Έχει αποσπάσει 45 συνολικά μετάλλια. Έχει καταρρίψει ή ισοφαρίσει 37 πανελλήνια ρεκόρ στα 110 μέτρα μετ’ εμποδίων, στα 400 μ. εμπόδια, 4×100, 4×400, μία φορά στα 100 μέτρα και συγκεκριμένα το 1930. Το 1940 αναγκάζεται να σταματήσει τον αθλητισμό λόγω της έναρξης του 2ου παγκοσμίου πολέμου, ήταν ήδη σε ηλικία 38 ετών, έχοντας κατακτήσει την ίδια χρονιά 3 χρυσά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και ένα χρυσό κι ένα αργυρό μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες.
Από τον Παγχιακό Σύλλογο έως την ΑΕΚ
Ο Χρήστος Μάντικας γεννιέται στη Χίο το 1902 και θεωρείται ο μεγαλύτερος προπολεμικός Έλληνας αθλητής του στίβου, ως εμποδιστής. Διακρίνεται πολλές φορές ως πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης, μέλος της Εθνικής Ομάδας (Στίβου). Ήταν ένα από τα επτά παιδιά του Κώστα Μάντικα και της γυναίκας του Θηρεσίας. Από μικρή ηλικία ακολουθεί το επάγγελμα του πατέρα του, που ήταν τσαγκάρης. Έγινε 36 φορές φορές χρυσός βαλκανιονίκης, 7 αργυρός και μία φορά έρχεται τρίτος, λαμβάνοντας ένα χάλκινο μετάλλιο σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, πετυχαίνει 21 πανελλήνια ρεκόρ, ενώ ισοφάρισε σε άλλα 16 και τέλος 9 φορές είναι χρυσός πανελληνιονίκης. Μέχρι και σήμερα είναι πρώτος σε κατακτήσεις μεταλλίων σε βαλκανικούς αγώνες, έχοντας κατακτήσει τα περισσότερα από κάθε άλλο αθλητή. Ξεκινά τον αθλητισμό το 1924, σε ηλικία 22 χρόνων, με προτροπή ενός φίλου του, την περίοδο που υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία και έτσι εγγράφεται στον Παγχιακό Γυμναστικό Σύλλογο. Κατακτά την πρώτη του νίκη το 1927 στους Παγχιακούς αγώνες, για να ακολουθήσει η πρώτη πανελλήνια νίκη του το 1928 όπου ήταν 3ος στα 110 μέτρα εμπόδια και 2ος στα 400 μέτρα εμπόδια. Το 1929 η καριέρα του απογειώνεται, όταν στους προβαλκανικούς καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 110 μ. με εμπόδια και στα 400 μ. εμπόδια. Σε διεθνή συνάντηση την ίδια χρονιά, Ελλάδας-Ουγγαρίας-Ελβετίας, κατακτά ένα χρυσό, πέντε αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο σε επτά διαφορετικά αγωνίσματα. Το 1933 μετακομίζει στην Αθήνα και γράφεται στο τμήμα στίβου της ΑΕΚ ενώ συνέχιζε να δουλεύει σαν τσαγκάρης ανοίγοντας και δικό του κατάστημα, για να εργαστεί αργότερα στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων.
Παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες όπου είναι ο σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής, ενώ στους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο, τερματίζει 6ος στον τελικό των 400 μ. εμποδίων. Στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Τορίνο το 1934 κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 400 μέτρα μετ’ εμποδίων και συμμετέχει στους Πανευρωπαϊκούς του 1938 που λαμβάνουν χώρα στο Παρίσι. Σε Βαλκανικούς αγώνες συμμετέχει εν κατακλείδι, σε 12 διοργανώσεις κατακτώντας 45 μετάλλια.
Στη … φυλακή
«Το ημερολόγιο δείχνει 5 Φεβρουαρίου του 1934 και ο πρωταθλητής στίβου της ΑΕΚ Χρήστος Μάντικας, μια από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού αθλητισμού βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές, κατηγορούμενος για εμπρησμό!», γράφει ο Νίκος Αγγελίδης στο ΑΕΚ live! Το ζαχαροπλαστείο που διατηρεί ο αθλητής με τον ξάδερφο του στο κέντρο της Αθήνας, τυλίγεται στις φλόγες και η αστυνομία τον συλλαμβάνει με την κατηγορία του εμπρησμού. Φαίνεται όμως πως την δουλειά την είχε κάνει ο ξάδερφος, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η επιχείρηση… Γρήγορα πάντως έρχεται η απαλλαγή από τις κατηγορίες για τον αθλητή της Ένωσης, από δικαστήρια που αποφάνθηκαν ότι δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή στην πυρκαγιά. Ο Χρ. Μάντικας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας και το 1949 παθαίνει παράλυση στα άκρα, ενώ σε νοσηλεία του σε νοσοκομείο από μόλυνση υφίσταται μερικό ακρωτηριασμό στο δεξί του πόδι. Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 58 ετών.
Διαγωνισμός ποίησης
Η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, θέλοντας να τιμήσει το Χιώτη αθλητή, διοργανώνει το 1935 διαγωνισμό ποίησης αφιερωμένο στις επιδόσεις του. Οι αναγνώστες έστελναν τα ποιήματά τους στην εφημερίδα και στο τέλος αναδεικνυόταν ο νικητής. Ακολουθούν μερικοί από τους στίχους δημοσιεύτηκαν τότε:
«Χαίρε κορμί χαλύβδινο, ανδρεία τιμημένη Καμάρι δαφνοστόλιστο του 20ου αιώνα Που στην Ελλάσα η μυρτιά κι η δάφνη σε προσμένει Να σε στολίσει αείμνηστο παιδί του Παρθενώνα» (Γιάννης Παπαδόπουλος, συντάκτης εφημερίδας «Σκάνδαλον»)
«Ο Μάντικας η ζηλευτός Κι αδάμαστο λιοντάρι Με δάφνες εστολίστηκε Κι έχει περίσσια χάρη Θα κερδίζει στην Αγγλία Τα εγγλέζικα βραβεία Και θ’ ακουστεί η φήμη του Στα πέρατα της γης Στα φρένα της φυλής» (Ευάγγελος Γεωργαλάς, Λιοσίων 120)
«Ένδοξε Χρήστο Μάντικα Καμάρι της Ελλάδος Καινούργιες νίκες θέλουμε Στα στάδια τα Αγγλικά Κι η δόξα σου περήφανη Σαν φως χρυσής μιας δάδος Να φέγγει στην πατρίδα μας Γλυκά και ηρωικά» (Ηλίας Κασούτσας, Σόλωνος 21)
«Χρήστος Μάντικας λεβέντης Κι άσσος μας μοναδικός Που υπερβαίνει στις δυνάμεις Όλους κι είναι τρομερός Και τώρα πάλι στο Λονδίνο Θα σαλτάρει το θηρίον Και θα μπει στεφανωμένος Στης επιστροφής το πλοίον Και στην Πόλη που θα τρέξει Νικητής των Γιουγκοσλάβων Ωραίες εποχές και ρομαντικές Κύμα που βογγάει και σπάζει Μ’ αφρισμένη οργή εις τον κάβον» (Κωνσταντίνος Καρύδης, Καλλιθέα)
Πηγές:
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.