αριούσιο με δικές της δυνάμεις. Το Άγιο Γάλας σταδιακά καθιερώνεται από τη ντόπια ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα Αγιάσματα δεν μπορούν να προσδοκούν ουρανόσταλτη βοήθεια. Μάλλον δεν θα τους κάνει τη χάρη να εμφανιστεί ποτέ. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ