Η ήττα διδάσκει. Πρώτο μάθημα για την παράταξη «Όλοι μαζί για τη Χίο μας» ότι, αν θέλει να διατηρηθεί, οφείλει να ακολουθήσει συλλογικές διαδικασίες από εδώ και στο εξής. Το επεσήμαναν όλοι, άλλοι ως βασικό έλλειμμα των προηγούμενων χρόνων ύπαρξης της κι άλλοι, με πρώτο και καλύτερο τον Πολύδωρο, με τρόπο έμμεσο, προαναγγέλλοντας συχνές συναντήσεις στο μέλλον, κυρίως μεταξύ των εκλεγμένων.
Στην πρώτη ολομέλεια του συνδυασμού μετά την εκλογική ήττα του Μαΐου δεν αναζητήθηκαν τα βαθύτερα αίτια. Πέρασε το μήνυμα της πίστης στο έργο που παράχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, με τον ίδιο το δήμαρχο να κουνά το καρότο της διαδοχής ως κίνητρο στα μεγαλοστελέχη που την αναμένουν.
Έτσι, την ώρα που ο Πολ. Λαμπρινούδης έλεγε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την πολιτική, άφηνε ανοιχτό το παράθυρο για συμμετοχή του στις εθνικές εκλογές, αν αυτές γίνουν μετά από ένα χρόνο κι έχει διαμορφωθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο στο σημερινό ερμαφρόδιτο πολιτικό τοπίο.
Περηφάνια
Με ενέσεις ηθικού ξεκίνησε ο πρώην δήμαρχος την εισήγηση του. «Είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα. Χάρη σε εσάς φτάσαμε στο 44% της πρώτης Κυριακής, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά», ανέφερε, κι απέδωσε την ήττα του β΄ γύρου στην πολεμική που αναπτύχθηκε από την άκρα Αριστερά ως την άκρα Δεξιά, από οργανωμένα συμφέροντα και το πολιτικό σύστημα. Κατονόμασε μάλιστα παρεμβάσεις από το Ν. Μηταράκη και υπαινίχθηκε φρένο στο έργο του Δήμου από τον πρώην υπουργό Κ., Μουσουρούλη. «Όλοι μας έβλεπαν ανταγωνιστικά και όχι σαν συνεργάτες», πρόσθεσε.
Έμφαση έδωσε και στο οικονομικό περιβάλλον. «Είχαμε την ατυχία να συμπέσουμε με τη χειρότερη οικονομική κρίση της Ιστορίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους τιμώρησαν τη δημοτική αρχή αντιτιθέμενοι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Πιο επικριτικός για τους εχθρούς της παράταξης ο Στ. Καμπούρης κατονόμασε τον εκκλησιαστικό μας ηγέτη, τα εφοπλιστικά συμφέροντα και τα Μ.Μ.Ε.. «Αν δεν είχε μεσολαβήσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με το 44% θα ήμασταν σήμερα ξανά δημοτική αρχή», πρόσθεσε.
Οι δυο θαρραλέοι
Την εισήγηση Λαμπρινούδη ακολούθησαν υποτονικές τοποθετήσεις των περισσότερων δημοτικών συμβούλων. Τους τόνους ύψωσε η τοποθέτηση του Μιχ. Φυτούση αρχικά και του Β. Μυριαγκού στη συνέχεια. Και οι δυο αναφέρθηκαν στην έλλειψη συλλογικής συνείδησης στην παράταξη.
«Γίναμε καθεστώς κι αργήσαμε να το καταλάβουμε. Ο κόσμος μας βαρέθηκε, αυτό ήταν όλο. Κάτσαμε ποτέ να λάβουμε μια συλλογική απόφαση;», επεσήμανε ο πρώτος. «Κακή συνοχή κι αδυναμία δείχνει ότι βρισκόμαστε τώρα για πρώτη φορά μετά την εκλογική ήττα», πρόσθεσε ο δεύτερος.
Η κριτική στη λειτουργία του συνδυασμού ως δημοτική αρχή περιορίστηκε εκεί, αφού όλοι, ακόμα κι όσοι άσκησαν κριτική, αποδέχθηκαν ότι ο Πολ. Λαμπρινούδης είναι εργασιομανής και με ικανότητες.
Η ενότητα
Στην ολομέλεια έδωσαν το παρόν περίπου 80 στελέχη του συνδυασμού. Αριθμός που καυτηριάστηκε ως μικρός από το Στ. Καμπούρη, δεν είναι όμως ασήμαντος, για μια δημοτική παράταξη που τώρα επιχειρεί τα πρώτα της βήματα οργάνωσης.
Ως εργαλείο οργάνωσης παραδόθηκε στους παριστάμενους ένα σημειωματάριο με όλα τα τηλέφωνα των συμβούλων, των παρέδρων και των εκπροσώπων του συνδυασμού στις Επιτροπές και τα Νομικά Πρόσωπα. «Να μας κοινοποιείτε κάθε σας αίτημα, ώστε να μπορούμε κι εμείς να το προωθούμε», συμβούλευσε ο Πολ. Λαμπρινούδης, ζητώντας να αφήνονται στη θυρίδα του συνδυασμού επί της οδού Ροδοκανάκη 7, στα γραφεία της ΠΕΔ. «Προαπαιτούμενο για να κρατηθεί ο συνδυασμός είναι να είμαστε κοντά. Σας έχουμε ανάγκη, σας θέλουμε κοντά μας», είπε ο Στ. Καμπούρης, με τον Πολ. Λαμπρινούδη να συμπληρώνει ότι, αν κάποιος από τους δημοτικούς συμβούλους δεν αισθάνεται πρόθυμος να ακολουθήσει τους ρυθμούς που απαιτεί η αντιπολίτευση, καλό είναι να παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος και σε νεότερα στελέχη του συνδυασμού.
Δεν διοικούν σύλλογο
Παρότι ο πρώην δήμαρχος ζήτησε από όλους να κάνουν την υπέρβαση και να κοιτάξουν μόνο το καλό του τόπου, υπήρξαν σοβαρές αιχμές για τη νέα δημοτική αρχή. «Αν κάποιοι θεωρούν ότι πάνε να διοικήσουν ένα Σύλλογο ή ένα πολιτιστικό σωματείο είναι γελασμένοι», ανέφερε ο ίδιος. Ο Παν. Στεφάνου ισχυρίστηκε ότι από συνάντηση του με το νέο δήμαρχο διαπίστωσε πως δεν υπάρχει έτοιμο σχέδιο. «Αν έβρισκαν τα χρέη που βρήκαμε εμείς, 5 χρόνια μόνο θα πλήρωναν», συμπλήρωσε ο Νικ. Νύκτας. Για να προβλέψει ο Στ. Καμπούρης ότι «θα βιώσουμε σκηνές απείρου κάλλους εκεί μέσα», εννοώντας το Δημοτικό Συμβούλιο.
Από την συγκέντρωση ήταν αισθητή η απουσία των πρώην δημοτικών συμβούλων Π. Φλάμου, Μ. Γιανάρα, Αθ. Θλιβίτου, Γ. Χρίτη, Δημ. Μάντικα, Στ. Σουρέλα. Άλλες λεπτομέρειες στο φύλλο της Δευτέρας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.