31.3.2019 15:08

Ο Εθνάρχης Βενιζέλος και οι δεσμοί του με τη Χίο

ΔΥΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΜΟΝΥΜΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

Από τις πιο ταραγμένες περιόδους και στον απόηχο του Εθνικού διχασμού, η ήττα του Βενιζελικού Συνασπισμού του 1933, είναι προάγγελος της επαναφοράς της μοναρχίας, αλλά και των κινημάτων (δικτατοριών) Πλαστήρα από τη μια, Κονδύλη και τέλος Μεταξά της 4ης Αυγούστου 1936, από την άλλη.

Είχε προηγηθεί η μόνη ολοκληρωμένη τετραετία της πολιτείας του Ελευθερίου Βενιζέλου, περίοδο που ο Εθνάρχης έβαζε τις βάσεις ενός σύγχρονου κράτους στη Διοίκηση, στην οικονομία με την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα με την ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ίδρυση φορέων και ιδρυμάτων (πχ  Ίδρυμα Μικρασιατικών Σπουδών) και τόσα άλλα.

Οι πληγές όμως του Εθνικού Διχασμού δεν έλεγαν να επουλωθούν,  με την πόλωση και τα μίση να δηλητηριάζουν κάθε προσπάθεια ανόρθωσης της  χώρας.  Η Χίος , ως «Νέα Χώρα», ενσωματωμένη στον εθνικό ιστό σχετικά πρόσφατα, κατά το πλείστον βενιζελική, με επιφανείς Χίους να πλαισιώνουν τον μέγα Κρητικό σε όλη του την πολιτική του διαδρομή, δεν ήταν δυνατόν να υπολείπεται των υπόλοιπων περιοχών στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Σχέσεις και τηλεγραφήματα

Φιλοξενούμενος πλειστάκις στην οικία Χωρέμη, αλλά και με συνοδοιπόρους τους Μπενάκη, Ροδοκανάκη, Πασπάτη, Ροζάκη, Παχνό και λοιπούς, ο Ε. Βενιζέλος ανέπτυξε ισχυρότατους δεσμούς με το νησί, με αποκορύφωμα το γάμο του με την πάμπλουτη απόγονο της χιώτικης οικογένειας των εθνικών ευεργετών των Σκυλίτση, Έλενα. Έτσι το προσωπικό του ενδιαφέρον για τα πολιτικά πράγματα της νέας επαρχίας του ελληνικού κράτους , της Χίου υπήρξε έντονο και συνεχές.

Από την εξαιρετική συλλογή αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και την ενότητα «Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου» αντλούμε δύο ντοκουμέντα του έτους 1933, δύο τηλεγραφήματα που επιβεβαιώνουν τους ισχυρούς δεσμούς Βενιζέλου-Χίου.

Το ένα με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου 1933 αποστέλλεται στους  υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης από τους βουλευτές Χίου Παχνό και Ροζάκη, αμφότεροι Φιλελεύθεροι, ως διαμαρτυρία για την έκβαση επεισοδίων στο νησί  την ταραγμένη αυτή περίοδο.

Το δεύτερο έχει αποδέκτη τον Αλέξανδρο Χωρέμη, διαμένοντα στη Λωζάννη , τουλάχιστον εκείνη τη χρονική στιγμή, και με το οποίο παροτρύνει τον καλό του φίλο να συμμετέχει στις εκλογές για την ανάδειξη της Γερουσίας, επίσης του 1933.

Την ίδια χρονιά ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα υποστεί μια ακόμη δολοφονική απόπειρα , αυτή φορά αποχωρώντας μετά από δείπνο,  από την οικία της Πηνελόπης Δέλτα-Μπενάκη και εκ μητρός Χωρέμη,  στη λεωφόρο Κηφισίας. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ