«Εθιμικώ δικαίω» έχοντας στην τσέπη μου την πρόσκληση του γηραιοτέρου σωματείου της Ελλάδος(;), του «Κοραή»[1] δηλαδή, έφθασα στην ώρα μου στην αίθουσα διαλέξεων της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών (Πανεπιστημίου 22), για να συνεορτάσομε μαζί με άλλους συμπατριώτες (και μη) την επέτειο της Επανάστασης του 1821, με ομιλητή τον Ακαδημαϊκό, Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό ε.α. κ. Δημήτριο Σκαρβέλη. Το θέμα της ομιλίας ήτο: «Η Επανάσταση του 1821 (η περίπτωση της Χίου)».
Με μικρή καθυστέρηση (το… ακαδημαϊκό τέταρτο) και μια βραχεία εισαγωγή του Προέδρου της Αδελφότητος και δασκάλου μου στα χρόνια της φοιτήσεώς μου στο Ανδρεάδειο Γυμνάσιο Βροντάδου Χίου κ. Αντωνίου Χαροκόπου, ο μελίρρυτος στρατηγός ανέπτυξε μέσα σε 65 λεπτά όλη τη διαδρομή της Χιακής ιστορίας, από τις πρώτες ημέρες της Επανάστασης μέχρι την καταστροφή της Χίου και τη σφαγή του πληθυσμού, και αρκετά χρόνια μετέπειτα!...
Εγώ εδώ δεν θα επεκταθώ στα λεχθέντα από τον κ. Δημ. Σκαρβέλη, αλλά θα τονίσω ότι όποιος δεν άκουσε τη διάλεξη, πραγματικά… έχασε. Όταν του έδωσα τα συγχαρητήριά μου του είπα το γνωστό: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» και το εννοούσα, το είπα από την καρδιά μου, όμως (αχ, αυτό το όμως)…
Η συγκέντρωση και η ομιλία έγινε, ως γνωστόν, στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, στην ίδρυση της οποίας συνέβαλε τα μέγιστα (πρωτοστάτησε;) ο Χιώτης γιατρός και Υπουργός (τότε) Γ. Γλαράκης. Δεν θα επιμείνω στη βιογραφία του συμπατριώτου μας, θα τονίσω μόνον ότι η Επανάσταση του 1821 τον βρήκε στη Χίο (σπούδασε στο εξωτερικό) και οι τότε διοικούντες (Δημογέροντες) τον έστειλαν στην επαναστατημένη Ελλάδα (Κόρινθο;) να ζητήσει βοήθεια από την εκεί προσωρινή Ελληνική Κυβέρνηση. Δυστυχώς τον… πρόλαβε η καταστροφή της Χίου και η σφαγή του πληθυσμού! Έτσι, μένοντας αναγκαστικά στην ηπειρωτική και επαναστατημένη Ελλάδα, βοήθησε τον αγώνα από διάφορα πόστα που υπηρέτησε (διάφορα Υπουργεία), όταν δε ο Πρωθυπουργός ησθένησε, υπηρέτησε και ως Πρωθυπουργός επί τρίμηνο. Μέσα στα έργα που αποδίδονται εις εκείνον είναι και η ίδρυση του Οθωνείου Πανεπιστημίου!
Χωρίς να θέλω να κάνω τον έξυπνο[2], νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να τιμήσομε και να κάνομε γνωστά τα επιτεύγματα αυτού του ανθρώπου, διότι μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι το 95% των παρευρισκομένων στην ομιλία του κ. Σκαρβέλη ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΙΔΕΑ για το ποιος ήταν ο Γ. Γλαράκης, και να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι ήσαν επιστήμονες. Και βέβαια το γεγονός ότι εστάλη ως εκπρόσωπος των Χίων στην «ελεύθερη Ελλάδα», αυτό καθαυτό περιποιεί τιμή στο πρόσωπό του! (ως γνωστόν τότε δεν υπήρχαν ούτε ταχυδρομεία, ούτε βέβαια… e-mail).
Για την… ιστορία, μεταφέρω την επιστολή (μου) που μοίρασα στους περισσότερους από τους παρευρεθέντας:
======================================================
Αθήνα, 21 Μαρτίου 2017
Αγαπητοί Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,
Απευθύνομαι κυρίως σε Εσάς για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι, διότι γνωρίζοντας τους ανθρώπους που τίμησαν τον τόπο μας, τιμούμε και τους ίδιους και διατηρούμε ζωντανή την ιστορία του τόπου μας (εν προκειμένω της Χίου μας). Ο δεύτερος είναι ότι ήδη απευθύνθηκα στους αρμοδίους (διάβαζε Δ.Σ. «Κοραή»), αλλά… «φωνή βοόντος εν τη ερήμω»!
Και… για να μπω στο θέμα μας: Η Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, στο χώρο της οποίας γίνεται η εκδήλωσή μας, είναι (εν μέρει) έργο του Χιώτη Ιατρού – Υπουργού σε διάφορα Υπουργεία – και επ’ολίγον Πρωθυπουργού, Γ. ΓΛΑΡΑΚΗ. Είναι ο ίδιος που συνέβαλε (συμμετείχε) στην ίδρυση του «Οθωνείου Πανεπιστημίου» κλπ. κλπ.
Για να μάθομε λοιπόν την ιστορία του που είναι συγχρόνως και ιστορία μας, προτείνω για τελευταία φορά κάποιος ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ (ο κ. Χαροκόπος Αντώνιος;), αφού μαζέψει τα σχετικά στοιχεία, να μας μορφώσει στον ίδιο χώρο που βρισκόμαστε σήμερα. Σε κάποιον από τους ορόφους (αν θυμάμαι καλά) υπάρχει και η προτομή του ενδόξου προγόνου μας[3].
Σας υπόσχομαι να μην σας ξαναενοχλήσω με τις… εμμονές μου, θέλω όμως προτού κλείσω τα μάτια μου να πούμε ένα «ευχαριστώ» σε κάποιους που τους χρωστάμε σήμερα την ύπαρξή μας!...
[1] Ας είναι γεροί και ο Αντώνιος Χαροκόπος και ο Γεώργιος Δανιήλ, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας αντιστοίχως της Χιακής Αδελφότητος Αττικοβοιωτίας «Ο Κοραής», που ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕ ΞΕΧΝΑΝΕ!
[2] Ήδη μου πρότειναν να κάνω μια διάλεξη για τον Γ. Γλαράκη, αλλά εγώ αρνήθηκα διότι υπάρχουν καταλληλότεροι από εμένα!...
[3] Μου κάνει εντύπωση, επαναλαμβάνω, το γεγονός ότι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ συμπατριώτες μας δεν έχουν ιδέα για το ποιος ήταν ο Γ. Γλαράκης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.