Πέμπτη 13/3/2020: Η «αφεντιά» μου φθάνει(!) στο «Δρομοκαϊτείο» για τη συνήθη… βόλτα μου, η οποία μου έχει γίνει συνήθεια από το 1981 (39 χρόνια είναι αυτά). Ο καιρός ήταν καλός και μια ασυνήθιστη ηρεμία επικρατούσε!...
Αφού ανέβηκα στον πρώτο όροφο του Διοικητηρίου και ήπια το ζεστό τσάι μου (τελευταία αποφεύγω το δεύτερο καφέ), βγήκα να κάνω τη συνήθη βόλτα μου, ξεκινώντας από το Τμήμα «Ταρσή»[1], που αποτελεί ένα μικρό Γενικό Νοσοκομείο, διότι συνδυάζει τη νοσηλεία των ψυχασθενών που έχουν επιπλέον γενικότερα προβλήματα, όπως παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά κ.α., για τα οποία διαθέτομε τους επιστήμονες που έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα και κάνουν τη δουλειά τους ΑΡΙΣΤΑ(!).
Κατεβαίνοντας, έκανα μια στάση στο αγρόκτημα το οποίο υπολειτουργεί (κακώς), για διαφόρους λόγους, και κατέληξα στο Ψυχιατρικό Εφημερείο, διότι τις Πέμπτες εφημερεύομε. Ε, εκεί… έπαθα την… πλάκα μου! Όπως προανέφερα, υπηρετώ στο Δ.Σ. του Ψυχιατρείου (δεν είμαι Ψυχίατρος, αλλά υπηρετώ το Χιώτικο Κληροδότημα) επί 38 χρόνια. Είδα λοιπόν το Εφημερείο ΑΔΕΙΟ και απ’έξω μηδέν ασθενοφόρα, μηδέν αστυνομικά αυτοκίνητα, και… μηδέν ασθενείς! Από την είσοδο και μέσα υπήρχαν 7 άτομα, οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρείου (η βάρδια της υποδοχής): 2 γιατροί, 2 νοσηλευτές, 1 άτομο στη Γραμματεία και 2 για την ασφάλεια (security). Και βέβαια είναι γνωστή η φοβία όλων μας για τον κορωνοϊό. Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι του να… «ιαθούν» όλοι οι ψυχασθενείς ξαφνικά, υπάρχει απόσταση! Ούτε Εισαγγελικές Εντολές δεν υπήρχαν!Μιλάω βέβαια για τις 12/3/2020, ώρα 11 και 20΄ το μεσημέρι.
Η στατιστική όμως της ημέρας από εκεί και πέρα έδειξε ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Εκείνη την ημέρα από το Εφημερείο (από τα Επείγοντα) έγιναν 25 εισαγωγές ασθενών, εκ των οποίων οι 15 ήσαν Εισαγγελικές Εντολές (= υποχρεωτικοί, στην πλειονότητά τους, εγκλεισμοί). Και το ερώτημα παραμένει: Αν οι ασθενείς (και οι συγγενείς τους βέβαια) μπορούν να αποφύγουν την επίσκεψη στα Επείγοντα (στο Νοσοκομείο δηλ. που εφημερεύει), μήπως με λίγη συζήτηση ή ένα ηρεμιστικό είναι δυνατόν κάποιοι εκ των ασθενών να παραμείνουν σπίτι (σε κατ’οίκον νοσηλεία), αντί να ταλαιπωρούνται μια ζωή στα νοσοκομεία[2];
Η εμπειρία μου λέει ότι είναι δυνατή εν μέρει η αποφυγή εγκλεισμού!... Οι φίλοι μου με ονομάζουν «Ιατρό Ψυχών και Σωμάτων», διότι η βασική μου ιδιότης είναι η Αγγειοχειρουργική. Με την εμπλοκή μου όμως με το Ψυχιατρείο έχω διαπιστώσει ότι αρκετοί εκ των ψυχασθενών μπορούν να ζήσουν και εκτός Ψυχιατρείου, με την κατάλληλη παρακολούθηση. Όπως και το αντίθετο! Αρκετοί εκ των «υγιών» (των «έξω» δηλ.) έχουν προβλήματα που απαιτούν(!) κάποια βοήθεια, αν όχι και εισαγωγή σε Ψυχιατρείο! Πάντοτε έλεγα ότι, τουλάχιστον, αυτοί που ρυθμίζουν τις τύχες μας, την τύχη του Έθνους μας, πρέπει να ευρίσκονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα υπό έλεγχο σωματικό και ψυχιατρικό!...
Τέλος πάντων, για μια ακόμη φορά ξέφυγα από το κυρίως θέμα μας που ήταν το γεγονός ότι ο κορωνοϊός μας απορρύθμισε. Δεν είναι δυνατό να γινήκαμε όλοι ψυχικώς υγιείς, ξαφνικά!
Αγαπητοί Αναγνώστες (και Αναγνώστριες βέβαια),
Το γεγονός ότι στο «Δρομοκαΐτειο» δεν έχομε ακόμα κρούσμα, δεν το θεωρώ επιτυχία μας, το θεωρώ τύχη!... Παρ’όλα ταύτα επιτρέψτε μου να απονείμω τα εύσημα στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον Διοικητικό Διευθυντή, μέχρι την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, εκπρόσωπος της οποίας είχε την καλοσύνη να μου δώσει το έντυπο, το οποίο έχει αναρτηθεί σε πολλά σημεία του Νοσοκομείου μας, το οποίο έχει έκταση 400 περίπου στρέμματα και άνω των 25 κτιρίων (εντός και εκτός του περιβόλου), καθώς και 1.000 και πλέον άτομα προσωπικό και ασθενείς!... Σήμερα νοσηλεύονται (εντός των τειχών) 440 ασθενείς!...
Αξίζει τον κόπο να μας επισκεφθείτε, οι ασθενείς έχουν τα πάντα, στερούνται όμως της ανθρώπινης επαφής, της ανθρώπινης παρουσίας!... Ακολουθεί το έντυπο:
Αναστ. Ι. Τριπολίτης
Αγγειοχειρουργός
(και πρ. Πρόεδρος Δ.Σ. «Δρομοκαϊτείου» ΨΝΑ)
[1] Το Τμήμα αυτό έγινε επί Προεδρίας μου με τη βοήθεια της ΕΟΚ και του τότε Υπουργού Υγείας (Υπουργός: Γ. Γεννηματάς, Υφυπουργοί: Μανώλης Σκουλάκης και – η Χιώτισσα – Ελπίδα Τσουρή), φέρει δε το όνομα Ταρσή (Αναστασία) προς τιμήν της συζύγου του Δρομοκαΐτη.
[2] Το ερώτημα αυτό είναι διαχρονικό, δεν είναι απλώς ερώτημα της συγκεκριμένης ημέρας, λόγω κορωνοϊού!...
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.