Σαρώνει το διαδίκτυο η είδηση ότι η Τήλος των 500 κατοίκων βρέθηκε μεταξύ των 3 φιναλίστ στην κατηγορία «Ενεργειακά νησιά» των βραβείων Βιώσιμης Ενέργειας, ύστερα από επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το καινοτόμο έργο TILOS.
Στόχος του προγράμματος είναι σύντομα το μικρό νησί να διαθέτει ενεργειακή επάρκεια και με την επιπλέον εγκατάσταση ενός υβριδικού μικρο-πλέγματος να αποθηκεύει ενέργεια, το περίσσευμα της οποίας θα εξάγεται στην Κω, απ’ την οποία εξαρτάται σήμερα ενεργειακά.
Η μικροσκοπική Τήλος δεν είναι η πρώτη φορά που πρωτοπορεί. Είχε την τύχη να εκπροσωπηθεί από έναν φωτισμένο δήμαρχο, τον αείμνηστο Τάσο Αλιφέρη. Η έντονη προσωπικότητα του δημάρχου έπεισε την κοινωνία των 500 κατοίκων του νησιού ότι οι συγκρούσεις νοοτροπίας αποτελούν μονόδρομο επιβίωσης. Πριν ξεκινήσει με τα δύσκολα, την τέλεση γάμων ομοφυλοφίλων, ο αείμνηστος Αλιφέρης κέρδισε τη μάχη της εμπιστοσύνης των δημοτών του. Συγκρούστηκε με όλους, κράτος, ακτοπλοϊκό σύστημα, για να φέρει στα μέτρα των συμφερόντων της Τήλου την ακτοπλοϊκή της σύνδεση. Μόλις πέτυχε το βασικό στόχο, τα υπόλοιπα ήρθαν με την απόλυτη αποδοχή των κατοίκων του νησιού.
Η σημερινή δήμαρχος, σύζυγος του αδελφού του αείμνηστου Αλιφέρη, συνεχίζει να καινοτομεί. Πρόγραμμα ενεργειακής επάρκειας, ως και πρόσκληση σε οικογένειες προσφύγων να εγκατασταθούν στο νησί. Δημιουργεί προστατευόμενα καταλύματα, εκπονεί μαθήματα γλώσσας και προγράμματα καθοδήγησης για να βοηθήσει τους αιτούντες άσυλο να δημιουργήσουν επιχειρήσεις βιολογικής γεωργίας μαζί με ντόπιους.
Γιατί φτάσαμε στο σημείο η χλιδάτη Χίος των 51.000 κατοίκων, των υψηλών εισοδημάτων και των υψηλότερων καταθέσεων να ζηλεύει τη φτωχή Τήλο; Η απάντηση δεν είναι δύσκολο να δοθεί.
Μεταπολιτευτικά η Χίος δεν ευτύχησε να διαθέτει δήμαρχο με τα συνθετικά χαρακτηριστικά του Τάσου Αλιφέρη. Να ξεδιπλώνει τους στόχους του και να μην συναντούν οροπέδιο αμφισβήτησης προθέσεων. Δεν βρέθηκε ο αιρετός που θα πείσει την κοινωνία ότι μπορεί και όρη να μετακινήσει, αν πρόκειται για το καλό του τόπου του.
Αντίθετα στη Χίο ενδημεί, σε υπερεπάρκεια, ένα σύστημα αφοριστικής κριτικής, το οποίο επέβαλε τις αρνητικές τοποθετήσεις του στη δημόσια σφαίρα. Οι αντίστοιχοι Χιώτες της Τήλου θα είχαν ξεσηκώσει το σύμπαν στο άκουσμα της ιδέας ότι το νησί τους μπορεί να τροφοδοτεί ενεργειακά την Κω, όπως το έπραξαν οι δικοί μας, όταν η Ρόκας Iberdrola είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο. Σίγουρα σε διαφορετικά μεγέθη, αλλά μήπως διαφορετικό δεν είναι από μόνο του το μέγεθος Χίου και Τήλου;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.