Τον τίτλο μου τον ενέπνευσε ο σύλλογος Κληρικών που μαζί με πολλούς άλλους τάχθηκε και αυτός κατά της εξόρυξης. Και επειδή με αυτά που ακούω και διαβάζω θορυβήθηκα αποφάσισα να ενημερωθώ περισσότερο για το θέμα από το διαδίκτυο ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα τα οποία και συνιστώ στο κάθε αναγνώστη να τα διασταυρώσει
Μπαίνω στο google πατάω [Επικίνδυνα ορυκτά ] και εμφανίσθηκαν εννέα τον αριθμό ΄΄Αρσενικό ΄΄ Υδράργυρος ΄΄ Μόλυβδος κ λ π το Αντιμόνιο μέσα στα επικίνδυνα ορυκτά δεν εμφανίζεται. ΟΧΙ ότι είναι αδρανές είναι και αυτό τοξικό όπως τα περισσότερα ορυκτά και υπεύθυνο για τους θανάτους πολλών εργαζομένων. Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε ότι το μόνο προστατευτικό μέτρο ασφαλείας των εργαζομένων στις γαλαρίες της εποχής ήταν μια [γκαζόλαμπα ] που σύμφωνα με τις αφηγήσεις τους όταν άρχιζε να τρεμοσβήνει έπρεπε να απομακρυνθούν και να ενημερώσουν τον Επιστάτη.
Πάμε τώρα στη πιθανή μόλυνση των υδάτων που μας ανησυχεί. Όσοι νομίζεται ότι στα σημερινά νερά της περιοχής ζεστά και κρύα δεν υπάρχει αντιμόνιο καλό θα ήταν να κάνετε άμεσα μια χημική ανάλυση για να το διασταυρώσετε, εκτός από αυτούς που πιστεύουν ότι τα νερά αυτά έρχονται από απέναντι. Τουρκία μεριά .
Αυτό όμως δεν είναι τόσο τραγικό αν δείτε τις επιτρεπόμενες ποσότητες αντιμονίου στο ΠΟΣΙΜΟ νερό [ Π Ο Υ 20 μκρ\λίτρο Ιαπωνία 15 ΜΚΔ\λίτρο Ε Ο Κ 5μκρ\λιτρο Πηγή Βικηπαιδεια] και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ο γνωστός μας Υδράργυρος που καραδοκεί σε ολόκληρη την λεκάνη Κορακάρη είναι 0.05 μκρ\κυβικό δηλαδή 100 000 φορές ποιο επικίνδυνος από το αντιμόνιο και με την πρώτη υφαλμύρινση περίπου 2000 χλωριόντα έρχεται στις βρύσες μας χωρίς να απασχολεί κανένα. Μόνο την δεκαετία του 2000 που ήρθε στη επιφάνεια και γέμισαν οι πλατείες ιδρύθηκε ο Ο Μ Α Σ Κάμπου κ λ π έκτοτε τον έχουμε στα αζήτητα, δεν απασχολεί κανένα ούτε που τον μετράμε.
Αν θέλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα και να ενημερωθούμε σωστά από πρώτο χέρι μια είναι η Λύση, να καλέσουμε στο ΟΜΗΡΕΙΟ σε ανοικτή συζήτηση τους παρακάτω Δημάρχους των περιοχών που έχουν ήδη το πρόβλημα και να ακούσουμε τα συν και τα πλην και να αποφασίσουμε.
Τον Δήμαρχο ΜΗΛΟΥ εκεί λειτουργά από δεκαετίας και πλέον επιφανειακή εξόρυξη Περλίτη σε ένα νησί το 1\3 της Χίου και παράλληλα ο τουρισμός ανεβαίνει κατακόρυφα.
Τον Δήμαρχο από τις Σκουριές Χαλκιδικής εκεί που κάψανε και τα μηχανήματα της εταιρείας και εξορύσσεται χρυσός με Αρσενικό.
Τον Δήμαρχο ΛΑΥΡΙΟΥ εκεί γίνεται αγώνας να μην κλείσει το υπάρχων μεταλλείο για να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας και έχει και μόλυβδο το μετάλλευμα.
Διαφορετικά με αυτά που ακούμε και θα ακούσουμε έτσι και αρχίσει η εξόρυξη που ΔΕΝ θα γίνει θα κυκλοφορούμε με μασκάκια, σαν την εποχή του Κορονοιού μην τυχών και πάρει κανένας βοριάς και φέρει την σκόνη προς τα κάτω.
Λέτε να θέμε ξεμάτιασμα;
ΜΙΧ. Φυτούσης
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.