Ο Αμερικανός συγγραφέας William Burroughs ( 1914-1997) είπε κάποτε: “Ένα αποτελεσματικό αστυνομικό κράτος δεν χρειάζεται αστυνομία”.
Δυστυχώς για την περίπτωσή μας ούτε το πρώτο ισχύει, ούτε και το δεύτερο. Και αποτεσματικό αστυνομικό κράτος δεν είμαστε και αστυνομία χρειαζόμαστε. Φθάνει αυτή να διαθέτει τα ακριβή χαρακτηριστικά της “άμεσης δράσης” και όχι της “δράσης κατόπιν υποδείξεως”. Έτσι χάνει ένα μεγάλο χαρακτηριστικό της ιδιότητάς της και κινδυνεύει να μεταμορφωθεί σταδιακά σε κάτι άλλο, μακριά από το ρόλο που το κράτος, η πολιτεία και η κοινωνία της έχει αναθέσει.
Στην τοπική μας πραγματικότητα παράπονα από την Αστυνομία μάλλον δεν μπορούμε να έχουμε. Και αυτό γιατί αποτελούμε μια κοινωνία φιλειρηνική και γενικά ήρεμη, χωρίς ακραίες εξάρσεις με την εξαίρεση πάντα ότι κάπου, κάπως και με κάποιο τρόπο θα ξεσπάσει ένα φαινόμενο.
Αφορμή για την αστυνομική αυτή καταγραφή παίρνω από τις σημερινές δηλώσεις του Διοικητή της Ασφάλειας Ανδ. Δαμίρη αναφορικά με τις κλοπές σε πάσης φύσεως μεταλλικά αντικείμενα και την προτροπή του ότι για να “δράσει άμεσα” η Αστυνομία θα πρέπει να υπάρχει προηγουμένως καταγγελία.
Προσπάθησα πολλαπλά να αντιληφθώ τι προσπαθεί να πει ο κ. Δαμίρης. Παρόμοιο προβληματισμό μου προκάλεσε και η εικόνα που έχει για το θέμα ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου Κ. Λαγός, που επίσης έδειχνε να μη γνωρίζει το θέμα με τις δεκάδες κλοπές μεταλλικών αντικειμένων, παραπέμπωντάς μας σε άλλους αξιωματικούς και αστυνομικούς.
Ας τα δούμε λοιπόν ξεκάθαρα γιατί είναι κρίμα να τρελαθούμε μεταξύ μας.
Δεν νοείται κατά τη γνώμη μου πάντα, αστυνομικός που να λέει στη Χίο και μετά από δεκάδες δημοσιεύματα “δεν είδα δεν ξέρω” ή κατά το συνηθέστερο “δεν μπορώ να κάνω κάτι”. Αυτή είναι απάντηση πολιτικού της δεκαετίας του 70’.
Δεν είναι δυνατόν να μην έχει μείνει όρθια πινακίδα στα βορειόχωρα, να μην έχει μείνει καντήλι στο νεκροταφείο του Αγ. Λουκά στα Λειβάδια, να έχουν φτάσει στα αυτιά σου όχι μια, ούτε δύο, αλλά καθημερινά περιστατικά με σπίτια και χωράφια που “γδύνονται” από οτιδήποτε μεταλλικό και να απαντάς “φέρτε μου μια καταγγελία”!
Δεν υπάρχει τέτοια απάντηση, διότι αυτή είναι ακριβώς η δουλειά σου. Να ψάξεις, να ερευνήσεις και να φτάσεις στο αποτέλεσμα. Ούτε φυσικά να περιμένεις να ενεργήσεις όταν θα αρπάξουν το δικό σου αλυσοπρίονο ή το δικό σου κάγκελο. Αλήθεια, ποια είναι η προέλευση των μεταλλικών φορτίων σε αυτά τα τρίκυκλα που κυκλοφορούν γεμάτα σίδερα και μέταλλα; Πού τα βρήκαν; Πως τα βρήκαν; Ποια η προέλευση των αντίστοιχων φορτίων που φεύγουν από τη Χίο για Πειραιά; Που βρέθηκαν, πως βρέθηκαν;
Αυτή λοιπόν δεν είναι δική μας δουλειά. Είναι δουλειά της Αστυνομίας να ψάξει το πως και το γιατί και να καταλήξει στα συμπεράσματα της. Όταν περνούν δίπλα από το κεφάλι σου “σφαίρες” δεν μπορείς να κάνεις πως δεν ακούς.
Είμαι βέβαιος ότι τόσο ο κ. Δαμίρης όσο και ο κ. Λαγός αντιλαμβάνονται αμφότεροι τις δυνατότητές και τις ικανότητές τους. Όμως ένα φαινόμενο, όπως η κλοπή μετάλλων που έγινε μόδα γιατί κρύβει “μεροκάματο” όπως λέιε ο Διευθυντής της Ασφάλειας, δεν το αφήνεις να εξελίσσεται.
Και τέλως πάντων είναι λάθος να τσαλακώνει το προφίλ σου (ως Αστυνομία) ένα τρίκυκλο και μια χούφτα επιτήδειοι.
Ας το τελειώσουν.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.