Αυτές τις μέρες, με αφορμή την δημοσίευση της είδησης για τη μελέτη ανακατασκευής του λεγόμενου "κτιρίου της οδού Λάδης", το οποίο ο τοπικός Τύπος έχει επίσημα και κατ' επανάληψη αποκαλέσει "έκτρωμα", άνοιξε ξανά μετά από 15 περίπου χρόνια ο δημόσιος διάλογος περί της κατεδάφισης ή μη του κτιρίου αυτού.
Μια ανάλογη κοινωνική ζύμωση είχε προκύψει και στα τέλη των 90 όταν ο τότε Νομάρχης Γ. Καλουτάς είχε αποφασίσει να ανασκευάσει το κτίριο της παλαιάς Νομαρχίας. Τότε υπήρξαν πολλές φωνές που ζητούσαν την κατεδάφισή του για να ανοίξει ο τόπος, για να φανεί η Πινακοθήκη κλπ αλλά ο Νομάρχης επέλεξε να το ανασκευάσει στην μορφή που το βλέπουμε σήμερα να στεγάζει την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.
Ομοίως σήμερα, (όπως και πριν από 15 χρόνια που είχε τεθεί ξανά το θέμα του κτιρίου της Λάδης) υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες που εκφράζουν την άποψη της κατεδάφισης του κτιρίου, επίσης ο αρθρογράφος Βατόπουλος της Καθημερινής, που ασχολείται επί πολλά χρόνια με το αστικό τοπίο είχε χαρακτηρίσει την ενδεχόμενη κατεδάφισή του ως πρωτοποριακή ενέργεια αλλά και η Αρχαιολογική Υπηρεσία, δίχως να έχει κάποια επίσημη δημόσια τοποθέτηση, φαίνεται να επιθυμεί την σε βάθος χρόνου απελευθέρωση του μνημείου του Κάστρου από αυτόν τον τσιμεντένιο όγκο εμπρός του. Η οδός Λάδης άλλωστε είναι κατεδαφισμένη εξολοκλήρου, τουλάχιστον από την πλευρά του Κάστρου, όπου στέκει πλέον μόνον αυτό το κτίριο και έπεται κατεδάφιση και από την απέναντι πλευρά της, όπου στέκει ακόμη για λίγο χρόνο εκεί το παλιό Τελωνείο.
Η πλειονότητα λοιπόν όσων εκφέρουν άποψη φαίνεται να είναι η κατεδάφιση του κτιρίου της Λάδης αλλά επίσης η πλειονότητα όσων εκφέρουν δημόσια άποψη είναι μη ειδικοί επί τέτοιων θεμάτων δόμησης και αρχιτεκτονικής κληρονομιας.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ας πούμε, δεν έχει μιλήσει δημόσια για το ζήτημα, ούτε κάποιος αρχιτέκτονας της πόλης μας έχει τοποθετηθεί. Οι άνθρωποι που είναι ειδικοί θα πρέπει να εκφράζουν δημόσια γνώμη αφού η ίδια η δημοτική αρχή δεν τους καλεί να την συμβουλεύουν σε θέματα αρμοδιότητας τους κάθε φορά που ανακύπτουν τέτοια.
Η Χίος χρειάζεται μια δημοτική αρχή που να ενώνει και να συνθέτει τις απόψεις, να έχει πάγια συνεργασία και τακτικές περιοδικές συσκέψεις με τους επιστημονικούς συλλόγους και φορείς της πόλης, όπου να τίθενται και να συζητιούνται ζητήματα σε βάθος.
Το κτίριο της οδού Λάδης ας γίνει ευκαιρία ώστε να αλλάξουμε προσέγγιση στην διοίκηση του δήμου μας. Ο εκάστοτε δήμαρχος και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι παντογνώστες, ούτε Μεσίες. Χρέος τους είναι να επιζητούν τις επιστημονικές απόψεις για κάθε ζήτημα αλλά και τις επιστημονικές προτάσεις και οράματα για το μέλλον της πόλης και του νησιού. Αυτό γίνεται μόνο με θέσπιση τακτικής συνεργασίας της δημοτικής αρχής με τους επιστημονικούς φορείς της πόλης. Οι δημοτικές αρχές αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη των αποφάσεων αλλά οι αποφάσεις για να παρθούν χρειάζονται σφαιρική εκτίμηση και πληρη γνώση, την οποίαν μπορούν να προσφέρουν μόνον οι ειδικοί για κάθε ζήτημα.
Το ΕΠΠΟΧΙ, (ο.τι άποψη κι αν έχουν οι συνεργάτες του για το κτίριο αυτό, που δεν είναι μόνο μια αλλά τουλάχιστον τρεις εκφρασμένες ήδη και ανάμεσα σε αυτές είναι και απόψεις ειδικών σε τέτοια ζητήματα), ούτως ή άλλως θα τοποθετήσει ένα QR του Ανοιχτού Μουσείου Χίου επί του κτιρίου της Λάδης, όπου θα αναφέρεται όλη αυτή η ιστορική πορεία του και οι κοινωνικές διεργασίες που προκάλεσε κατά καιρούς το κτίριο αυτό.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.