Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τρείς συνεντεύξεις που κατά την άποψη μου ήταν εξαιρετικά σημαντικές για τα τοπικά μας πολιτικά δρώμενα. Οι συνεντεύξεις αυτές έγιναν στο podopoleio, το απογευματινό podcast της εφημερίδας "Πολίτης Χίου" και όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα του Πολίτη και να της δει ολόκληρες.
Σε αυτές λοιπόν θα επισημάνω αυτά που θεωρώ ως σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης:
1. Η συνέντευξη του προέδρου της ΔΕΥΑΧ και δημοτικού συμβούλου κ. Μανωλάκη. Σε αυτήν λοιπόν, μέσα στα πολλά που ανέφερε για να αιτιολογήσει τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια νερού, "ψέλλισε" μια αλήθεια, ότι η ΔΕΥΑΧ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις συσσωρευμένες οικονομικές της υποχρεώσεις από τότε που έγινε η συγχώνευση των τοπικών ΔΕΥΑ και ούτε έγινε ειδική μέριμνα με γνώμονα το μέγεθος των υποχρεώσεων που θα αναλάμβανε η νέα τότε υπηρεσία, δηλαδή η σημερινή ΔΕΥΑΧ.
2. Η συνέντευξη του πρώην αντιδημάρχου κ. Μπελέγρη. Ο κ. Μπελέγρης θεωρείται έμπειρος σύμβουλος καθώς ήταν 9 χρόνια αντιδήμαρχος και υπηρέτησε δύο διαδοχικούς δημάρχους, δύο παρατάξεις που κατά κοινή ομολογία είχαν άλλους προσανατολισμούς, άλλες προτεραιότητες και γενικά άλλα πολιτικά χαρακτηριστικά. Σ' αυτήν λοιπόν την συνέντευξη, εμμέσως πλην σαφώς, μας επεσήμανε ότι ο Δήμος Χίου δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στις υποχρεώσεις του και γι' αυτό ο εκάστοτε δήμαρχος επιδιώκει έκτακτες επιχορηγήσεις από το κράτος. Μάλιστα ανέφερε ότι η "επιτυχία" των εκτάκτων επιχορηγήσεων σχετίζεται με το βάρος και το μέγεθος των πολιτικών γνωριμιών του εκάστοτε δημάρχου πλέκοντας ταυτόχρονα το εγκώμιο του πρώην υπουργού κ. Μηταράκη, και όχι μόνο, για τα τεράστια ποσά που "έφερε" στον δήμο μας πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τον πρώην δήμαρχο κ. Κάρμαντζη. Τον τελευταίο εξύμνησε ιδιαίτερα για τις προαναφερθείσες πολιτικές "γνωριμίες".
3. Η συνέντευξη του δημοτικού συμβούλου και αντιδημάρχου οικονομικών κ. Παντελή Καμπούρη. Σε αυτήν λοιπόν ανέφερε ο κ. Καμπούρης ότι ο δήμος Χίου όντως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στις πολλές του υποχρεώσεις και ότι αναζητούνται έκτακτες επιχορηγήσεις για την εκπλήρωση αυτών τον υποχρεώσεων. Συμφώνησε με προηγούμενη τοποθέτηση του Δημάρχου, ότι υπάρχει δυσκολία "εύρεσης" τέτοιων επιχορηγήσεων εξαιτίας της αντίδρασης της δημοτικής αρχής σε μια πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής, στην προκειμένη περίπτωση την δημιουργία νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στον νομό μας. Μάλιστα απάντησε στον δημοσιογράφο κ. Φύκαρη, που του έθεσε το ερώτημα γιατί η δημοτική αρχή δεν καταγγέλει την εκδικητική αυτή πρακτική, ότι θα την καταγγείλει «αν "αποτύχουν" οι "διαπραγματεύσεις"» και ότι «εν πάσει περιπτώσει πρέπει να γίνει κάποια δομή», χωρίς να εμβαθύνει και με αρκετή δόση αοριστολογίας. Τέλος ανέφερε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε "καμένη γη" στη νυν, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι όταν ανέλαβαν, ο δήμος δεν μπορούσε να εκδώσει φορολογική ενημερότητα.
Τα συμπεράσματα και τα εύλογα ερωτήματα, λοιπόν, που απορρέουν από τις παραπάνω τοποθετήσεις είναι τα ακόλουθα:
Α. Η ΔΕΥΑΧ έχει αναλάβει υποχρεώσεις που αδυνατεί να εκπληρώσει. Είτε αναφερόμαστε στα οικονομικά βάρη είτε στην ομολογουμένως κακή ποιότητα νερού που παρέχει είτε αναφερόμαστε στο ενεργειακό κόστος της είτε… είτε… Τα ερωτήματα είναι αρκετά.
Έχει υπάρξει εξορθολογισμός των εξόδων της υπηρεσίας και αν οι αυξήσεις των τιμολογίων θα καλύψουν αυτά τα βάρη; Είναι θέμα διαχείρισης ή αντικειμενικής αδυναμίας; Επίσης υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των αυξήσεων των τιμολογίων και κάποιου σχεδιασμού για ποιοτικότερη παροχή νερού; Τέλος έχει ληφθεί υπόψη από την δημοτική αρχή ότι η κυβέρνηση προωθεί "μεταρρύθμιση" για την λειτουργία των ΔΕΥΑ κατ' αναλογία των συγχωνεύσεων που γίνονται στις εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης; Αν ναι γιατί τέτοια βιασύνη για την νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ;
Β. Ο δήμος Χίου γενικά έχει υποχρεώσεις οικονομικές και όχι μόνο που δεν δύναται να εκπληρώσει. Το συμπέρασμα αυτό απορρέει και από τις τρείς συνεντεύξεις. Αυτό ισχύει παράλληλα με την κακή ποιότητα υπηρεσιών που κατά κοινή ομολογία συχνά παρέχει, αλλά όχι πάντα και ούτε σε όλα, για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί. Για να καλύψει λοιπόν αυτές τις ανάγκες απευθύνεται στο κράτος, δηλαδή στην κυβέρνηση και επιζητεί επιχορηγήσεις. Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται, κατά τα λεγόμενα τους από την "δύναμη" των πολιτικών "γνωριμιών". Κοινώς όποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη καταφέρνει να έχει λεφτά και να λειτουργήσει. Και στην περίπτωση μας, που θεωρητικά είχαμε τον κ. Μηταράκη, θα έλεγα ότι λειτουργήσουμε στοιχειωδώς. Διότι αν ήρθαν τα ποσά που αναφέρθηκαν στις συνεντεύξεις, που πήγαν; Ποιες προτεραιότητες δόθηκαν, ποιός ήταν ο σχεδιασμός; Ποιοί στόχοι τέθηκαν και ποιοι εκπληρώθηκαν. Εγώ τουλάχιστον δεν είδα τους πόρους αυτούς να αποδίδουν κάπου, να καλυτερεύουν κάπου κάποιες συνθήκες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Γ. Πρέπει η κάθε δημοτική αρχή να συμπνέει υποχρεωτικά με την εκάστοτε κυβέρνηση ειδάλλως δεν μπορεί να λειτουργήσει. Το σημείο αυτό είναι ταυτόσημο παντού και για μένα είναι το πιο προβληματικό. Φαίνεται λοιπόν ότι οι δημοτικές αρχές είναι κάτι σαν διαχειριστές και τίποτα παραπάνω. Μπορούν να διαπιστώσουν ανάγκες, να καταρτίσουν προτεραιότητες αλλά μέχρι εκεί. Δεν δομούν στρατηγική και στόχους. Δεν ασκούν πολιτική.
Κλείνοντας θα θέσω ένα σημαντικό ερώτημα: είναι αυτό το σύστημα όπως πρέπει να είναι; Όπως χρειάζεται να είναι για να αναπτυχθεί ο τόπος; Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εντέλει "αυτοδιοίκηση"; Και παραπέρα ήταν έτσι πάντα; Μπορεί να αλλάξει; Υπάρχει τουλάχιστον άλλη λογική, άλλη νοοτροπία; Μπορεί να γίνει αλλιώς; Επειδή λοιπόν είμαι φύσει αισιόδοξος, θεωρώ ότι για να πάμε μπροστά, και πρέπει και μπορεί.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.