17.6.2022 18:53

1936: Ο πρωταθλητής Νίκος Σύλλας αρνείται αργομισθία κι εγκαταλείπει το στίβο

Τα τρία ινδάλματα στου αθλητισμού στην προπολεμική Ελλάδα, Σύλλας, Μάντικας, Γεωργακόπουλος, με τη λεζάντα να αναφέρει τη «φυγή» του πρώτου στη Χίο.

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών κι απ αυτό που θα διαβάσετε θ’ ανέβει στην εκτίμηση σας πιο πολύ

Γεννημένος στην Καλλιμασιά της Χίου το 1914, ο Νίκος Σύλλας λάτρευε το νησί του, που γι’ αυτόν, υπήρξε η «αφετηρία», καταφύγιο αλλά και παράδεισός του όταν προσβεβλημένος κι ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του, επέστρεψε εκεί. Προτίμησε να γίνει γεωργός παρά να δεχθεί μια πρόταση που τον προσέβαλλε, απόφαση που σήμαινε ότι θα σταματήσει τον αθλητισμό. Για το δισκοβόλο Σύλλα λένε ότι ο καταπληκτικός παλμός στην περιστροφή του υπήρξε ο καλύτερος παγκοσμίως. Κατέρριψε δέκα φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στη δισκοβολία, κέρδισε Πανελλήνιους, Βαλκανικούς και Μεσογειακούς αγώνες. Το 1936, η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου γίνεται η πιο μεγάλη στιγμή στην καριέρα του καθώς καταλαμβάνει την 6η θέση. Μάλιστα ο θαυμάσιος Χιώτης αθλητής είχε ως κορυφαία επίδοση τα 51 μέτρα, το έτος 1939, επίδοση που παρέμεινε πανελλήνιο ρεκόρ για 18 συναπτά έτη!

Αρνείται να καταστεί «παράσιτο»

Ο Σύλλας είναι δημοφιλής. Αγαπητός πολύ και όπως όλοι οι αθλητές θεωρείται λαϊκός ήρωας. Αυτή είναι η μία όψη. Διότι η άλλη είναι πολύ στενάχωρη αφού οι αθλητές, εκείνη την περίοδο ήταν «ιερολοχίτες», ρομαντικοί ερασιτέχνες. Έπρεπε να βρουν δουλειά προκειμένου να μπορούν να ζήσουν και ταυτόχρονα να κάνουν κι αθλητισμό. Ο ΣΕΓΑΣ προτείνει στο Σύλλα να διοριστεί στο Δήμο, ώστε να έχει ένα μισθό, όμως ο Χιώτης πρωταθλητής εξαγριώνεται. Θεωρεί ότι η πρόταση τον προσβάλει κατάφορα. «Θέλω να είμαι παραγωγικός και όχι παράσιτο», απαντά. Αποφασίζει να εγκαταλείψει το στίβο και τις αθλητικές επιδόσεις, να εγκατασταθεί και πάλι στο νησί και να βιοποριστεί ως αγρότης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ», με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1936, ο πρωταθλητής ζητά 10ήμερη άδεια, η οποία όμως εξελίσσεται σε αποχή από το στίβο δέκα εβδομάδων. Στους Πανελληνίους Αγώνες εκείνης τη χρονιάς είκοσι χιλιάδες φίλαθλοι βροντοφωνάζουν μέσα στο Καλλιμάρμαρο : «Φέρτε πίσω το Σύλλα»!!!! Οι φωνές γίνονται εντονότερες όταν ο νικητής της δισκοβολίας Φλώρος, μετά βίας ξεπερνά τα 40 μέτρα. Καταλήγει η εφημερίδα «Με την αξιοπρέπεια εκείνων που σέβονται τη ζωή, τη βιοπάλη και τον εαυτό τους». Τελικά ο βασιλιάς Γεώργιος ΙΙ δεσμεύεται να τηλεγραφήσει στο Χιώτη αθλητή ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει να τιμά την Ελλάδα σε εθνικές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Η απόπειρα αυτοκτονίας του Χρήστου Μάντικα

Ο Ελληνικός Στίβος είχε να καμαρώνει για δύο άξια τέκνα του εκείνη την εποχή του. Το Χρήστο Μάντικα και το Νίκο Σύλλα, δυο Χιωτόπουλα που τίμησαν όσο λίγοι τον προπολεμικό ελληνικό αθλητισμό. Συνδεδεμένοι με βαθιά φιλία οι δύο αθλητές, ο Νίκος Σύλλας καθίσταται σωτήρας για το φίλο και συντοπίτη του, όταν την τελευταία στιγμή τον προλαβαίνει από την αυτοχειρία!

Ο λόγος που οδηγεί το Χρ. Μάντικα στο απονενοημένο είναι η αποτυχία του σε μια κούρσα 400μ. μετ’ εμποδίων, στους Ελληνοαυστριακούς αγώνες, γεγονός που τον πικραίνει βαθιά. Ο «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ», παρά την πάντοτε φιλική στάση έναντι των Ελλήνων αθλητών, μιλά για τον «κορυφαίο» αθλητή με την «επονείδιστον ήτταν του»! Στην κακή του ψυχολογική κατάσταση έρχονται να το συνδράμουν οι φίλοι του, λέγοντάς του: «Δεν πειράζει Χρήστο. Αν νικήθηκες από τον Λάιτνερ, θα νικήσεις τον Ιβάνοβιτς και τον Μπουράντοβιτς. Δε χάλασε ο κόσμος…». Εκείνος ερωτά: «Γιατί φωνάζει ο κόσμος; Τι ζητούν;». Ήταν τότε που κάθε αγώνας ήταν εθνική υπόθεση και ο κάθε αθλητής αισθάνεται να πιέζεται από εθνική υποχρέωση. «Φωνάζουν και σε αποδοκιμάζουν γιατί μας ρεζίλεψες. Αυτό είναι όλο» ακούστηκε μια φωνή από την εξέδρα.

Απομόνωση στο ξενοδοχείοMINERVA

Ο Χρήστος Μάντικας αποχωρεί και κατευθύνεται στο ξενοδοχείο «MINERVA», στην πλατεία Συντάγματος, απέναντι από τα τότε ανάκτορα. Ο εμποδιστής κατέλυε σ’ αυτό το ξενοδοχείο επί πέντε συναπτά έτη, αφού και ο ιδιοκτήτης του ήταν από τη Χίο. Κλείνεται στο δωμάτιό του, δεν κυκλοφορεί και βηματίζει όλη τη νύχτα πάνω-κάτω. Γύρω στα μεσάνυχτα περνά ο Ν. Σύλλας από το ξενοδοχείο και ρωτά:

  • «Ο Νίκος είναι επάνω»;
  • Ναι, μα μου φαίνεται περίεργο να παραμένει κλεισμένος στο δωμάτιό του», απαντά ο ξενοδόχος.

Γνωρίζοντας την ψυχολογία του ανεβαίνει γρήγορα τις σκάλες και σπρώχνοντας την πόρτα του δωματίου τη ρίχνει κάτω. Ήταν την κατάλληλη στιγμή, αφού βρήκε το Μάντικα με ένα περίστροφο στο χέρι. Οι φωνές του Σύλλα ακούστηκαν σε όλο το Ξενοδοχείο:

- «Δεν ντρέπεσαι καημένε; Θέλεις να μιμηθείς τις υπηρέτριες και τις γυναικούλες που παίρνουν βερονάλ και κινίνο επειδή τις εγκατέλειψαν; Ντροπή καημένε!!!»

Ο Χρήστος Μάντικας συνέρχεται, συνειδητοποιεί το λάθος που πήγε να κάνει, «το γελοίον της θέσεώς του» κατά την εφημερίδα, σηκώνεται και αγκαλιάζει το Νίκο Σύλλα. Ευτυχώς ο τελευταίος πρόφτασε…

Πηγές:

  1. Εφημερίδα Αθλητισμός
  2. tps://nikosgrafei.blogspot.com
  3. https://www.sportime.gr/

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ