Εν μέσω κυκεώνα τρομακτικών προβλημάτων, (εθνικών, κοινωνικών, οικονομικών), εμείς “περί άλλων τυρβάζουμε”. Και μετά μας φταίει η (λεγόμενη) Παγκοσμιοποίηση που, ως κοινωνία, κοντεύουμε να γίνουμε “χυλός” με ισοπεδωμένα τα πάντα. Λες και δεν φταίμε κι εμείς που, με πράξεις και παραλείψεις μας, με αδιαφορία για το τί συμβαίνει γύρω μας, έχουμε γίνει οπαδοί ενός φοβικού ωχαδερφισμού. “ Ας βγάλει άλλος το φίδι αφ΄την τρύπα” λέμε συνήθως.
Παραδείγματα άπειρα, που, καθημερινά, διαδραματίζονται μπροστά και δίπλα μας. Ένα πρόσφατο, (τουλάχιστον τοπικά), αυτό που σχετίζεται με τον φετινό εορτασμό της επετείου της Μάχης του Αίπους (15 Νοεμβρίου 1912). Την ευθύνη του εορτασμού, ως γνωστόν, έχει, από καθιερώσεως αυτού, ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, όπου και έχουν φυλαχθεί, εντός λάρνακος, τα οστά των, επί του Αίπους, πεσόντων.
Βαδίζοντας προς το 76ο έτος της ηλικίας μου, έχοντας χρηματίσει Δήμαρχος επί μία οκταετία (1991-1998), όντας ενεργό μέλος της τοπικής μας κοινωνίας από το 1974 και ενορίτης του Αγίου Γεωργίου, μπορώ να ισχυρισθώ ότι, αυτά που διαδραματίσθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια και σχετίζονται με τον, εν λόγω, εορτασμό, δεν έχουν ξανασυμβεί.
Ανέκαθεν, πέραν της πιστής τήρησης του ισχύοντος (Πανελλαδικά) πρωτοκόλλου περί κατάθεσης στεφάνων, κατά τον εν λόγω εορτασμό, ίσχυαν (εθιμικά) και τηρούνταν απαρέγκλιτα και πρακτικές που όλοι, μα όλοι, σεβόντουσαν επί δεκαετίες.
Περιέργως, τόσο πέρσι όσο και φέτος, το νυν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, δια των σχετικών προσκλήσεων που αποστέλει ετησίως στις Αρχές, όρισε ότι, στο εξής, θα επιτρέπει (το Συμβούλιο) την κατάθεση στεφάνων ΜΟΝΟ από εκπροσώπους της Πολιτείας, του Στρατού και της Εκκλησίας!!! Το γιατί οδογήθηκε το Συμβούλιο σ΄ αυτήν του την απόφαση, οι ενορίτες αλλά και οι Αρχές δεν το γνωρίζουμε. Κατά μία άποψη, (εκτιμώ ότι δεν εκφράζει τα μέλη του Συμβουλίου), “δεν γίνεται να καταθέτει στεφάνι ακόμη και η κουτσή Μαρία”!
Στο βαθμό που αυτό ισχύει, (ως επιχείρημα), πρέπει να γνωρίζουν πάντες ότι, μας αρέσει δεν μας αρέσει, αν η “κουτσή Μαρία” εκπροσωπεί νόμιμα υφιστάμενο Θεσμό και συγκεκριμένο Φορέα, τότε έχει και παραέχει το δικαίωμα, (ίσως υποχρέωση), να καταθέτει στεφάνι. Το σχετικό πρωτόκολλο (που ούτε άγνοιά του επιτρέπεται ούτε καταπάτησή του), προβλέπει ότι, στεφάνι, σε τέτοιες περιπτώσεις, (όπως η επέτειος της Μάχης του Αίπους), καταθέτουν ΚΑΙ οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ήτοι της Περιφέρειας, του Δήμου, του οικείου Τοπικού Συμβουλίου αλλά και εκπρόσωποι άλλων Αρχών (Λιμεναρχείο, Αστυνομία κ.λ.π.). Πέρσι και φέτος οι Αρχές αυτές αγνοήθηκαν. Όσον αφορά δε την Πολιτεία, καλό είναι να πληροφορηθούν όσοι τυχόν το αγνοούν, ότι, δύο είναι οι διακριτές εξουσίες που την εκφράζουν και την εκπροσωπούν, πέραν βεβαίως του εκάστοτε Ανωτάτου Άρχοντα.:
α) Το Κοινοβούλιο (Βουλή), που εκφράζεται και εκπροσωπείται από, τον Πρόεδρο και τους Βουλευτές του και β) η Εκτελεστική Εξουσία (Κυβέρνηση) που εκπροσωπείται από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του. Εν απουσία Βουλευτών και Υπουργών, ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος αιρετός δεν μπορεί να καταθέτει στεφάνι εκ μέρους της Πολιτείας.
Όσα προαναφέρθηκαν είναι τα ΤΥΠΙΚΑ που ισχύουν Πανελλαδικά. Ειδικά όμως στην περίπτωσή μας, επειδή αρκετοί ηρωικοί μαχητές που σκοτώθηκαν κατά τις μάχες επί του Αίπους (χάρη της δικής μας ελευθερίας) ήταν νεαροί πεζοναύτες καθώς και Αξιωματικοί του Π.Ν., είχε καθιερωθεί από ετών, πλην του Στρατιωτικού Δ/τή Χίου, να καταθέτει στεφάνι στο Ηρώο του Αίπους και εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού, συνήθως ο Δ/τής του εδώ Ναυτικού Κλιμακίου που, σήμερα, συμβαίνει να είναι Βρονταδούσης, ο συντοπίτης μας, Αντιπλοίαρχος Π.Ν., Ηρακλής Ρεβίνθης.
Η ίδια πρακτική είχε τηρηθεί (εθιμικά) επίσης για, παριστάμενους και συμμετέχοντες στους σχετικούς εορτασμούς, απογόνους των ηρώων Ρίτσου, Παστρικάκη και Στάϊκου. Πάντα τους επιτρεπόταν να καταθέτουν στεφάνι, κάτι, αυτονοήτως επιτρεπτό και, ανθρωπίνως επιβεβλημένο.
Όλα αυτά, με μιά “μονοκοντυλιά”, πέρσι και φέτος, διαγράφηκαν. Κάπως έτσι όμως οι Κοινωνίες, αντί μπροστά πάνε πίσω. Γίνονται “χυλός”, έχοντας ισοπεδώσει τα πάντα. Και μετά μας φταίει η “παγκοσμιοποίηση”....
Με κάτι τέτοια είναι που, ο Καθεδρικός μας Ναός, χάνει σταδιακά το κύρος και την παλαιά αίγλη του. Ενορίτες και Αρχές, απομακρύνονται απ΄αυτόν και είναι κρίμα. Θέλω να ελπίζω ότι, η ορθότατη στάση του Μητροπολίτη μας (η Εκκλησία είπε δεν καταθέτει στεφάνια), αλλά και η (έμμεση) έμπρακτη αλλά και διακριτική στάση της Προέδρου του Τ.Σ. Βροντάδου κ. Πελαντή και του Προέδρου του Φ.Ο.Β.κ Στείρου, ίσως συμβάλουν στην εφεξής, πιστή τήρηση του πρωτοκόλλου και των, εθιμικώς, ισχυόντων.
Η φετινή απουσία αιρετών εκπροσώπων μας, ας προβληματίσει πάντες. Αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης η παρουσία τους στον Καθεδρικό μας Ναό, του οποίου, κύρια αποστολή ήταν ανέκαθεν, (πέραν της λατρευτικής), η, εν ομονοία και συνεργασία όλων, υπηρέτηση του κοινού καλού και της Εθνικής εγρήγορσης.
“Ειρήνη υμίν” ευχήθηκε καλός συμπολίτης υπενθυμίζοντας ότι, ο εχθρός είναι έναντι και καραδοκεί...
Από του χρόνου λοιπόν, ας επανέλθουμε στα ισχύοντα επί δεκαετίες.
Το απαιτούν οι ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΑΙΠΟΥΣ και το επιτάσσουν οι δύσκολοι καιροί που διερχόμεθα.
Υ.Γ.: Το, ως άνω κείμενο έχει γραφεί με δεδομένον τον πλήρη σεβασμό προς το πρόσωπο και το υψηλό λειτούργημα του εφημερίου μας και, εξ ίσου, δεδομένη (και γνωστή) την ειλικρινή εκτίμηση προς τα πρόσωπα που αποτελούν τα λαϊκά μέλη του Εκκλησιαστικού μας Συμβουλίου. Ως εκ τούτου, ελπίζω να μη τύχει παρανόησης ο σκοπός των παρατηρήσεών μου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.