Λόγος σήμερα περί πυρκαγιών, ερημοποίησης και συναφών θεμάτων… Διάβασα τα λεχθέντα από τον Oμότιμο καθηγητή του ΕΜΠ και ειδικό σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής Κίμωνα Χατζημπίρο και επειδή τα βρήκα άκρως ενδιαφέροντα, θέλησα να σας τα μεταφέρω αν δεν τα είδατε, και να εκθέσω, έστω πρόχειρα, κάποιες απόψεις για το νησί μας.
Μεταξύ άλλων ο κ. καθηγητής Χατζημπίρος δήλωσε:
«Βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την αντικατάσταση των πεύκων κοντά στις υπάρχουσες κατοικημένες γειτονιές με λιγότερο εύφλεκτες εναλλακτικές λύσεις.» «Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με αιολική και ηλιακή ενέργεια.» «Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών που συνδέονται με μετεωρολογικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες.» «Αυτό σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο θα έχουμε όλο και χειρότερα φαινόμενα μέχρι να βιώσουν ερημοποίηση περιοχές όπως η Αττική….»
ΕΜΕΙΣ εδώ στη Χίο ας μη ξεχνούμε ότι είμαστε περίπου στο ίδιο γεωγραφικά πλάτος με την Αττική και σε μικρή προς τα ανατολικά απόσταση. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά κι εμείς εδώ κινδυνεύουμε από ερημοποίηση. «Κάψαμε» (μάλλον και με εμπρησμούς) πολλά δάση και δεντροκαλλιέργειες του νησιού μας το 2012 και το 2016 (για να μην πάμε και πιο πίσω). Χάσαμε πεύκα, ελαιόδεντρα, μαστιχόδεντρα και άλλα είδη. Καταστράφηκε τμήμα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας … Στη συνέχεια όμως, εν πολλοίς, αφήνουμε την φύση να αναπλαστεί άναρχα, δίχως έμπρακτο επί του πεδίου σχέδιο πρόληψης, δίχως αντιπυρικές ζώνες ( βλέπουμε πώς αντιδρά το δασαρχείο ακόμη και για κόψιμο μισού πεύκου), δίχως ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των δασών μας με επίγεια ή εναέρια μέσα ( πολλά ντρόουν επιτήρησης δασών), δίχως φροντίδα εκτεταμένων καθαρισμών βιομάζας και κλαδέματος χαμηλών κλάδων, δίχως γεμάτες όλες τις δεξαμενές που είναι διάσπαρτες στα βουνά μας.. Ε, πού οδηγούν όλα αυτά; Όταν «ό μη γένοιτο» υπάρξει ξέσπασμα μιας νέας εκτεταμένης καταστροφικής πυρκαγιάς θα έχουμε τεράστιες απρόβλεπτες συνέπειες… Ο κ. καθηγητής Χατζημπίρος τονίζει όχι στα πεύκα σε κατοικημένες γειτονιές κι όμως τελευταία παντού βλέπουμε πεύκα να φυτεύονται στα νέα πεζοδρόμια της πόλης μας. Μα τα πεύκα φίλοι μου αφενός καίονται σαν λαμπάδες ταχύτατα λόγω της ρητίνης τους και αφετέρου σε πέντε χρόνια θα «σηκώσουν» όλες τις πλάκες πάνω κι έτσι θα τις ξηλώσουμτε πάλι και άντε απ΄την αρχή κάνοντας νέα έξοδα…. Πολύ καλές ήταν οι νερατζιές που μας έδιναν κι ένα πολύ ωραίο θέαμα αλλά και εξαιρετικό άρωμα με τα άνθη τους ….
Μα και στα βουνά ας μεριμνήσουμε να φυτευτούν πιο ανθεκτικά στη φωτιά δέντρα όταν επιχειρούνται οργανωμένες αναδασώσεις (πχ. ευκάλυπτοι, λεύκες κλπ). ΒΕΒΑΙΑ δεν ζούμε σε άλλη χώρα για να κατανοήσουμε ότι για τα παραπάνω απαιτούνται πολλά κονδύλια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα οποία δεν τα παρέχει η εκάστοτε Κυβέρνηση. Εμείς όμως θεωρούμε σ΄αυτό το θέμα, οφείλουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να μεγιστοποιήσουν την προσπάθειά τους εκ των ενόντων. Δηλαδή, όταν κάνουν προϋπολογισμό οι κ. Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες, να φροντίζουν να εγγράφουν κάτι παραπάνω για να διασωθεί ο φυτικός-δασικός μας πλούτος. Όταν γίνεται αναμόρφωση προϋπολογισμού πάλι χρειάζεται και σ΄αυτό το κονδύλι κάτι να επενδυθεί παραπάνω έστω εξ ιδίων πόρων. Αυτός ο πλούτος είναι που θα παραμείνει ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και δεν έχουμε δικαίωμα να τον αμελούμε. Μπορεί να μην έχει ανθρώπινη φωνή να μας μιλήσει ή ψήφους να μας ψηφίσει, έχει όμως μέσα του την ζωή αφού είναι ο πνεύμονας του οξυγόνου μας και όχι μόνο αυτό.
Ως προς τις βροχοπτώσεις στη Χίο που κι αυτές σχετίζονται με την επερχόμενη ερημοποίηση, το είδαμε στη χρονιά που πέρασε. Πόσο δυστυχώς μειώθηκαν κι αυτές δραματικά. Αποτέλεσμα να «καθίσουν» όλα τα πηγάδια και οι πηγές να αργοπεθαίνουν. Καλά, για τον υδροφόρο Κορακάρη ούτε λόγος, αυτός είναι στον πάτο και πιο κάτω ακόμη… Φτάσαμε στο σημείο να διαφωνούν η ΔΕΥΑΧ με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών για το πολύτιμο νερό που ΔΕΝ έχουμε για το σημαντικότερο και παγκοσμίως μοναδικό μας φυτό που είναι το μαστιχόδεντρο και η μαστίχα του…. και στο θέμα του νερού φταίχτες όλοι είμαστε. Φουλ τα ντουζ, φουλ τα πλυντήρια, τα πλυσίματα οχημάτων, φουλ οι ντουζιέρες στις παραλίες..φουλ φουλ. Είναι και το ασυμμάζευτο των διαρροών δικτύου ΔΕΥΑΧ που πρέπει να περιοριστεί… Ας κάνουν οι αρμόδιοι κάτι μα και όλοι εμείς οι πολίτες αλλιώς θα περιμένουμε… Ο Θεός να βάλει το χέρι του να βρέχει πιο συχνά, γιατί και τα φράγματα που κάναμε (και το «Κόρης γεφύρι» μετά από 100 χρόνια και άπειρα εκατομμύρια ευρώ) στο τέλος ίσως θα τα γεμίζουμε με νερό αφαλάτωσης που θα χάνεται κι αυτό με την εξάτμιση κάθε παρατεταμένου καύσωνα!!!
Κλείνοντας, τονίζουμε ότι έχουμε ΧΡΕΟΣ προς τους εαυτούς μας και ιδιαίτερα προς τα παιδιά μας να αγωνιστούμε προσωπικά και συλλογικά με κάθε τρόπο. Ακόμα και μέσα από ένταξη σε νέες και παλιές εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης και δασοπροστασίας της Χίου. Ας κάνουμε ότι είναι δυνατόν τοπικά, ας μη μένουμε απλοί αδιάφοροι θεατές…. Λιγότερη σπατάλη οικιακού νερού και ηλ. ρεύματος, λιγότερες κινήσεις οχημάτων για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περισσότερη φροντίδα για το περιβάλλον… ΣΤΟΧΟΣ μας ας γίνει, η ΕΛΛΑΔΑ μας και η ΧΙΟΣ μας, να πληγούν όσο γίνεται λιγότερο από την ερημοποίηση. Αλλιώς θα έχουμε 3000 ξερούς βράχους στις θάλασσές μας και τρεις ξερότοπους στην ηπειρωτική χώρα( Θεσσαλίας, Στερεάς και Πελοποννήσου), με ότι αυτό συνεπάγεται…..
Υ.Γ. Με συντριβή και απέραντη θλίψη, κυριολεκτικά συγκλονισμένος, αναφωνώ μαζί με όλους, να είναι αιωνία η μνήμη των δυο νέων ηρώων που έπεσαν υπέρ πατρίδος με την πτώση του αρχαίου Καναντέρ χθες στην Κάρυστο. Μακάρι να είναι αυτοί οι τελευταίοι….
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.