Με μεγάλη έκπληξη και απορία, καθώς και με ανάμικτα αισθήματα άκουσα (ή διάβασα, αν προτιμάτε) να επαναλαμβάνεται η εντολή «ου κλέψεις» με υπουργικό φιρμάνι. Την πιο πάνω «προτροπή» άκουσα να παναλαμβάνεται από τον εισηγητή της συνεδρίασης 2164 του Δ.Σ. του «Δρομοκαϊτείου» της 20-05-2013.
Βέβαια η «αποκάλυψη» για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος δεν είναι καινούργια… Καινούργιος (Νέος) όμως φαίνεται να είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας ο οποίος φαίνεται να «ανεκαλύφθη» τώρα και δημοσιεύεται στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» της 18-05-2013. Ας… τον απολαύσουμε λοιπόν!
«Νέος Kώδικας Δεοντολογίας
Έντεκα κανόνες για την αποτελεσματική διαχείριση του δημοσίου χρήματος εισάγει ο νέος Kώδικας Δεοντολογίας της διαδικασίας διαγωνισμών προμηθειών των φορέων υγείας, που θα πρέπει να τηρούν εφεξής οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, οι διοικήσεις των νοσοκομείων του EΣY και όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία. Eιδικότερα, ο νέος κώδικας, τον οποίο εξέδωσε η Eπιτροπή Προμηθειών Υγείας και έχει ήδη σταλεί στις υγειονομικές περιφέρειες -όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση- «ορίζει τις βασικές δεοντολογικές Αρχές που πρέπει να καθορίζουν τη συμπεριφορά της Διοίκησης και όλων των στελεχών στο πλαίσιο της διοικητικής δράσης και των νόμων, στους οποίους ανατίθεται η διαδικασία προμηθειών ή χειρίζονται θέματα που οδηγούν στη σύναψη συμβάσεων των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας με οικονομικούς φορείς».
Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι ο παρών κώδικας δεοντολογίας είναι ανεξάρτητος από τους εκάστοτε εφαρμοζόμενους νόμους που ισχύουν για τη συμπεριφορά και τις πράξεις ή παραλείψεις των δημοσίων λειτουργών. Πιο αναλυτικά, οι δημόσιοι λειτουργοί που συμμετέχουν στις διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων Προμηθειών του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να τηρούν τις ακόλουθες Αρχές:
1) Αρχή του Δημόσιου Καθήκοντος, 2) Αρχή του Δημόσιου Συμφέροντος, 3) Αρχή της Επιδίωξης του Αρίστου, 4) Αρχή της Τιμιότητας-Ακεραιότητας, 5) Αρχή της Ανεξάρτητης Αντικειμενικότητας, 6) Αρχή της Υποχρέωσης Τήρησης Εμπιστευτικότητας-Απορρήτου και Ακριβείας Πληροφοριών, 7) Αρχή της Προστασίας των Δεδομένων, 8) Αρχή της Ίσης Μεταχείρισης των Προμηθευτών και Αποφυγής Διακρίσεων, 9) Αρχή της Διαφάνειας, 10) Αρχή της Υπευθυνότητας της Δράσης και του Επαγγελματισμού, 11) Αρχή της Αναλογικότητας.
Σημειώνεται ότι από τις ανωτέρω Αρχές, οι Αρχές: α) της αποφυγής διακρίσεων, β) της ίσης μεταχείρισης, γ) της διαφάνειας, και δ) της αναλογικότητας, αποτελούν και τις θεμελιώδεις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων.
H απόφαση για την έκδοση του Κώδικα ελήφθη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (EΠY) στις 29 Απριλίου και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EΠY.»
Εγώ δεν θα μακρηγορήσω κάνοντας κήρυγμα, όμως θα σταθώ κυρίως στην υπ’αριθμ. 4 «Αρχή της Τιμιότητας-Ακεραιότητας». Αντί να γράψω: Αυτά όλα «οίκοθεν νοούνται», μήπως θα έπρεπε (λέω μήπως) ο κάθε δημόσιος υπάλληλος ή λειτουργός (και όχι μόνο) μόλις ορκίζεται στη θέση του (στο πόστο του!) να γράψει, ας πούμε 100 φορές: «Δεν θα κλέψω, θα είμαι τίμιος κλπ. κλπ.» – λέω μήπως – για να το εμπεδώσει; Σαν δεν ντρεπόμαστε! Ο Υπουργός ή η Ε.Ε. θα μας υποχρεώσει να είμαστε ηθικοί. (Ώρες-ώρες αισθάνομαι βλάκας, για να μην γράψω τη λέξη με τα πολλά… «α», διότι πέρασαν πολλά χρήματα από τα χέρια μου της – τότε – ΕΟΚ, και δεν «έγλυψα» τα δάχτυλά μου που είχαν… «μέλι»!... Αλλά πάλι αισθάνομαι και περήφανος διότι ο κόσμος με περιβάλλει με εκτίμηση και αγάπη.)
Αδέλφια μου που πάμε; Υπάρχει πάτος στο βαρέλι; Η τρόικα θα μας νουθετεί; Θα στηθεί – επιτέλους – και κάποια αγχόνη στο Σύνταγμα ή στην Ακρόπολη; Αδέλφια «γρηγορείτε» (σε όσους έμειναν ακέραιοι)!
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.