Ο «Negro»,ο Κώστας Νεγρεπόντης ο μυθικός άσσος και αρχηγός της νεοσύστατης ΑΕΚ του Μεσοπολέμου, είναι από τους πρώτους διεθνείς του ελληνικού ποδοσφαίρου και συγχρόνως γόνος του κλάδου της Κωνσταντινούπολης της χιώτικης οικογένειας Νεγρεπόντη. Μια οικογένεια με μεγάλη συνεισφορά στον αθλητισμό, με πολλά μέλη τους να ηγούνται σε αθλητικά σωματεία, που έθεσαν τις βάσεις του φιλάθλου πνεύματος σε Ελλάδα, Τουρκία και Γαλλία.
Πρώτα βήματα σε γήπεδα
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1897, ο «θρύλος» Κώστας Νεγρεπόντης υπήρξε ένας από τους πρώτους πραγματικά μεγάλους Έλληνες ποδοσφαιράνθρωπους. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την Προποντίδα Ταταούλων και αργότερα, το 1910, πήγε στη Φενερμπαχτσέμε την οποία κατέκτησε τρία ερασιτεχνικά πρωταθλήματα Τουρκίας. Το 1918 μαζί με άλλους Έλληνες ίδρυσε την Πέρα Κλουμπ ή Μπέγιογλουσπορ, η οποία αποτελεί μία από τις δύο εναπομείνασες αθλητικές ενώσεις της Ρωμιοσύνης της Πόλης. Ως παίκτης της ομάδας κατέκτησε ένα ακόμη τουρκικό πρωτάθλημα. Παρέμεινε έως το 1922. Ως
αρχηγός της Πέρα Κλουμπ ανέλαβε την πρωτοβουλία να ταξιδέψει η ομάδα στη Γαλλία για φιλικά παιχνίδια εκείνη τη χρονιά. Μετά από πολλές αναμετρήσεις εκεί η Πέρα Κλουμπ διαλύθηκε, δηλαδή το ποδοσφαιρικό της τμήμα, αλλά ο Νεγρεπόντης παρέμεινε για να αγωνιστεί στη συνέχεια στην Σπάρτ Κλουμπ της πόλης Ντουέ μέχρι το 1925.
Αρχηγός της ΑΕΚ
Εκείνη τη χρονιά καλείται στην ΑΕΚ για να αγωνιστεί με την κιτρινόμαυρη φανέλα μέχρι το 1933 και διατελώντας αρχηγός της ομάδας. Το 1933 σταμάτησε την ποδοσφαιρική του καριέρα και από το 1934 έως το 1947 ανέλαβε την θέση του προπονητή της ΑΕΚ. Το 1932 είναι ο βασικός παράγων , ώστε η νεοσύστατη Ένωση να κερδίσει την πρώτη της μεγάλη διάκριση, το Κύπελλο Ελλάδος. Αγωνίστηκε μόνο δύο φορές με την Εθνική Ελλάδος, αφού όταν ιδρύθηκε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ξεκίνησαν οι διεθνείς εμφανίσεις της, ήταν ήδη στη δύση της καριέρας του.
Προπονητική Σταδιοδρομία
Σταματώντας το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε με την προπονητική και υπήρξε προπονητής αρκετών συλλόγων και συγκεκριμένα πέραν της ΑΕΚ, ο Εθνικός Πειραιώς, η Παναχαϊκή, ο Πανιώνιος, ο Ολυμπιακός, ο Πανελευσινιακός, ο Φωστήρας και ο Παναιγιάλειος. Υπήρξε ο πρώτος και ο μοναδικός προπολεμικά, προπονητής της Εθνικής Ελλάδος που συμπλήρωσε διψήφιο αριθμό παρουσιών στον πάγκο της, συγκεκριμένα σε 16 συνολικά αγώνες, σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους, μέσα στο διάστημα από το 1933 έως και το 1953 και ήταν ο προπονητής στη μεγαλύτερη σε εύρος νίκη της Ελλάδας επί της Συρίας με 8-0, που διεξήχθη στις 25 Νοεμβρίου 1949, στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.Διατέλεσε ακόμη καθηγητής προπονητών και διαιτητών και με τις μεγάλες τεχνικές του γνώσεις συνέβαλλε τα μέγιστα για την εξύψωση του επιπέδου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το 1965 σταμάτησε την ενεργό δράση, αλλά δεν έπαψε να παρακολουθεί την αγαπημένη του ΑΕΚ, ακόμη και όταν αρρώστησε. Ο Κώστας Νεγρεπόντης λόγω της μεγάλης αθλητικής δράσης του στην Ελλάδα τιμήθηκε από τον Βασιλιά Παύλο και από τον Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.
Το τέλος
Μετά από ασθένεια ο Κ. Νεγρεπόντης φεύγει από τη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου του 1973, ενώ ο τύπος της εποχής ανέφερε: «Ο Κώστας Νεγρεπόντης, η ψυχή της ΑΕΚ, που έφυγε από τη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου του 1973 σε ηλικία 76 ετών, αποτελεί εκείνον που συνέδεσε το όνομα του περισσότερο από τον καθένα με την ΑΕΚ, από το παρελθόν της στην Πόλη, μέχρι και τα χρόνια της κυριαρχίας της στον ελλαδικό χώρο. Η σημαία της Ένωσης φόρεσε τελευταία φορά την κιτρινόμαυρη φανέλα στις 6 Ιανουαρίου του 1935, όταν έπαιξε σε φιλική αναμέτρηση με τον Πανελευσινιακό στην Ελευσίνα. Στα χρόνια που φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα», ο μεγάλος «Νέγκρο» σκόραρε 89 φορές και κατέκτησε το κύπελλο του 1932». Πριν λίγο καιρό το πλουσιότατο αρχείο του πρώτου «Άσσου της ΑΕΚ» παραδόθηκε στην Ένωση από τους απογόνους του. Η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ αναφέρει: «Τo Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ, το οποίο θα στεγαστεί στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, μαζί με το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, απέκτησε το πολύτιμο αρχείο του Κώστα Νεγρεπόντη, δωρεά των απογόνων του, εκπροσωπουμένων από την δισέγγονή του κα Χριστίνα Δερμιτζάκη. Πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας αρχειακό υλικό από τη ζωή και την καριέρα του Κωνσταντινουπολίτη διεθνή ποδοσφαιριστή του Μεσοπόλεμου και εκ των πιονιέρων του μεγαλείου της ΑΕΚ, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες τεκμήρια , όπως φωτογραφίες, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα του Κώστα Νεγρεπόντη, από τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του στην Κωνσταντινούπολη έως τον θάνατό του το 1973).
Χάρη στην ευγενή αυτή δωρεά των συγγενών του εμβληματικού «Νεγκρό», πλουτίζεται σημαντικά το υπό κατασκευή Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ με αυτή τη σπανιότατη και ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας συλλογή, παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές και ολόκληρη την οικογένεια της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.