Η κρίση του 2010 είχε καταστροφικές συνέπειες στην χώρα. Κράτησε πολλά χρόνια και προκάλεσε μεγάλες οικονομικές απώλειες. Σωρευτικά η χώρα απώλεσε πλέον του 25% του ΑΕΠ, κάτι που δεν θα μπορούσε κάνεις να φανταστεί πριν 15 χρόνια σε ανεπτυγμένη οικονομία σε καιρό ειρήνης. Δυστυχώς η χώρα έζησε μια βίαιη κρίση που προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η κρίση αυτή δεν ήταν μόνο οικονομική. Ήταν και κρίση αξιοπιστίας, που κλόνισε τους θεσμούς, αποδυνάμωσε τη μεσαία τάξη και επέβαλε μια σκληρή πραγματικότητα: η Ελλάδα έπρεπε να μάθει να επιβιώνει σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης. Πρόσφατα ο Paul Krugman δήλωσε ότι εξεπλάγην με το τι ήταν διατεθειμένο το ελληνικό κοινό να ανεχθεί. Η χώρα έχασε πολλά σε αυτή την κρίση και δυστυχώς αυτή η κρίση άφησε σημάδια ανεξίτηλα στην ελληνική κοινωνία.
Παρ’ όλες τις προβλέψεις η χώρα δεν κατάφερε να εκτιναχθεί μετά τη κρίση. Μεγάλοι οικονομολόγοι και διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν ότι η χώρα μετά την βαθιά ύφεση θα είχε εντυπωσιακή ανάπτυξη ακολουθώντας και το παράδειγμα άλλων χωρών που αντιμετώπισαν παρόμοιες κρίσεις. Η πανδημία και οι πολεμικές συρράξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή σίγουρα αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την εκτίναξη του ΑΕΠ. Διαχρονικό πρόβλημα αποτελεί και η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού που δημιουργεί πιέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα καθώς και η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βασίζεται στους τομείς του τουρισμού και των ακινήτων που θεωρούνται χαμηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλής μεταβλητότητας λόγω εποχικότητας και ευαλωτότητας. Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι πάντα το υψηλό χρέος που επιβάλει στη χώρα να τηρεί αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και υπευθυνότητα.
Με αυτές τις προκλήσεις η ελληνική οικονομία πρέπει να βρει τον τρόπο να αναπτυχθεί και να επιβιώσει σε ένα πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πρέπει να επενδύσει σε τομείς υψηλής παραγωγικότητας όπως η τεχνολογία και η ψηφιακή οικονομία ώστε να επιτύχει στροφή στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Οι επενδύσεις στην οικονομία πρέπει να κατευθυνθούν προς τους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως η φαρμακοβιομηχανία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το κράτος πρέπει να συνδράμει ώστε η χώρα να μετασχηματίσει το παραγωγικό της μοντέλο και να συνεχίζει να αναπτύσσεται. Για να συμβεί αυτό, απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, με λιγότερη γραφειοκρατία, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και κίνητρα για ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Παράλληλα, πρέπει να δοθεί ώθηση στην παιδεία και στην εκπαίδευση ώστε να αναπτυχθούν τεχνολογίες αιχμής και να εκπαιδευτεί το εργατικό δυναμικό στις νέες τεχνολογίες.
Το 2025 η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς μετά από τη σχεδόν δεκαετή οικονομική κρίση δεν έχει καταφέρει να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Σίγουρα αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα η δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά πρέπει να κοιτάξει όλες τις διαρθρωτικές αδυναμίες ώστε να υποδεχθεί την ανάπτυξη. Χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις ώστε να προσελκύσει η χώρα σταθερές ξένες επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς τομείς που θα οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της οικονομίας και την αύξηση της παραγωγικότητας. Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί πέρα από τη διαχείριση κρίσεων και να περάσει στη φάση του στρατηγικού σχεδιασμού.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.