9.1.2017 11:09

Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου: Ένας σεμνός Άγγελος επί της γης

Ο λαός, ο σοφός λαός, συνηθίζει να λέει ότι «πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα βρίσκεται πάντοτε μια σωστή γυναίκα». Αυτό το απόφθεγμα ταιριάζει πλήρως στο ζεύγος Καπετάν-Παναγιώτη Τσάκου και Κας Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου! Το ποιος είναι βέβαια ο Καπ. Παναγιώτης, λίγο πολύ το γνωρί­ζουμε όλοι, την κ. Ειρήνη όμως, αμφιβάλω πόσοι την γνωρίζουν ή, για να διορθώσω, νομίζω ότι την γνωρίζουν αρκετά (όχι πλήρως) ένα κομ­μάτι του ελληνικού λαού που έχει κάποια σχέση με την ιατρική!

Και εξηγώ: η κ. Ειρήνη είναι αυτό που περιγράφει η φράση «πολυ­σύνθετο ταλέντο». Είναι Σύζυγος[1], Μάνα, Νοικοκυρά, Επιστήμων, και πάνω απ’όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ! «Δεν γνωρίζει η αριστερά της τι ποιεί η δεξιά της». Δεν κυκλοφορεί με συνολάκια, δεν έχει πάθος με το μικρόφωνο, δεν της αρέσει η αυτοπροβολή!...

Και αυτά τα λέει (και τα γράφει) ένας συνάδελφός της ιατρός που τη ζει από κοντά την τελευταία 25ετία, τουλάχιστον, και δεν περιμένει από αυτήν ούτε εύφημη μνεία, ούτε βέβαια κάποιο διορισμό!... Αλλά ας αφήσομε τον κ. Στράτο Παπαδημητρίου[2] να μας την «περιγράψει» όπως την περιέγραψε κατά την τελετή αναγόρευσής της ως Επιτίμου Διδά­κτορος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η οποία έγινε δύο δεκαετίες πριν.

======================================================

Σεβασμιώτατε, Κύριε Πρύτανη και μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστη­μίου Πειραιώς, Κύριοι Πρόεδροι των τμημάτων του Ιδρύματος μας, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι, Αξιότιμη κυρία Σαρόγλου-Τσάκου, αγαπητοί και αγαπητές μας φοιτήτριες, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι.

Η σημερινή μας τελετή είναι μια εξόχως σημαντική στιγμή για μας καθώς αποτελεί υψίστη λειτουργική εκδήλωση της δραστηριότητας του τμήματος.

Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ειρηνικών διεθνών εμπορικών συναλλαγών που συμβάλλουν καθοριστικά στην ευημερία και πρόοδο των κρατών. Η ποντοπόρος ναυτιλία στην χώρα μας έχει μακρά παράδοση και ιστορία και διαχρονικά διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές. Είναι ένας κλάδος που αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να επι­τευχθεί εάν δεν υπήρχε η κινητήρια δύναμη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, το έμψυχο δυναμικό των γραφείων, πάνω απ' όλα όμως οι άνθρωποι που βρίσκονται πάνω στα πλοία, οι ναυτικοί μας. Αυτοί είναι το κλειδί της επιτυχίας μιας επιχεί­ρησης. Οι ναυτικοί είναι αυτοί που δίνουν πνοή και υπόσταση στην ναυτιλία.

Οι εποχές μπορεί να αλλάζουν, αλλά οι αγωνίες, οι λαχτάρες και τα συναι­σθήματα αυτών των θαλασσοπόρων παραμένουν ίδιες και απαράλλαχτες. Η ζωή στα πλοία είναι δύσκολη παρά τις καλές συνθήκες διαβίωσης και τις ευκολίες που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία. Η ζωή στη θάλασσα είναι μια διαρκής πάλη με τα στοιχεία της φύσης. Οι ναυτικοί μας, συχνά αντιμετωπίζουν πολλά προβλή­ματα, μακριά από την ασφάλεια ενός νοσοκομείου και καλούνται χωρίς την κάλυψη μέσων να θεραπευτούν από αρρώστιες, πολλές φορές αιφνίδιες, είτε σοβαρές είτε όχι. Η καθημερινότητα τους δεν παύει να χαρακτηρίζεται από τη στέρηση της οικο­γένειας, των αγαπημένων προσώπων και άλλων αγαθών της κοινωνικής ζωής, που απολαμβάνουμε εμείς οι υπόλοιποι στην ξηρά. Για το λόγο αυτό ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έχει καθιερώσει – σε μια ιδιαίτερα ευχάριστη συγκυρία – τη σημερινή ημέρα, την 25η Ιουνίου, ως την ημέρα των ναυτικών για να τιμή­σουμε όλοι εμείς ένα σύνολο 1,5 εκ. ανθρώπων που η ζωή τους είναι η θάλασσα. Εμείς που ζούμε στην ξηρά τους οφείλουμε πολλά και τους ευγνωμονούμε.

Για αυτούς τους ανθρώπους υπάρχει μια Γυναίκα, Ιατρός, Επιστήμονας, Ερευ­νήτρια, Συγγραφέας, που έχει αφιερώσει την ζωή της για να συμπληρώσει ένα αισθητό κενό στο χώρο της Ιατρικής και της Ναυτιλίας, με την αδιάκοπτη και φιλό­πονη προσπάθεια της να ερευνήσει, να επιμεληθεί και συγγράψει επιστημονικά ιατρικά βιβλία για τους ανθρώπους της θάλασσας.

Αυτή την επιστήμονα, την κ. Ειρήνη Σαρόγλου-Τσακου που έχει δείξει αδιά­λειπτο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο-ναυτικό και την υγεία του της οποίας η δράση έχει αναγνωριστεί και βραβευτεί από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν. και από την Ακαδημία Αθηνών, έχουμε την χαρά σήμερα να τιμήσουμε και εμείς.

Η κ. Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου γεννήθηκε στον Πειραιά, το λιμάνι του Πανε­πιστήμιου μας, το λιμάνι ταυτισμένο με το «Μέγα το της θαλάσσης κράτος», το λιμάνι που αγκαλιάζει την ελληνική ψυχή. Ο πατέρας της ήταν Μικρασιατικής καταγωγής και η μητέρα της από τα Καρδάμυλα της Χίου.

Το όνειρο της πραγματοποιήθηκε όταν μετά την αποφοίτηση της από το Γυμνάσιο του Πειραιά, εισήλθε εις την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσα στην πρώτη δεκάδα των εισαχθέντων. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ με βαθμό Άριστα και μετά την αποφοίτηση της από την Ιατρική Σχολή έλαβε κατ’αρχήν την ειδικό­τητα της Παθολογίας και στη συνέχεια έλαβε και την ειδικότητα της Καρδιολογίας. Ως παθολόγος και καρδιολόγος εργάσθηκε επί πολλά χρόνια στο Ταμείο Ασφα­λίσεως Λιμενεργατών Πειραιώς και σε διάφορα άλλα ταμεία, ενώ παράλληλα εις το ιδιωτικό της ιατρείο συνεργαζόταν με διάφορες εταιρείες, προσφέροντας αθό­ρυβα τις υπηρεσίες της στον κόσμο της ναυτιλίας.

Η κ. Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου, με το ανήσυχο πνεύμα της αλλά και τον ευαισθητοποιημένο χαρακτήρα της, κλήθηκε να υπηρετήσει ταυτόχρονα πολλούς ρόλους. Οικογενειακές υποχρεώσεις, σύζυγος Καπετάνιου αλλά και την Ιατρική επιστήμη. Παράλληλα με όλα αυτά τα καθήκοντα επιδόθηκε με πάθος στη συγγραφή βιβλίων, με στραμμένη την προσοχή της σε Ιατρικά θέματα, με την φροντίδα και την αγάπη της για την ναυτιλία και τους ανθρώπους, που την υπηρετούν σε στεριάκαι θάλασσα. 0 μεγαλύτερος αριθμός των εκδοθέντων βιβλίων της πραγματεύονται ιατρικά θέματα ναυτικών και αποστέλλονται ως ανεκτίμητης αξίας βοηθήματα προληπτικής ιατρικής προς ναυτιλιακές εταιρείες.

Μεταξύ του πλούσιου συγγραφικού έργου της κ. Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου διακρίνουμε και αναφέρουμε ενδεικτικά, όσα αφορούν στη ναυτιλία και ειδικότερα σε θέματα υγιεινής και ιατρικής στη θαλάσσια εργασία.

•       Το Καρδαμυλίτικο Εμπορικό Ναυτικό 1850-1950 - Η Καρδαμυλίτισσα, (1997)

Πρόκειται για ένα μικρό χρονικό από το 1850 - 1950 με χρώματα, μνήμες και αρώματα από τους παλαιούς Καρδαμυλίτες, τον τρόπο ζωής τους, τη δημιουρ­γικότητα τους, τον αγώνα και το πείσμα τους να πραγματώσουν τα όνειρα τους.

•       Μνήμες Ιατρού, (1999)

Έργο το οποίο περιλαμβάνει το εφαλτήριο της εργασίας της, τα πρώτα περι­στατικά που αντιμετώπισε και τη θέληση της να πετύχει στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Έπονται τα:

•       Ναυτικό Ιατρικό Βοήθημα Α΄ έκδοση (2001)

•       Ναυτικό Ιατρικό Βοήθημα Β΄ έκδοση (2001)

•       Ναυτικό Ιατρικό Βοήθημα Γ΄ έκδοση βελτιωμένη (2008)

Συνολικά και στα τρία βοηθήματα τα θέματα που αναπτύσσονται στις ιατρικές εκδόσεις της Ιατρού είναι πολλαπλά και αγγίζουν όλους τους τομείς της Ιατρικής. Το κυριότερο όμως είναι ότι αναπτύσσονται με κατανοητό τρόπο προσιτό στους ναυτιλλομένους και μη ειδικούς. Όπως σχολιάζει δε σε πρόλογο του ο καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας Ιατρός κ. Παύλος Τούτουζας «σπάνια κυκλοφορούν κείμενα εύληπτα στα οποία σε λίγες γραμμές αντιλαμβάνεται κι ο ανειδίκευτος την προέλευση του συμπτώματος ώστε να προσεγγίζει τελικά στην σωστή διάγνωση και θεραπεία».

Επιπρόσθετα, κατά τα έτη 2001-2003 διοργανώνει σεμινάρια για την Πρόληψη και θεραπεία Καρδιολογικών Νοσημάτων[3].

Πρόκειται για έντυπη μορφή σειράς σεμιναρίων που λαμβάνουν χώρα στα γραφεία του Ναυτιλιακού Ομίλου Τσάκου και απευθύνονται στους υπαλλήλους γραφείου, στους ναυτικούς, στις οικογένειες τους και σε όσους τυχόν ενδιαφέ­ρονται. Αυτό αποτελεί μια πρωτοβουλία της κ. Σαρόγλου-Τσάκου η οποία με το φυσικό της χάρισμα να απλουστεύει και να διατυπώνει έννοιες, ενημερώνει και συμβουλεύει τους αναγνώστες σε συνεργασία με εξειδικευμένους ιατρούς. Αξίζει να επισημανθεί ότι με μέριμνα της τα σεμινάρια βιντεοσκοπούνται και προωθού­νται στα πλοία.

Τέλος, το 2011 εκδίδει το βιβλίο Υγεία εν Πλω.

Ένα ακόμα εξαιρετικό πόνημα της κ. Σαρόγλου-Τσάκου, στο οποίο συμπυ­κνώνεται η πλουσιότατη εμπειρία της, που αποκτήθηκε μέσα από την αδιάλειπτη και μακρόχρονη ενασχόληση της με τους Έλληνες ναυτικούς και την υγεία τους. Ένα ταξίδι στον κόσμο της γνώσης με γνωστές και άγνωστες πτυχές ναυτικής ιστορίας και ιατρικής, ξεχασμένες ασθένειες από την πρώιμη εποχή των αδάμαστων ναυτικών του Κυκλαδικού και Μινωικού Πολιτισμού μέχρι την σύγχρονη εποχή των δεξαμενόπλοιων, για πρώτη φορά όλα συγκεντρωμένα και δοσμένα όπως ο τίτλος υποδηλώνει.

Επίσης είναι άξιο μνείας, ότι εκδηλώνοντας την αγάπη της προς όλους τους ναυτικούς, αλλά κυρίως τον σεβασμό και την συμπάθεια προς τις μητέρες, συζύ­γους, αδελφές των ναυτικών συνέβαλε με κάθε μέσο στη φιλοτέχνηση του αγάλ­ματος της «Καρδαμυλίτισσας», που σε περίοπτη θέση κοσμεί το ναυτότοπο των Καρδάμυλων της Χίου και κατευοδώνει, καλωσορίζει και υποδέχεται τους ναυτικούςσυμβολίζοντας και αναδεικνύοντας διαχρονικά την ουσιαστική συμβολή της γυναί­κας στην ναυτιλία.

Πέραν των πολλαπλών και ποικίλων τομέων δραστηριότητας της κ. Ειρήνης Τσάκου, η μεγαλύτερη συμβολή της μπορεί να συνοψιστεί στην επί δεκαετίες ανιδιοτελή προσφορά της στον Έλληνα Ναυτικό. Από το ξεκίνημα της καριέρας της, η Ιατρός παρέχει με μετριοφροσύνη και σεμνότητα, τηρώντας τον όρκο του Ιπποκράτη, δωρεάν ιατρική βοήθεια σε όλα τα στελέχη πλοίων και γραφείων, στηρίζει τις οικογένειες τους, προσφέρει ιατρικά σεμινάρια σε όλους τους συνερ­γάτες στη στεριά και στη θάλασσα και τις υπηρεσίες της σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια εν πλω. Πρωτοπόρος και ρηξικέλευθη η πρωτοβουλία της να εφοδιαστούν εδώ και χρόνια όλα τα πλοία ενός Ναυτιλιακού Ομίλου με απινιδωτές.

Ολόκληρος ο βίος της Ιατρού διακρίνεται από σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ταπεινότητα και αγάπη για τον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της θάλασσας.

Η κ. Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου, ένας χαρισματικός άνθρωπος με σπουδαίες ικανότητες, αφοσιωμένη στο κοπιώδες λειτούργημα της αναλίσκεται με ειλικρι­νές πάθος, χωρίς ιδιοτέλεια Συνεχίζει δε αέναα και απρόσκοπτα το επιστημονικό και συγγραφικό της έργο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με αφοσίωση, θέρμη και αληθινή αγάπη για τους ναυτιλομένους.

Η κοινωνική της προσφορά ευτυχώς αναγνωρίστηκε και έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς και συλλόγους, πρωταρχικά με τη βράβευση της από την Πανελλή­νια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν. τον Ιανουάριο του 2009 για τη συνολική επιστη­μονική και κοινωνική της προσφορά στη ναυτιλία και κυρίως στους ναυτικούς μας. Ακολούθως με ξεχωριστή διάκριση την απονομή εύφημου μνείας στην «Τάξη των Θετικών Επιστημών» για το βιβλίο Υγεία εν Πλωκατά την ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών στις 28-12-2012.

Το Πανεπιστήμιό μας έρχεται σήμερα κι αυτό να τιμήσει την Ειρήνη Σαρόγλου για το ανωτέρω έργο, θεωρώντας ότι η επιστήμη των Ναυτιλιακών όπωςκαι κάθε επιστήμη δεν πρέπει να είναι προσανατολισμένη αποκλειστικά στην κατά­κτηση της όλο και ευρύτερης γνώσης στον τομέα που αναφέρεται, αλλά πρέπει και να συμπεριλαμβάνει την έμφαση στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Χρέος του επιστήμονα είναι να κατανοεί την κοινωνική και ηθική ευθύνη του και να στρέψει την προσοχή του και στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτή είναι μια παράμετρος που η σύγχρονη εποχή του ευδαιμονισμού και της άκρατης τεχνο­κρατικής προόδου τείνει να παραμελεί, υποτάσσοντας τον άνθρωπο στο ρόλο του μηχανιστικού εργαλείου στην πορεία της πολυπόθητης υλικοτεχνικής ανάπτυξης. Υπό το πρίσμα αυτό προσπάθειες επανατοποθέτησης του ανθρώπου στο κέντρο του ενδιαφέροντος και ανάδειξης των αναγκών του και της βελτίωσης των συνθηκών της ζωής του, αποτελούν, θεωρώ, φωτεινά παραδείγματα για τους στόχους που η επιστήμη οφείλει να υπηρετεί, προκειμένου να μην αποξενωθεί από την ανθρω­ποκεντρική της βάση. Τον επαναπροσανατολισμό αυτό, που η κ. Σαρόγλου με το έργο της μας δίνει την ευκαιρία να επαναστοχαστούμε, θέλει και το Πανεπιστήμιο μας να αναδείξει με την παρούσα τελετή αναγόρευσης της σε επίτιμο διδάκτορα.

Ολοκληρώνοντας, η Ιατρός Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου αποτελεί ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τους φοιτητές μας, αλλά και για την κοι­νωνία μας γενικότερα, σε εποχές που σίγουρα έχουμε ανάγκη από εξέχουσες προσω­πικότητες, φωτοδότες, που μεταλαμπαδεύουν ήθος και γνώση.

Με την αναγόρευση της σε επίτιμο διδάκτορα, το Πανεπιστήμιο μας τιμά την κοινωνική υπευθυνότητα και αναδεικνύει ότι τελικός σκοπός της επιστήμης οφείλει να είναι ο ΕΞΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ και ως σκοπός της ζωής ο εξανθρωπισμός της Επιστήμης, ώστε να υπηρετείται ο άνθρωπος!...

Σας ευχαριστούμε θερμά, κυρία Σαρόγλου-Τσάκου για την προσφορά σας στην Επιστήμη, στη Ναυτιλία και του ανθρώπους της και για την τιμή που μας κάνετε να αποδεχτείτε την απόφαση μας.[4]

======================================================

Η πιο πάνω τελετή έγινε προ 20ετίας Έκτοτε… κύλησε πολύ νερό στο μύλο, όπως θα έγραφε ο ποιητής!... Έτσι και η κ. Ειρήνη δεν… κάθισε ήσυχα: αεικίνητη όπως ήταν (μέχρι τη στιγμή που είχε το ατύχημα) συνέχισε να ερευνά, να συγγράφει και να δημοσιεύει. Έτσι δημοσίευσε και μη ιατρικά θέματα, τα οποία όμως έχουν σχέση πάντα με τη θάλασσα και τη «ναυ­τοσύνη». Έτσι το 2012 δημοσιεύει μια συλλογή κειμένων με τίτλο «Απανθί­σματα και Στοχασμοί – Σχόλια και εκλεκτά κείμενα» με πρόλογο του Ναυάρχου (ΠΝ) εν αποστρατεία κ. Κωνσταντίνου Γ. Καταγά και με θέματα από πολιτική, γεωστρατηγική, οικονομία, ιστορία, βιογραφίες, θρησκεία, κοινωνία, τέχνες, γράμματα. Το 2014 το πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας του Αιγαίου με τίτλο «Μινωϊκή Θαλασσοκρατορία», ακολουθεί το 2015 το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Αι πολύχρυσαι Μυκήναι», το 2016 το τρίτο βιβλίο με τίτλο «Κυκλα­δικός Πολιτισμός», και τέλος το τέταρτο βιβλίο το 2017, δίτομο, με τίτλο «Αιγαίο, άνθρωποι και πολιτισμός» βρίσκεται στο τυπογραφείο και ελπίζομε μέχρι το Πάσχα να το απολαύσομε. Την επιμέλεια πάντα έχει (κινητήριος μοχλός) η κ. Αναστασία Μπάστα.

Τελειώνοντας με τις κύριες και εντυπωσιακές εκδόσεις, πρέπει να προσθέσω, ό,τι άρθρα, κείμενα, κριτικές και διάφορα επίκαιρα θέματα της κ. Τσάκου βρισκόταν (και ελπίζω να βρίσκονται και εις το μέλλον) στον καθημερινό τύπο. Επίσης επί σειρά ετών η κ. Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου διοργάνωνε στον ειδικό χώρο του Μεγάρου Μακεδονίας επιμορφωτικά σεμινάρια για τους ναυτικούς. Ίσως εκεί είχα την τύχη να την πρωτογνω­ρίσω με τη συμμετοχή μου ως διδάσκων σε θέματα της ειδικότητάς μου (αρτηρίες, φλέβες, διακοπή καπνίσματος κλπ.).

Μέσα στις χαρούμενες κι ευτυχισμένες στιγμές που ζήσαμε μαζί τα τελευταία χρόνια (γάμοι, βαπτίσεις, κοινωνικές κι επιστημονικές εκδηλώσεις) δεν έλειψα δυστυχώς και τραγικές στιγμές, όπως ο αιφνίδιος θάνατος της αγαπημένης κόρης της Μαρίας, πληγή στην ψυχή της κ. Ειρήνης που είναι αδύνατο να επουλωθεί οποιοδήποτε «ρεμέντιο» κι αν χρησιμοποιηθεί. Μετά το θάνατο της Μαρίας, της νεωτέρας, το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, το οποίο ξεκίνησε με το όνομα της γιαγιάς Μαρίας – μητέρας του Καπετάν Παναγιώτη – πολλαπλασίασε τις δραστηριότητές του, από την Ουρουγουάη μέχρι τα Καρδάμυλα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στα Καρδάμυλα στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων, «Το Σπίτι της Μαρίας – Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού», να ζουν 30 μαθητές(!) απολαμβάνοντας τη φροντίδα και τη στοργή του Ιδρύματος και δίδοντας ζωή στην ευρύτερη περιοχή των Καρδαμύλων και όχι μόνο[5].

Για την προσφορά του Καπετάν Παναγιώτη, της κ. Ειρήνης και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» πρέπει κανείς να γράφει με τις ώρες τόμους ολόκληρους. Όμως από τη μία η σεμνότης του ζεύγους Τσάκου δεν το επι­τρέπει, από την άλλη εγώ δεν είμαι, ούτε ο καταλληλότερος, ούτε ο ειδικότερος, να περιγράψω το τι έχουν προσφέρει όχι μόνο στα Καρδάμυλα, όχι μόνο στη Χίο, αλλά ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.

Τελειώνοντας, και λόγω των ημερών, επιτρέψτε μου να κλείσω το κείμενό μου μεταφέροντας κάποιους στίχους από τα Μικρασιατικά Πρωτο­χρονιάτικα Κάλαντα:

«…Και για τα ξενιτεμένα έχω να ειπώ πολλά, όπου είναι κι όπου στέκουν, να έχουν την Καλή Χρονιά».

Και από εμένα, Χρόνια Πολλά και Καλά[6]. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 

 

Πάντα με ΑΓΑΠΗ,

 

 

 

Υ.Γ.:  (1) Σκοπίμως δεν αναφέρθηκα στον ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ, ένα μηχάνημα που έχει σώσει χιλιάδες ζωές και το οποίο με επιμονή της κ. Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου έχει τοποθετηθεί στα πλοία του στόλου του Καπ. Παναγιώτη και του κ. Νικολάου Τσάκου. Για τη χρήση του απινιδωτή γίνονται ειδικά σεμινάρια στα πληρώματα στο χώρο του Αμφιθεάτρου του Μεγάρου Μακεδονία! Και γι’αυτό το θέμα χρειάζονται πολλές σελίδες και πολύς χρόνος για να αναφερθεί κανείς!...  (2) Ένα άλλο θέμα που αρέσει στην κ. Ειρ. Σαρόγλου-Τσάκου είναι ο ΟΜΗΡΟΣ: έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα αυτό, είτε γράφοντας, είτε λαμβάνοντας μέρος σε πολλές διαλέξεις και συνέδρια. Ελπίζουμε, Αγαπημένη μας Ειρήνη, να σε έχομε πολύ σύντομα κοντά μας!...




[1]     Τα κεφαλαία γράμματα έχουν τη σημασία τους!...

[2]     Ο κ. Στράτος Παπαδημητρίου είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

[3]     Σ.σ.: Και όχι μόνο!

[4]     Ακριβής αντιγραφή εκ του πρωτοτύπου κειμένου.

[5]     Ένας από τους 8 προσφάτως αποφοιτήσαντες μαθητές ονομάζεται… Σουρρής Γεώργιος!...

[6]     Αν δεν είναι καλά τι να τα κάνω;

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ