Το ερώτημα “ευλογία ή κατάρα”, αφορά την Ελλάδα.
Η απλή αναλογική, ως δίκαιο και δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, θα μπορούσε (θεωρητικά) και ίσως θα έπρεπε να είναι γενικώς αποδεκτή από κάθε σώφρονα και λογικό πολίτη που δεν τον χαρακτηρίζει ιδεοληψία και κομματικός φανατισμός (αυτός δηλαδή που τυφλώνει).
Το ερώτημα είναι γιατί, έως τώρα, δεν έτυχε εφαρμογής στη Χώρα μας; Ποιοί είναι οι λόγοι;
Απαντήσεις υπάρχουν. Και είναι αρκετές και αρκούντως πειστικές.
Ο Ελληνικός Λαός, κατά πρώτον, είναι ποτισμένες με το δηλητήριο της διχόνοιας και του διχασμού από πολύ παλαιά. Ο μέσος ΄Ελληνας διακρίνεται για το ισχυρό ΕΓΩ του, αλλά και τον ακραίο χαρακτήρα του που, σπάνια, του επιτρέπει συμβιβασμούς, συνδιαλλαγή και “συγχώρεση” στον “εχθρό”.
Πέραν όλων αυτών, οι Έλληνες, διαχρονικά, δεν γαλουχηθήκαμε ποτέ ούτε και διαπαιδαγωγηθήκαμε από πολύ μικρά παιδιά με την κουλτούρα των συνεργασιών η οποία θέτει το ΕΜΕΙΣ πάνω από το ΕΓΩ, δηλαδή το γενικό καλό πάνω από το ατομικό συμφέρον.
Τα παραπάνω εξηγούν γιατί, το καταστροφικό ΤΣΟΥΝΑΜΙ που προκάλεσε στην Πατρίδα μας ο Εμφύλιος της δεκαετίας του Σαράντα, εξακολουθεί να μας επηρεάζει με τα “απόνερά” του ακόμη και σήμερα. Η “συμφιλίωση” που, μεταχουντικά, επεδίωξαν τόσο ο Κων/νος Καραμανλής όσο και ο Ανδρέας Παπανδρέου, έμεινε ημιτελής. Θυμίζω ότι, επί πολλά χρόνια, λειτούργησαν, υπό συνθήκες κομματικού φανατισμού, τα λεγόμενα “πράσινα και μπλέ” καφενεία, προκαλώντας ένα νέο ιδιότυπο κοινωνικό χωρισμό και φανατισμό που επηρέασε ακόμη και φιλικές και οικογενειακές σχέσεις.
Ας έλθουμε όμως και στα πολύ πρόσφατα, τα λεγόμενα “μνημονιακά” χρόνια. Ακόμη ηχούν στα αυτιά μας τα εμπρηστικά και άκρως διχαστικά συνθήματα που ακούστηκαν από χείλη των νυν Κυβερνώντων, όπως το “ή ΕΜΕΙΣ ή ΑΥΤΟΙ” και το ακόμη πιο ανατριχιαστικό “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”!! ' Οπου βέβαια, οι “ΑΥΤΟΙ”, που έπρεπε να τους “ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ”, ήταν (και παραμένουν) τα Κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, (στελέχη και οπαδοί), δηλαδή μια μεγάλη μερίδα του Ελληνικού Λαού, λίγο κάτω ή λίγο επάνω από το 50%.
Με αυτά που περιέγραψα ως δεδομένα-που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση-, φαντάζει ως ΑΝΕΔΑΦΙΚΗ και μη ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ επιδίωξη,η,δια νόμου επιβολή των συνεργασιών μεταξύ δύο, τριών ή και περισσότερων Κομμάτων για τη συγκρότηση Κυβέρνησης ή για τη συνεργασία πλήθους δημοτικών συμβούλων με διαφορετικές ιδέες, καταβολές, εμπειρίες, επιδιώξεις και στοχεύσεις, προκειμένου να μπορεί μια Δημοτική Αρχή να λαμβάνει κάθε φορά τις αναγκαίες αποφάσεις.
Ας μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, τόσο στις Εθνικές όσο και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, θα οδηγήσει σε επικίνδυνη ακυβερνησία τη Χώρα μας και σε πλήρη τελμάτωση κάθε Δημοτικής δραστηριότητας στους Δήμους.
Στην Ελλάδα, όσες φορές προέκυψαν Κυβερνήσεις συνεργασίας (1989-1990),(2013-2014) και (2015-2018), αυτές επιβλήθηκαν από ανάγκη ή από ιδιοτελείς κομματικές στοχεύσεις και σκοπιμότητες. Καμία συνεργασία δεν ήταν στηριγμένη σ΄αυτό που ονομάζουνε “κουλτούρα συνεργασιών” έτσι όπως τουλάχιστο υπάρχει σε Χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Ας μου επιτραπεί να θυμίσω ότι, ακόμη και Κυβερνήσεις (μονοκομματικές) έπεσαν στο παρελθόν επειδή το μεθόδευσαν σύμμαχοι, το Παλάτι, κάποια οικονομικά συμφέροντα ή μερίδα στρατιωτικών. Ας αναλογισθούμε λοιπόν πόσο πιο εύκολα θα μπορεί να εκβιάζεται με πτώση μια πολυκομματική Κυβέρνηση, από εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες, από οικονομικά ή άλλα συμφέροντα ή ακόμη και από ιδιοτελείς-συμφεροντολόγους απλούς Βουλευτές.
Τότε είναι που η συναλλαγή και το “πάρε-δώσε” κυριολεκτικά θα οργιάσει, με πιθανή κατάληξη την σταδιακή κατάλυση κάθε Δημοκρατικού Θεσμού, την υπονόμευση κάθε προοπτικής ανάπτυξης και βεβαίως με αυξημένους τους κινδύνους εξ αιτίας των ανοικτών Εθνικών μας θεμάτων.
Προς ενίσχυση της, ως άνω επιχειρηματολογίας, θα θυμίσω μια αποκάλυψη που έγινε δημόσια από τον Προκαθήμενο της Ελληνικής Εκκλησίας μόλις πέρσι. Είχε πει τότε περίπου το εξής:
-Ο κ.Πάνος Καμμένος, μου είπε ότι, μπορεί να ρίξει την Κυβέρνηση οποτεδήποτε αν του το ζητήσω! (τότε, θυμίζω, βρισκόταν σε εξέλιξη η κόντρα Ιεραρχίας-Υπουργείου Παιδείας που οδήγησε σε αποπομπή τον Υπουργό κ. Φίλη).
Αν λοιπόν ένας Αρχηγός συγκυβερνώντος Κόμματος σκέπτεται και (ίσως) ενεργεί έτσι, τότε μπορούμε να φαντασθούμε πού θα οδογήσει η εφαρμογή της απλής αναλογικής σε Εθνικό και Τοπικό επίπεδο.
Ας σταματήσει λοιπόν κάθε νέος πειραματισμός επ' αυτού του θέματος που μόνο Εθνική ζημιά μπορεί να προκαλέσει.
Υ.Γ. Πέραν των ανωτέρω, ως άκρως αρνητικές συνέπειες πιθανής εφαρμογής της απλής αναλογικής, καταγράφω τον, πρόσθετο κατακερματισμό των ήδη υφιστάμενων πολιτικών σχηματισμών, αλλά και την πιθανή δημιουργία νέου κομματικού φορέα, όχι με πολιτικά ή ιδεολογικά χαρακτηριστικά αλλά με αμιγώς θρησκευτικά (π.χ.Μουσουλμανικά),ικανού να καταστεί, σε δεδομένη στιγμή, απόλυτος ρυθμιστής των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.