Στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την τότε λεωφόρο Κηφισίας και νυν, τι ειρωνεία, Ελευθερίου Βενιζέλου με τη Βασιλίσσης Σοφίας, σήμερα ορθώνεται ένα από τα πιο απρόσωπα, ακαλαίσθητα κτήρια στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για τη θέση όπου ορθώνονταν το μέγαρο του Χιοκωνσταντινουπολίτη ομογενούς κεφαλαιούχου Αριστείδη Παππούδωφ, ένα κτήριο που θυσιάστηκε κι αυτό στην περίοδο της «ατέχνου» επιεικώς, περιόδου της επταετίας των συνταγματαρχών, που αποτελούσε την απαρχή συστάδας μεγάρων, όπως την οικία Συγγρού, νυν υπουργείο Εξωτερικών, οικία Μπενάκη, στο ομώνυμο Μουσείο κλπ. Το μέγαρο χτίζεται μεταξύ των ετών 1875 με 1878. Τη δεκαετία του 1920,προοριζόταν για κατοικία του τότε διαδόχου Γεωργίου και της πριγκίπισσας Ελισάβετ της Ρουμανίας. Κατεδαφίζεται τον Ιούλιο του 1971.
Το μέγαρο περνά από πολλά χέρια, για να καταλήξει ως στέγη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, πριν αυτή μεταφερθεί στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όμως το πιο σημαντικό παραμένει η ταύτισή του με τα αιματηρά Δεκεμβριανά, απαρχή του Εμφυλίου, από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας μας. Συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου 1944, στην Πλατεία Συντάγματος, στη γωνία της τότε Κηφισίας και Πανεπιστημίου, οι παρατεταμένοι αστυνομικοί της Αστυνομίας Πόλεων υποδέχθηκαν με πυκνά πυρά την διαδήλωση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, ΕΑΜ. Αιματηρό αποτέλεσμα 27 νεκροί και τραυματίες περισσότεροι από 140. Η εντολή θα πρέπει να δόθηκε μέσα από το κτήριο, κατά ομολογία του Αγγέλου Έβερτ, εκτελώντας επίσης εντολή «άνωθεν», εννοώντας την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου.
Η φωτογραφική αποτύπωση μέσα στο χρόνο είναι και αυτή που αναδεικνύει τη συμβολή του μεγάρου Παππούδωφ στη διαδρομή της Αθήνας σαν πόλης και πρωτεύουσας του κράτους.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.