Πάνε μέρες τώρα που ξαφνικά τα αθηνοκεντρικά ΜΜΕ ανακάλυψαν, με αφορμή ρεπορτάζ ξένου τηλεοπτικού δικτύου, τις άθλιες συνθήκες διαμονής προσφύγων και μεταναστών στα Κ.Υ.Τ. των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και ειδικά στη Μόρια.
Τι και αν αυτή η εικόνα αποτελεί την πραγματικότητα όχι μόνο για όσους διαμένουν σε αυτά αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες που έχουν επιφορτιστεί με το ολοένα αυξανόμενο φορτίο προσφύγων και μεταναστών.
Επαναφέρω, γιατί κάπου είχε ξεχαστεί από όλους μας, την περιβόητη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας που μεταξύ άλλων προέβλεπε τη συγκράτηση ροών από την πλευρά της δεύτερης και την επαναπροώθηση όσων δεν διαθέτουν το προφίλ του πρόσφυγα.
2,5 χρόνια μετά απορεί κανείς τι από όλα όσα υπογράφτηκαν ισχύει.
Μήπως ισχύει η δέσμευση της Τουρκίας για συγκράτηση των ροών;
Επειδή συγκεντρωτικά στοιχεία δεν μπορώ να έχω – εδώ δεν έχει το ίδιο το Υπουργείο σαφή εικόνα- παραθέτω τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το α’ 5μηνο του 2018.
Για να αντιληφθούμε σε βάθος το πρόβλημα ενώ το α’ 5μηνο του 2017 ο αριθμός των παράνομα εισερχομένων στο Β. Αιγαίο ήταν 6.131 άτομα, το αντίστοιχο διάστημα του 2018 αυτός αριθμός ανήλθε σε 9.591 άτομα παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 56,43%, με μόνο τη γειτονική Λέσβο να παρουσιάζει αύξηση 227,23%.
Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η εικόνα που δίνει το Εθνικό Συντονιστικό Όργανο Ελέγχου Συνόρων για τη Χίο. Και αυτό γιατί στην αναφορά του για τη 16η Σεπτεμβρίου καταγράφει συνολικά πάνω από 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί όταν στις αρχές Ιουνίου αυτός αριθμός ανέρχονταν στα 1.696 άτομα.
Τι πρακτικά σημαίνει αυτό;
Πρώτον ότι ακόμα και τώρα η πολιτική ηγεσία του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική της, εμπαίζοντας διαρκώς τους νησιώτες με το ζήτημα της αποσυμφόρησης. Πώς να εξηγήσει κανείς ότι οι περιβόητες προσπάθειες είχαν σαν αποτέλεσμα το τέλος του Καλοκαιριού να βρίσκει τα νησιά με υπερδιπλάσιο μεταναστευτικό πληθυσμό;
Και δεύτερο και βασικότερο ότι η Ευρώπη έχει πάψει να ασχολείται με το εάν η Τουρκία εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει υπογράψει μαζί της. Χρησιμοποιεί – με την ανοχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ- την Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο και ζητά από τους νησιώτες να δείξουν αλληλεγγύη και συμπόνια στους κατατρεγμένους του κόσμου όταν, είναι η ίδια η Ε.Ε. που ξορκίζει τυχόν αντιδράσεις των νησιωτών και όχι μόνο, ρίχνοντας αμέτρητο χρήμα για να κλείσει στόματα.
Σε αυτό το σημείο έρχεται να δέσειι και το δεύτερο κομμάτι του τίτλου, αυτό των 1,6 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος ότι έχουν διατεθεί στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών του προσφυγικού.
Για να γίνει πιο κατανοητό το νούμερο. Η Τουρκία στην οποία φιλοξενούνται 3.000.000 πρόσφυγες έλαβε συνολικά 3 δισ. ευρώ σε αντίθεση με την Ελλάδα που έλαβε κάτι παραπάνω από τα μισά για 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός της.
Έτσι πέρα από το ανθρωπιστικό κομμάτι, για το οποίο το κατά τα άλλα λαλίστατο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε παρέμβει, αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ήταν στην κυβέρνηση, προκύπτει και το ζήτημα της διάθεσης των χρημάτων.
1,6 δισ. ευρώ μέσα σε μία 3ετία για τις ανάγκες ενός πληθυσμού όσο όλη η Χίος, δεν φανερώνει κακοδιαχείριση απλά. Φανερώνει ξέφρενο πάρτι, σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, σε βάρος των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών, σε βάρος των ανατολικών νησιών που επιλέχθηκαν ως φυσικά εξωτερικά σύνορα για να κοιμάται η Ευρώπη και η Αθήνα ήσυχη.
Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι στα νησιά όχι μόνο κοιμούνται ήσυχοι αλλά και με γεμάτη τσέπη.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.