Διαβάζοντας προ καιρού (Φεβρουάριο του 2019) την «Ξενάγηση στη Σμύρνη», γραμμένη από σοβαρό ιστορικό στην εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»[1], μου έμεινε γραμμένη στη μνήμη μου με πύρινα γράμματα η φράση «η πατρίδα του Ομήρου» (η Σμύρνη)! Βέβαια κατόπιν θυμήθηκα ότι πολλές πόλεις διεκδικούν τον Όμηρο, ανεξάρτητα αν εμείς οι Χιώτες τον θεωρούμε κτήμα μας!... Σχεδόν αμέσως μου ήλθαν οι Χιώτικες εφημερίδες, με κύριο θέμα τον Όμηρο και πώς να τον χρησιμοποιήσουμε ως… μαγνήτη που να αυξήσει την προσέλευση των τουριστών στον τόπο μας!
Έχοντας 78 χρόνια στην… πλάτη μου, ανακάλεσα στη μνήμη μου τις «μάχες» που έχουν δοθεί για να μην «αλωθεί» η περιοχή (όχι για να αξιοποιηθεί) από «μιάσματα» (βαριά κουβέντα που επιδέχεται πολλές ερμηνείες). Όμως εγώ ο άσχετος διερωτώμαι: τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ που αναζητούνται (μας λείπουν, αν προτιμάτε) ή κάποια μυαλά που θα βάλουν σε μια σειρά τα διάφορα προγράμματα και σχέδια για να αξιοποιηθεί, να ανακάμψει, αν προτιμάτε, αυτή η παραμελημένη περιοχή του Βροντάδου μας που είναι ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός!
Εδώ και κάμποσα χρόνια υπήρξε (και υπάρχει, γερός να είναι) ένας Χιώτης, ο οποίος διεδέχθη άλλον αξιόλογο συντοπίτη μας που ασχολήθηκε με τον Όμηρο, με την περιοχή (Δασκαλόπετρα) και με την ιστορία μας! Κάποιοι(;) ζήλεψαν(;) τη… δόξα του και δημιούργησαν εταιρεία (πνευματική) με το ίδιο αντικείμενο!... Εκεί, κάτι δεν πήγε καλά από πλευράς συνεργασίας (συγχωρείστε με αδέλφια, αλλά έχω, και είχα παιδιόθεν, αδύνατη μνήμη) και ο αξιόλογος Χιώτης, πικραμένος… απεσύρθη!... Η νέα εταιρεία στάθηκε στα πόδια της, οι άνθρωποι που τη διοικούν κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, πλην όμως περιόρισαν σε κάποιες μορφωτικού επιπέδου εκδηλώσεις (και μέχρι κάποιου σημείου πολύ σωστά έπραξε), διότι αυτή ήταν η δουλειά της! Εντωμεταξύ, κάποιες ιδέες άρχισαν να κινούνται, όπως π.χ. η ηλεκτρονική ενημέρωση του κοινού, η δημιουργία μουσείου και χώρου ενημερώσεως στη Δασκαλόπετρα κλπ. κλπ. Επειδή όμως η υλοποίηση των πιο πάνω χρειάζεται οικονομική υποστήριξη (δει, δη χρημάτων!...) κάπου πάλι το όλο σχέδιο… «φρενάρισε»!...
Αγαπητοί αναγνώστες (και αναγνώστριες),
Σήμερα που προσπαθώ να ολοκληρώσω την πρότασή μου «περί Ομήρου» κι επειδή είμαι κοινωνικό άτομο, προσπαθώ να παρακολουθήσω όσο τον δυνατόν περισσότερες ομιλίες (διαλέξεις) από τους υποψηφίους, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ κομμάτων και πεποιθήσεων. Ακούω, διαβάζω, βλέπω, λοιπόν:Σχεδόν ΟΛΟΙ έχουν διχοτομήσει τη Χίο! Περιορίζονται στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, στο νοσοκομείο, στη μαστίχα, στον τουρισμό γενικά, και κάπου εκεί σταματάνε! Κάποιος είχε μάλιστα την τόλμη να τονίσει ότι «η βόρεια Χίος έχει εγκαταλειφθεί»! Τη λέξη ΟΜΗΡΟΣ και Δασκαλόπετρα δεν την άκουσα από κανέναν! Μα πώς θα «ψαρέψουμε» τουρίστες (ζητώ συγνώμη για τη βάρβαρη έκφραση) αν δεν βάλουμε εκλεκτό «δόλωμα»; (συγχώραμε γείτονά μου ΟΜΗΡΕ).
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
«Νιος ήμουνα και γέρασα». Μια περιοχή που παλαιότερα ήκμαζε (από εκεί πέρασαν η Νάνα Μούσχουρη, η Νίτσα Σαγιόν κ.α. μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου), έπεσε στην αφάνεια και μαραζώνει, διότι απλά δεν την προβάλομε! Τολμώ να γράψω (διότι θα χαρακτηριστώ… «χουντικός») ότι ακόμα και το λιμανάκι (αλιευτικό καταφύγιο, αν προτιμάτε) η Χούντα το έφτιαξε και όχι οι τότε πολιτικοί μας!... Έργα προς τη βόρεια Χίο, μόνο την αναμόρφωση του λιμανιού της Λαγκάδας μπορώ αυτή τη στιγμή να θυμηθώ!... Παρακαλώ όποιος θέλει και μπορεί, ας με διορθώσει, ας με συμπληρώσει!
Εύχομαι κι ελπίζω μερικά από τα «θα»[2] των προεκλογικών συγκεντρώσεων να υλοποιηθούν και κάποιοι να θυμηθούν και τον ΟΜΗΡΟ.
Πάντα με Αγάπη,
Αναστ. Ι. Τριπολίτης
Ιατρός
και γείτονας του Ομήρου
[1] Σοβαρός και πλέον μυαλωμένος από εμένα φίλος μου, με ενέγραψε συνδρομητή στην «ΕΣΤΙΑ», η οποία αν μη τι άλλο, διατηρεί τη σωστή ελληνική γλώσσα και το (σωστό) πολυτονικό σύστημα. Τον ευχαριστώ διότι μου υπενθύμισε το «γηράσκω αεί διδασκόμενος».
[2] Κάποιο «θα» ακούω και για το λιμάνι των Καρδαμύλων.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.