Καιρό τώρα ο γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στο νησί μας αισθάνεται ξένο σώμα στο κόμμα που ο ίδιος εκπροσωπεί, αλλά διστάζει να διαχωρίσει τη θέση του, περισσότερο για να μην κατηγορηθεί ως ρίψασπις. Και τότε που οι κυβερνήσεις Παπανδρέου έραβαν τα πρώτα μέτρα, και τότε που η μετέπειτα Παπαδήμου τα συμπλήρωνε και σήμερα που η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να τα ολοκληρώσει.
Ο Ηλίας ανδρώθηκε πολιτικά σε ένα κλίμα όπου εχθρός ορίζονταν η επάρατη Δεξιά κι ο εκάστοτε αρχηγός της. Πώς να χωνέψει με ευκολία ότι, με τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Αν. Σαμαράς είναι σήμερα πρωθυπουργός; Για αυτό, σε μια από τις σπάνιες τα τελευταία χρόνια δημόσιες παρεμβάσεις του, πριν εκφράσει άποψη για το ΠΑΣΟΚ που ο ίδιος επιθυμεί, σπάει την κρούστα της συναίνεσης, βγάζει στη φόρα τα απωθημένα του μέσου ΠΑΣΟΚου και περνάει … ένα χεράκι τον πρωθυπουργό.
Το ζουμί του άρθρου του δεν είναι φυσικά αυτό. Ο γραμματέας, εμμέσως πλην σαφώς, ορίζει μια διαχωριστική γραμμή δική του από το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος του. «Η κατάσταση έχει στραβώσει αρκετά», προειδοποιεί, αρνούμενος να δεχτεί τη λαίλαπα των μέτρων που επίκεινται και ορίζοντας τη δημιουργία ενός νέου φορολογικού συστήματος ως βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ.
«Δυστυχώς σήμερα η εντύπωση που δίνει το ΠΑΣΟΚ στους πολίτες είναι ότι κινείται κυκλοθυμικά, πότε στηρίζοντας μια ακραία δεξιά κυβέρνηση και πότε ασκώντας έντονη κριτική στους ίδιους αυτούς, που στηρίζει και διατηρεί στην εξουσία.
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, αλλά δεν μπορεί να πορεύεται χωρίς στίγμα, χωρίς κανείς να επιχειρεί να κατονομάσει ποιες κοινωνικές ομάδες θέλει να εκπροσωπήσει. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι μια κυνική πολιτική συνεργασία, αλλά ο τρόπος να ξαναβρεί τους παραδοσιακούς κοινωνικούς του συμμάχους, να σταθεί δίπλα στις ευπαθείς πλέον κοινωνικές ομάδες των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να συντάξει και να προτείνει ένα σχέδιο νέας διαπραγμάτευσης, που να συγκρούεται με ό,τι στοχεύει στη διάλυση της παραγωγικής βάσης, την κατασπατάληση των πόρων, τη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία, την κερδοσκοπία κ.λπ..
Ο ρόλος της κεντροαριστεράς είναι και πρέπει να είναι αυτός της εμπροσθοφυλακής και όχι η συμμετοχή σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων της κρίσης με βαθιά συντηρητική κατεύθυνση από μια ακόμη πιο συντηρητική κυβέρνηση, που ενδεχομένως να τη στηρίζει, αλλά και να τη «φοβάται» ταυτόχρονα!», καταλήγει στην πρόταση του.
Εσείς για πόσο καιρό, μετά από αυτά, προβλέπετε να παραμένει γραμματέας;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.