«Ο Νικόλαος Κ. Μακκάς άφησε πλούσια φωτογραφική παραγωγή», σημειώνει σε αναφορά της η υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου. «Φωτογράφησε όπως κάθε ερασιτέχνης κάνει, την οικογένεια, τους φίλους, τα ταξίδια του, αλλά και τα μεγάλα γεγονότα της εποχής του, όπως τη Διεθνή Έκθεση του 1900 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906. Χρησιμοποίησε όμως τη φωτογραφία και σε όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο Πολεμικό Ναυτικό όπου έφθασε μέχρι το βαθμό του ναυάρχου. Μία πλήρης και συστηματική αποτύπωση του εθνικού στόλου, αλλά και πλοίων άλλων χωρών, πολύτιμη μαρτυρία σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της φωτογραφικής του ενασχόλησης».
Το αρχείο της οικογένειας Μακκά περιέρχεται στο ΕΛΙΑ με δωρεά του Νίκου Σκένδερ. Το φωτογραφικό μέρος του αρχείου περιλαμβάνει 1100 αρνητικά και 560 πρωτότυπες φωτογραφίες κολλημένες σε λευκώματα. Τμήμα του φωτογραφικού αρχείου Μακκά υπάρχει και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Με γενάρχη τον Γεώργιο Ν. Μακκά, καθηγητή και ιδρυτικό στέλεχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γεννημένο στη Χίο το 1818, η οικογένεια έχει προσφέρει στη χώρα μια σειρά εγκρίτων και επιφανών πολιτών στην νεοϊδρυθείσα ελληνική επικράτεια του 19ου αιώνα, ιατρούς κατά κύριο λόγο. Παρά ταύτα, ο Νικόλαος Κ.Μακκάς, μέλος επίσης της οικογένειας, χαράσσει άλλη διαδρομή, λαμπρή στο Πολεμικό Ναυτικό, φτάνοντας στο βαθμό του Ναυάρχου κατέχοντας την υψηλότατη θέση του Αρχηγού του Στόλου, με ηρωική συμμετοχή στους Βαλκανικούς Πολέμους. Από τους πρώτους ερασιτέχνες φωτογράφους, αφήνει πλούσιο υλικό με θεματικές, τι άλλο, τον Ελληνικό Στόλο και οικογενειακά στιγμιότυπα, μερικά από τα οποία παρατίθενται. Μαζί με τον Émile Zola είναι οι μόνοι ερασιτέχνες φωτογράφοι που συμμετέχουν στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.