Οι επιδόσεις στην αντισφαίριση (τένις), δύο Γαλλίδων, ελληνικής-χιακής καταγωγής, της Ελένης Κοντοσταύλου-Νικολοπούλου και της Ιουλίας Βλαστού-Σερπιέρι, τις έφεραν αντιμέτωπες στην παλαιότερη και μεγαλύτερη διοργάνωση του αθλήματος, κατά το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, στο διάσημο τουρνουά του Γουίμπλετον.
Νικήτρια αναδείχτηκε η δεύτερη, αποκλείοντας την Κοντοστάυλου στα προημιτελικά της διοργάνωσης, όμως και οι δύο έχουν αναγνωριστεί ως εξαιρετικές τενίστριες που εκπροσώπησαν τη Γαλλία και την Ελλάδα σε διεθνείς συναντήσεις, ενώ παράλληλα έθεταν τις βάσεις για την ανάπτυξη του ελληνικού τένις, σαν βασικές ιδρύτριες του πολύ … αριστοκρατικού Τένις Club της Αθήνας, στα τέλη του 19ου αιώνα.
Ελένη Κοντοσταύλου
Η Ελένη Κοντοσταύλου – Νικολοπούλου ή κατά το … γαλλικότερο Helene «Mile» Contostavlos, γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1902, με γονείς τον Αλέξανδρο Κοντόσταυλο και την Ιουλία Σκαραμαγκά και ήταν δισέγγονη του πρώτου Χιώτη που ίδρυσε εμπορικό οίκο στο Λονδίνο το 1817, του Αλέξανδρου Κοντόσταυλο.
Παντρεύτηκε τον ομογενή, γεννημένο επίσης στη Μασσαλία, Δημήτριο Νικολόπουλο και σαν αθλήτρια είχε αγωνιστεί και με την γαλλική αλλά και την ελληνική εθνική ομάδα.
Είχε εκπροσωπήσει τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1924 στο Παρίσι και στο διπλό μεικτό με συμπαίκτη το συγγενή της Π. Σκαραμαγκά, πέρασαν στον δεύτερο γύρο, χωρίς όμως να αγωνισθούν εκ νέου, λόγω μιας ξαφνικής της ασθένειας.
Το 1925, στους αγώνες του Ρολάν Γκαρός έφτασε στα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα νικήτρια Σούζαν Λεγκλέν.
Καλύτερή της παρουσία, ως τενίστριας πάντα, θεωρείται η συμμετοχή της στο ιστορικό τουρνουά τένις του Γουίμπλετον το 1926, όπου όμως αποκλείστηκε από την επίσης καλύτερη παρουσία της ήταν το 1926 όταν έφτασε στα προημιτελικά και αποκλείστηκε από την επίσης Ελληνογαλλίδα Ιουλία Βλαστού.
Από το 1927 ήταν αθλήτρια του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών (Τένις Club). Απεβίωσε το 1963.
Η ολυμπιονίκης Ιουλία
Η Ιουλία-Πηνελόπη Βλαστού γεννήθηκε ένα μόλις χρόνο μετά την Ελ. Κοντοσταύλου, το 1903, στην ίδια πόλη, τη Μασσαλία, που διέθετε μια από τις πιο εύρωστες ομογενειακές κοινότητες και όπου κυριαρχούσε το χιώτικο στοιχείο. Πατέρας της ήταν ο Χίος Μιχαήλ Βλαστός, ο οποίος μετά από τις σπουδές του σε Κωνσταντινούπολη και Παρίσι, εγκαταστάθηκε στο κορυφαίο γαλλικό μεσογειακό λιμάνι, εργαζόμενος στον εμπορικό οίκο Ράλλη. Είναι ο συλλέκτης και συνάμα ο ιδρυτής της γνωστής συλλογής ελληνικών αρχαιοτήτων «Βλαστού-Σερπιέρι», που πλέον έχει δωρηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Η Ιουλία, γνωστή στους αθλητικούς κύκλους της εποχής, ως Julie Vlasto και στους πιο οικείους της σαν Diddie Vlasto (Ντιντί Βλαστό), ήταν πρωταθλήτρια Γαλλίας και ολυμπιονίκης το 1924, όπου στους Αγώνες του Παρισιού, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην αντισφαίριση γυναικών και απέσπασε το αργυρό μετάλλιο.
Το 1927 παντρεύεται το γνωστό Ιταλό, αλλά ελληνικής καταγωγής από την μητέρα του, επιχειρηματία των Μεταλλείων Λαυρίου, Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρι και εγκαθίστανται στην Ελλάδα.
Ασχολήθηκε με το τένις από μικρή ηλικία, αφού η μητέρα της Ρεγγίνα ήταν από τα πρώτα μέλη του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών και για τις αθλητικές της επιδόσεις έχει τιμηθεί με το βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ συμμετείχε σε όλα τα μεγάλα τουρνουά της εποχής της και συγκεκριμένα των Ρολάν Γκαρός, Γουίμπλετον και Όπεν της Μελβούρνης, 20 χρονών το 1923 κατέκτησε το Τουρνουά της Νις και ήταν μέλος της Εθνικής Γαλλικής ομάδας.
Στο διπλό γυναικών του Ρολάν Γκαρός ήταν νικήτρια στις διοργανώσεις των ετών 1923, 1925 και 1926, όταν απέκλεισε την Κοντοσταύλου και στο απλό γυναικών το 1923.
Απεβίωσε το 1985 και τα αθλητικά της ρούχα έχουν δωριθεί και εκτίθενται στο μουσείο του Ρολάν Γκαρός.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.