Η Ιταλοί αγαπούν ιδιαίτερα το παραδοσιακό τραγούδι «Bella Ciao» το οποίο θεωρείται κάτι αντίστοιχο του δικού μας «Ένα το Χελιδόνι», μιας και αμφότερα εκφράζουν τα συναισθήματα του κάθε λαού και την πάλη των ανθρώπων για ελευθερία ανά τους αιώνες.
Το «Bella Ciao» γράφτηκε την εποχή που η Ιταλία βρίσκονταν κάτω από την κατοχή του δικτάτορα Μουσολίνι και των Γερμανών από άγνωστο συνθέτη. Έγινε το τραγούδι – σύνθημα των Παρτιζάνων ανταρτών που έδιναν τον αγώνα τους στον ιταλικό νότο για ελευθερία από τον ζυγό των Γερμανών και του Μουσολίνι.
Στην Ιταλία του 2013, τα πράγματα λίγο διαφέρουν από όσα βιώνουμε εμείς στη χώρα μας. Οι περικοπές της κυβέρνησης Μόντι δίνουν και παίρνουν. Οι μισθοί συμπιέζονται προς τα κάτω. Η ανεργία αρχίζει να δείχνει τα δόντια της στην ιταλική νεολαία που αγωνία. Ότι ακριβώς δηλαδή συνέβη και στην Ελλάδα το 2010 και το 2011 (από κει και πέρα επάθαμε σε όλα μαλάκυνση και υπομείναμε τα πάντα).
Στην καθολική εκκλησία της Santa Messa που γιόρταζε πριν λίγες ημέρες, ο εφημέριος Don Gallo δεν ήθελε να διαβάσει στο ποίμνιο του άλλο ένα απόσπασμα από κάποιο Ευαγγέλιο. Δεν ήθελε να εμψυχώσει με αυτό τον τρόπο τον κόσμο που στα μάτια του έδειχνε τόσο απογοητευμένος από την κρίση…
Με το που τέλειωσε η λειτουργία και πριν καλημερίσει τους πιστούς του, άρπαξε το μικρόφωνο και βγάζοντας το κόκκινο πετραχήλι του, αν το λένε έτσι οι καθολικοί, άρχισε να τραγουδά το επαναστατικό «Bella Ciao» σκορπώντας ρίγη συγκίνησης εντός του ναού στους πιστούς του που αμέσως τον ακολούθησαν στους στίχους του τραγουδιού, ξεσπώντας στο τέλος σε χειροκροτήματα και αγκαλιές μεταξύ τους.
Ο Don Gallo είχε καταφέρει να περάσει ένα πολύ δυνατό μήνυμα κουράγιου και υπομονής στους πιστούς Ιταλούς, από εκείνα τα μηνύματα που μόνο ένας σοφός και ανοικτόμυαλος εφημέριος μπορεί να μεταδώσει. Περιττό να σας μεταφέρω ότι αποτέλεσε για μέρες το πρόσωπο της Ιταλίας.
Ένας απλός ιερέας και μια συμβολική αλλά θαρραλέα (για ιερέα πάντα) πρωτοβουλία, ήταν αρκετή για να υπενθυμίσει στους Ιταλούς ότι ο άνθρωπος, όσο κι αν απογοητεύεται από την ζωή, βρίσκει σε απλά πράγματα την δύναμη να προχωρήσει. Ακόμη και σε ένα τραγούδι.
Ωστόσο θέλω να κλείσω με ένα προβληματισμό.
Κάθε προσπάθεια που έκανα να ταυτίσω τον Don Gallo με κάποιο τοπικό ιερέα έχει πέσει στο κενό.
Η Ελλαδική Εκκλησία συνεχίζει να πιστεύει πως η μόνη ελπίδα για τον άνθρωπο είναι η ανακάλυψη και η πλήρης αποτύπωση των ιερών κειμένων. Και όχι ας πούμε κι ένα τραγούδι….
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.